Introdans VRtuoos VRtueel

  • Workshop

Introdans VRtuoos VRtueel

Introdans VRtuoos VRtueel is een interactieve VR dansexperience voor iedereen. Met behulp van een VR-bril en de virtual reality techniek – een fantastisch medium dat een wereld aan nieuwe mogelijkheden biedt – verbinden we het lichaam met de digitale (dans)wereld. Zo stimuleren, activeren en inspireren we mensen fysiek en creatief. De virtuele omgeving daagt je uit om te bewegen en brengt je in aanraking met de wereld van de moderne dans, voor en achter de schermen. Dans en virtual reality komen hierin samen op een innovatieve en inclusieve manier. We bieden deze VR dansexperience aan scholen, bedrijven en festivals aan, het is geschikt voor jong en oud!

 

Meer informatie?
Neem contact op met Annemieke Vervoort, Algemeen manager Introdans Interactie, Annemieke.vervoort@introdans.nl 026-3512111 (di t/m do).

Over de experience

Introdans VRtuoos VRtueel bestaat uit twee onderdelen. Zet een VR-bril op en beleef de experience! In één onderdeel kom je in de wereld van Introdans in het theater terecht via backstage, de kleedkamers en coulissen. Samen met de Introdans-dansers dans je een ingestudeerde choreografie op het podium. Een prachtige ervaring, vooral voor mensen die niet of nooit naar het theater kunnen.

Een ander onderdeel is een nieuwe virtuele wereld met een spelelement waarin je samen met een groep mensen op dezelfde fysieke locatie maar in een virtuele wereld met elkaar in contact wordt gebracht. Je wordt uitgedaagd bepaalde bewegingen te maken, waardoor als vanzelf een gezamenlijke choreografie ontstaat. Elke ervaring creëert een uniek kunstwerk.

Voor wie

Introdans heeft een aantal VR-brillen waarmee een grote diversiteit aan doelgroepen kan worden bediend, van jong tot oud, divers en inclusief. Zoals bijvoorbeeld kinderen en jongeren in het (speciaal) onderwijs, ouderen in verzorgingstehuizen, werknemers van bedrijven en maatschappelijke organisaties, maar ook regulier publiek op festivals en in workshops. Introdans VRtuoos VRtueel maakt de VR-technologie bereikbaar voor een groter publiek. Introdans geeft hiermee op innoverende wijze invulling aan zijn ambitie om mensen uit verschillende werelden samen te brengen en op een nieuwe laagdrempelige manier kennis te laten maken met dans.

Lancering en presentatie
In maart 2023 vond de officiële lancering plaats van dit gloednieuwe VR-dansproject dat we in samenwerking met Studio VRij – een jonge creatieve Virtual Reality studio – hebben ontwikkeld. In juni 2023 werd het project gepresenteerd in Museum Arnhem waar de Gelderlander bij aanwezig was. Een unieke VR experience waarmee écht iedereen kan dansen – waar je ook bent!

We hebben de VR experience onder andere getest met Kazou, een theaterwerkplaats voor mensen met autisme, en dat was voor hen een zeer mooie en bijzondere ervaring. Lees hier het interview met een deelnemer van Kazou en Chantal de Vries in Dans Magazine. Komend seizoen zullen we het project verder uitrollen op verschillende locaties, we zijn immers niet gebonden aan een echt theater, je kunt het overal ervaren!

 

Over de makers
Introdans VRtuoos VRtueel kwam tot stand in opdracht van Introdans.
Artistiek concept en ontwikkeling: Chantal de Vries (Introdans), Mila Moleman en Sammie de Vries (Studio VRij)
Technische realisatie: Mila Moleman en Sammie de Vries (Studio VRij) ism Kuba Jekiel
Compositie: Peter Weekers
Met dank aan: de Gemeente Arnhem Transitie Cultuur 2.0 en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Blijf op de hoogte