Keti Koti 2023

  • Primair (speciaal) onderwijs

Voor Keti Koti heeft Introdans meegewerkt aan een uitgebreid interactief digitaal lespakket dat Rozet heeft ontwikkeld voor het basisonderwijs.

Keti Koti 2023

Keti Koti 2023

Keti Koti
Keti Koti, (uitspraak: kittikotti) (Sranantongo: “Ketenen Gebroken”), of officieel Dag der Vrijheden is een jaarlijkse viering op 1 juli ter gelegenheid van Emancipatiedag in Suriname. Keti Koti markeert de datum waarop de slavernij in Suriname werd afgeschaft in 1863. Tot slaaf gemaakte mensen in Suriname zouden echter pas in 1873 volledig vrij zijn, na een verplichte overgangsperiode van 10 jaar waarin ze tegen een minimaal loon op de plantages moesten werken en met door de staat gesanctioneerd geweld: als ze buiten werden ontdekt zonder pas, konden ze worden opgesloten.

Ook dit jaar herdenkt dansgezelschap Introdans Keti Koti in Arnhem mee
150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren. Dit wordt steeds groter herdacht en gevierd in Nederland. Voor Keti Koti heeft Introdans meegewerkt aan een uitgebreid interactief digitaal lespakket dat het Arnhemse cultureel centrum Rozet heeft ontwikkeld voor het basisonderwijs.

Activiteiten Introdans tijdens Keti Koti 2023

Educatiepakket voor het basisonderwijs
Rozet heeft een uitgebreid interactief digitaal lespakket ontwikkeld voor het basisonderwijs. Introdans heeft hieraan meegewerkt. Je vindt de Rozet Lesbrief Keti Koti voor het basisonderwijs hier

Het educatieteam van Introdans heeft in 2022 voor Keti Koti Arnhem een Vrijheidsdans gemaakt: een laagdrempelige moderne danscombinatie geïnspireerd op de dansen die de tot slaaf gemaakten dansten. Deze vrijheidsdans is onderdeel van het lespakket van Rozet, en kan als Youtube link door  jong en oud worden meegedanst. 

Workshops op jouw school?
Voorafgaand aan de Keti Koti herdenking kan een Introdansdocent dansworkshops verzorgen voor scholen, sportclubs met als doel de betekenis van dans en Keti Koti aan een jong publiek mee te geven. 

Mogelijke data
Maandag 26 juni, dinsdag 27 juni en donderdag 29 juni. Er is nog beperkt plek!

Vrijheidsdans
Een dansdocent van Introdans heeft de Vrijheidsdans op 1 juli 2022 met veel bezoekers van het Festival gedanst. Dit jaar wordt de dans bij Rozet aangeleerd door een docent van Rozet.

Daarnaast wordt de dans aangeleerd aan de jongeren die meedoen aan de voetbalwedstrijd bij ESA Rijkerswoerd op 2 juli 2023.

Meer informatie

Neem contact op met Annemieke Vervoort, Algemeen manager Introdans Interactie
Annemieke.vervoort@introdans.nl               026-3512111 | www.introdans.nl
Werkdagen: dinsdag t/m donderdag

Blijf op de hoogte