Carmen.maquia

  • Voorstelling

Carmen

Over Carmen.maquia

Zelfs al denk je van niet: je hebt vast wel eens van Carmen gehoord. Muziekstukken uit deze misschien wel beroemdste opera allertijden zijn gebruikt in films en reclames, en bekende popsterren maakten er hun eigen versie van. Introdans brengt nu een totaal nieuwe, moderne bewerking van het klassieke operaverhaal, in een spannende, verrassende dansproductie voor het hele gezin. Tegen een prachtig zwart-wit decor – geïnspireerd door kunstenaar Picasso – vertelt de Spaanse choreograaf Gustavo Ramírez Sansano in zijn Carmen.maquia een aangrijpend verhaal over liefde en de vernietigende kracht van jaloezie. Een gepassioneerde familievoorstelling (6+) met een mengeling van moderne dans, flamenco en de paso doble.

De zachtaardige soldaat Don José valt als een blok voor de vurige Carmen, maar zij wil zich niet binden aan één man. Lees hier de synopsis van het hele verhaal! De passie en emotie spatten van het toneel. Een heerlijke theatrale dansvoorstelling voor de hele familie!

Carmen.experium
Bezoek voorafgaand aan de voorstelling en in de pauze het Carmen.experium in het theater. Een interactieve experience voor jong en oud waarin je met alle zintuigen de voorstelling Carmen kan ervaren. Inclusief een ‘meet & greet’ met dansers na afloop!

Carmen voor scholen
Voor het basisonderwijs wordt een aangepaste versie van Carmen opgevoerd, inclusief een superleuke doemeedans voor alle leerlingen. Dit alles wordt begeleid door ons Interactie-docententeam. Klik hier voor de online lesbrief van Carmen. Deze interactieve pagina staat vol met filmpjes, opdrachten en tekeningen van Piet Paris.

Première: 10 december 2022
Speelperiode: t/m 17 februari 2023
Alle locaties: Arnhem, Maastricht, Haarlem, Deventer, Amersfoort, Nijmegen, Hengelo, Utrecht, Apeldoorn, Amstelveen

Extra informatie

Over de choreograaf
Choreograaf Gustavo Ramírez Sansano (1978, Spanje) begon zijn carrière als danser, onder andere bij het Nederlands Dans Theater, maar is allang een veelgevraagd dansmaker. Zijn stoere en verleidelijke versie van Carmen is sinds de première in 2012 een wereldwijd succes. Over de hele wereld zijn al vele jonge harten veroverd door deze eigentijdse Carmen.maquia. Lees hier een interview met de choreograaf.

Gustavo Ramírez Sansano noemt zijn versie van Carmen bewust net iets anders, namelijk Carmen.maquia.

“Deze titel heb ik afgeleid van tauromaquia, dat Spaans is voor ‘de kunst van het stierenvechten’. Pablo Picasso vergeleek Carmen vaak met een ontembare stier, dus ik verwijderde ‘tauro’ en voegde ‘Carmen’ toe. Carmen de ontembare!

Carmen toen en nu
In 1845 verscheen in Frankrijk een dun boekje dat meer dan 175 jaar later nog altijd kunstenaars over de hele wereld inspireert. Deze novelle van Prosper Mérimée gaat over de wanhopige liefde van Don José Navarro voor de knappe, trotse en opstandige Roma vrouw Carmen. Dertig jaar later bewerkte componist Georges Bizet het verhaal van Mérimée tot een opera. Bij de eerste opvoeringen had deze weinig succes, het publiek vond Carmen maar een losbol en was geschokt door het tragische einde van het verhaal. Toch groeide Bizets Carmen al snel uit tot een van de beroemdste opera’s die er ooit gemaakt zijn. Het boek en de opera vormden daarna de basis voor oneindig veel nieuwe Carmen-interpretaties. Zoals een film door Charlie Chaplin, vele operaversies, toneelstukken, musicals, schilderijen, een hip hopera met Beyoncé in de rol van Carmen en zelfs een ijsshow. Bekende zangers als Lana Del Rey en Stromae hebben Carmen-nummers opgenomen, en in de populaire Netflix-serie Emily in Paris komt een ‘upbeat’ remix voorbij van een nummer uit Carmen: L’amour est un oiseau rebelleEn er zijn vele Carmen-balletten, want naast Gustavo Ramiréz Sansano hebben ook beroemde choreografen als Roland Petit, Alberto Alonso, Mats Ek, Carlos Acosta en – in Nederland – Ted Brandsen zich door het verhaal van Carmen laten inspireren. 

Credits

Carmen.maquia

Choreografie | Gustavo Ramírez Sansano
Muziek | Georges Bizet Carmen Suite uitgevoerd door Slovak Philharmonic Orchestra, Praha Philharmonic Orchestra, New Zealand Symphony Orchestra, National Symphony Orchestras, Arte Ensemble.
Pablo de Sarasate Carmen Fantasy Op. 25 uitgevoerd door Apollo Symphony Orchestra
Decorontwerp | Luis Crespo Portero
Lichtontwerp | David Hedinger-Wohnlich
Kostuumontwerp | Bregje van Balen
Decor vervaardigd door | Mascha van Vugt
Kostuumuitvoering | Hermien Hollander, Merel Kaspers
Ingestudeerd door | Eduardo Zúñiga
Repetitor | Jorge Pérez Martínez, Marlena Wolfe
Duur | ± 87 minuten
Wereldpremière | 24 maart 2012, Luna Negra Dance Theater, Chicago (US)
Introdans-première | 10 december 2022, Arnhem

Blijf op de hoogte