Nederlands Balletgala 2023

  • Evenement

Nederlands Balletgala 2023

Dansersfonds viert rijkdom van de Nederlandse dans met 25ste gala.

Voor de 25ste keer organiseren Alexandra Radius en Han Ebbelaar, het beroemdste balletechtpaar dat Nederland ooit heeft gekend, het Nederlands Balletgala van het door hen opgerichte Dansersfonds ’79. Ook dit jaar zal Introdans samen met de andere grote Nederlandse dansgezelschappen zijn opwachting maken tijdens deze bijzondere benefietvoorstelling ten gunste van jong én bewezen Nederlands danstalent.

Introdans danst tijdens het gala Corpus Bach, de finale van In Memoriam en een deel van Carmen.maquia.

Speeldatum: 13 november 2023
Locatie: Amsterdam

Meer informatie

Corpus Bach – Sidi Larbi Cherkaoui & Nicolas Vladyslav
Dat choreografie en muziek ideale (dans)partners zijn, is bekend. In het speelse Corpus Bach tillen de Vlaams-Marokkaanse dansmaker Sidi Larbi Cherkaoui en de Franse Nicolas Vladyslav dit partnerschap naar een hoger plan. Iedere noot die de cellist Detmar Leertouwer, live op het podium, speelt komt terug in de golvende lichamen van de dansers, van hun tenen tot aan hun vingertoppen. Lees het interview met Sidi Larbi Cherkaoui en Nicolas Vladyslav hier.

In Memoriam Sidi Larbi Cherkaoui
Gedreven door een aantal sterfgevallen in zijn familie maakte de wereldwijd gelauwerde Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui In Memoriam als eerbetoon aan zijn voorouders. De connectie tussen de werkelijkheid en het geheugen vormt de kern van dit werk. In een denkbeeldige onderwereld verkennen de dansers polariserende krachten als aantrekking en afstoting, zachtheid en agressie om aldus de betekenis van het woord ‘harmonie’ te onderzoeken. Het resultaat is zowel sereen als hallucinerend. Een belangrijk aandeel hebben de muziek van het meerstemmige ensemble A Filetta en de videobeelden van Gilles Delmas. 

“Het was mijn droom om het werk van Sidi Larbi Cherkaoui op het repertoire van Introdans te voeren. We zijn in 2010 begonnen met een kort fragment uit In Memoriam en hebben onze relatie de laatste jaren steeds verder uitgebouwd. Deze toonaangevende kunstenaar is nu helemaal bij ons thuis.” (Roel Voorintholt, artistiek directeur) 

Carmen.maquia – Gustavo Ramírez Sansano
Muziekstukken uit deze misschien wel beroemdste opera allertijden zijn gebruikt in films en reclames, en bekende popsterren maakten er hun eigen versie van. Introdans heeft een totaal nieuwe, moderne bewerking van het klassieke operaverhaal, in een spannende, verrassende dansproductie voor het hele gezin in het repetoire. Tegen een prachtig zwart-wit decor – geïnspireerd door kunstenaar Picasso – vertelt de Spaanse choreograaf Gustavo Ramírez Sansano in zijn Carmen.maquia een aangrijpend verhaal over liefde en de vernietigende kracht van jaloezie. Een gepassioneerde familievoorstelling  met een mengeling van moderne dans, flamenco en de paso doble.

Blijf op de hoogte