Introdans op de Nederlandse Dansdagen

  • Evenement

Introdans - Nederlandse Dansdagen 2023

Introdans is ook dit jaar weer aanwezig op de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Dit keer met maar liefst twee programma’s.

Op vrijdag 29 september presenteren we tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala Beloved Faded Memories van Introdanser en choreograaf Jurriën Schobben, een duet dat hij eerder maakte voor de HubClub’23. Op deze feestelijke openingsavond van het festival worden de belangrijkste dansprijzen van ons land uitgereikt.

Op zaterdag 30 september staat Introdans in het programma Meesterwerken met de choreografie Kaash van Akram Khan.  In dit programma, met werken van Het Nationale Ballet, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam, Nederlands Dans Theater en ISH, is de rijkdom van de Nederlandse dans in zijn volle breedte te ervaren. Het is het enige moment in het jaar waarop de topgezelschappen op één podium te bewonderen zijn.

De Nederlandse Dansdagen brengt elk jaar de top van de Nederlandse dans naar Maastricht om haar ongekende diversiteit en kwaliteit met het publiek te vieren. Van klassiek ballet tot urban, van avant-garde tot moderne dans, van meester tot jong talent en van performance art tot dans voor een jong publiek.

Speelperiode: 29 en 30 september 2023
Locatie: Maastricht

Meer informatie

Beloved Faded Memories – Jurriën Schobben | vrijdag 29 september
Introdanser en choreograaf Jurriën Schobben creëerde dit duet voor de HubClub’23, een inclusief dansprogramma dat dit voorjaar in première ging. Tijdens de Nederlandse Dansdagen zal het duet nogmaals te zien zijn, als onderdeel van het Nederlandse Dansdagen Gala. Het wordt gedanst door Eva Eikhout, tv presentratrice bij BNN/VARA, podcastmaker en danser, samen met Introdanser Jillis Roshanali. “Als inspiratie voor mijn stuk heb ik een specifiek gevoel in de nacht genomen. Alles klopt; de mensen, de locatie, de muziek. En je zorgen verdwijnen even. Dit gevoel van gelukzaligheid en loslaten wil ik graag overbrengen. De HubClub is voor mij een ode aan verschillend zijn. Je ziet duidelijk de verschillende achtergronden en gedachtes achter het thema van de nacht” aldus Jurriën Schobben. De HubClub viert de kracht van menselijke uniekheid met een eigentijds dansprogramma. Verschillende choreografen uit binnen- en buitenland creëerden nieuw werk en gingen aan de slag met de klassiek-modern geschoolde Introdansers én een kleurrijke groep gastdansers uit verschillende werelden.

Kaash – Akram Kahn | zaterdag 30 september
Kaash bracht bij de wereldpremière in 2002 een regelrechte sensatie teweeg en bezorgde de Brits-Bengaalse choreograaf op slag wereldfaam. Als toeschouwer heb je het gevoel als het ware een verhaal binnen te stappen, waarbij Akram Khan je meevoert in zijn bijzondere kosmos, in een wervelende mix van Indiase kathakdans en hedendaagse dans. De dansers gebruiken hun voeten als percussie-instrumenten, terwijl hun armen scherp door de lucht snijden. Turner Prize-winnaar Anish Kapoor tekende voor het indrukwekkende toneelbeeld, Nitin Sawhney (die voor heel veel bekende popsterren nummers schreef) componeerde de opzwepende Indiase muziek. Naast Introdans en Khans eigen groep zijn er, wereldwijd, maar twee andere gezelschappen die dit werk mogen uitvoeren.  De pers over Kaash‘Een vuurwerk van beweging en klank. De dansers excelleren. Wat een intrigerende taal en fantastische beheersing!’ – de Volkskrant

Blijf op de hoogte