Swan Lake - voor de hele familie!

  • Voorstelling

Geliefde klassieker in een nieuwe, eigentijdse bewerking voor de hele familie!

Swan Lake - voor de hele familie!

Over Swan Lake

Introdans presenteert opnieuw een beroemde, alom geliefde klassieker in een nieuwe, eigentijdse bewerking voor de héle familie van 6-106 jaar! Met zijn Swan Lake creëerde de Belgische choreograaf Stijn Celis een frisse, humoristische en innovatieve bewerking van het ‘ballet der balletten’: het 125 jaar na de ‘oerpremière’ nog altijd wereldwijd uitgevoerde Zwanenmeer.  Swan Lake is een groots gemonteerde, levendige voorstelling, waarin het complete Introdans-danserstableau schittert tegen de achtergrond van een imponerend decor, op de beroemde, majestueuze en ontroerende muziek van Tsjaikovski.

De pers over Swan Lake

“Deze Swan Lake is erg levendig. De kostuums zijn kleurrijk en feestelijk, de conventies van de klassieke ballettaal worden humoristisch ondermijnd en de bewegingen van de zwanen zijn intrigerend: eerder dierlijk grillig dan romantisch sierlijk.” Theaterkrant

“Boksbewegingen en dierenmanieren: deze vrije versie van ‘Het zwanenmeer’ zit vol vrolijke verrassingen.” de Volkskrant

“Een nieuwe moderne versie van Swan Lake bij Introdans oogt jeugdig en fris” – Theaterparadijs

Check de Swan Lake podcast!

Luister de beroemde muziek!

 

Aanvullende informatie

Stijn Celis maakte Swan Lake in 2006 voor Bern Ballet in Zwitserland, waarvan hij destijds artistiek directeur was. In zijn versie zoomt hij in op de relatie tussen prins Siegfried en zijn dominante moeder, de Koningin, en op Siegfrieds verlangen om te ontsnappen aan de ‘klauwen’ van de monarchie. Belangrijke thema’s in Celis’ interpretatie zijn het ontwaken van je zintuigen en de behoefte om je eigen weg te vinden, en dat maakt zijn productie ook zeer aantrekkelijk en invoelbaar voor jonge toeschouwers. Stijn Celis heeft een krachtige, expressieve dansstijl, vol drama, poëzie, groteske humor en een overdosis fantasie.  

Introdans-directeur Roel Voorintholt: “Swan Lake is oorspronkelijk niet voor kinderen gemaakt, maar is wel heel geschikt voor hen. De productie prikkelt, is theatraal, bevat allerlei technische hoogstandjes, en tegelijkertijd is het verhaal heel goed te volgen. Als toeschouwer ga je op een fascinerende reis, waarbij je je geen seconde verveelt.” 

Theaterreis

Reis mee met de speciale Introdans-bus vanuit Arnhem naar Doetinchem en Apeldoorn georganiseerd door Stadstheater Arnhem i.s.m. Introdans! Voor slechts 35 euro (30 euro kind) bestel je een busretour inclusief eersterangsticket, en een extraatje in de bus! De bus vertrekt vanaf Musis Arnhem.

Swan Lake Experium
Rondom de voorstelling bieden we een speciaal Experium aan in de foyer van het theater. Een interactieve totaalbeleving voor jong en oud, waarbij je al je zintuigen kunt gebruiken om Swan Lake nóg intenser te ervaren. Voel de kostuums, maak een Insta selfie in (digitaal) kostuum, luister naar de muziek en maak kennis met de personages. Dans je eigen Swan Lake duet op een danstapijt, maak het decor en speel met het lichtontwerp. In de pauze leer je een korte choreo aan en na afloop is er een Meet & Greet met enkele dansers! Neem een kijkje – entree is gratis.

Introdans Voor Jou
Als voorbereiding op de schoolvoorstellingen van Swan Lake is de interactieve website Introdans Voor Jou gevuld met lesmateriaal, opdrachten, filmpjes en kijkjes achter de schermen.

Recensie Podiumkids jury
“Ik werd heel blij van de voorstelling. Ik kreeg er een gevoel van bevrijding van, ik vond het echt heel mooi!” Indy
“Het was voor mij de allereerste keer dat ik een balletvoorstelling heb gekeken. Ik vond het mooie dans en verhaal!” Juna
“Conclusie is eigenlijk dat het een geweldige voorstelling is, de dansers zijn fantastisch, de kostuums zijn super mooi, de muziek is mooi, het was alleen geen voorstelling voor mij. Ik weet alleen wel zeker dat er heel veel anderen dit een hele mooie voorstelling gaan vinden.” Thor

 

Credits

Swan Lake

choreografie | Stijn Celis
dramaturgie | Armin Kerber
muziek | Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Swan Lake uitgevoerd door Boston Symphony Orchestra onder leiding van Seiji Ozawa
decorontwerp | Jann Messerli, Fillip Studios
kostuumontwerp | Catherine Voeffray
lichtontwerp | Fred Pommerehn
audiovisueelontwerp | Philipp Contag-Lada
film | Lagom Collective

decoratelier | Mascha van Vugt, Erik van Dongen, Hét Decoratelier
kostuumatelier | Heidi de Raad, Jelmez-Art, Atelier Introdans, met dank aan Theater Basel
kap en grime | Lonneke van Lent, met dank aan Theater Basel
ingestudeerd door | Debora Maiques, Ayako Nakano
repetitor | Jorge Pérez Martínez, Marlena Wolfe
duur | ± 90 minuten excl. pauze
wereldpremière | 1 maart 2006, Bern Ballett, Bern (CH)
Introdans-première | 16 december 2023, Apeldoorn

Blijf op de hoogte