Het verhaal

Synopsis Carmen

Carmen is anders dan alle anderen

Carmen.maquia gaat over de vurige liefde van Don José, een Spaanse soldaat, voor de knappe, sterke Carmen, die weet wat ze wil. Een liefde die helaas niet goed afloopt.

Don José heeft net een nieuwe baan in de kazerne in Sevilla, tegenover de sigarenfabriek waar Carmen en haar collega’s werken. De soldaten en de fabrieksmeisjes ontmoeten elkaar dagelijks op het tussengelegen plein. Alle jongens vinden Carmen leuk, ze is sterk, opstandig en houdt van flirten. Ook Don José valt voor haar, al wil hij dat eigenlijk niet. Hij heeft zijn hart beloofd aan Micaela, een lief, zachtaardig meisje uit zijn dorp. Als Micaela langskomt in Sevilla herinnert ze hem aan hun sterke band. Ze geeft hem ook een brief van zijn moeder (verbeeld door een lange touwketting), die ook graag wil dat Don José met Micaela trouwt.

Kort daarna is er paniek in de sigarenfabriek: Carmen raakt in een gevecht met een paar meisjes. Ze moet daarom de gevangenis in, en Don José moet haar bewaken. Maar Carmen brengt zijn hoofd op hol en weet hem over te halen om haar te bevrijden. Als straf moet hij daarom zélf een paar weken de gevangenis in.

In het plaatselijke café komt Escamillo langs. Hij is een heel stoere en superbekende stierenvechter. Alle meisjes vinden hem geweldig, maar Carmen reageert onverschillig. Ze is anders dan alle anderen en laat zich echt niet zomaar verleiden. Bovendien is ze inmiddels samen met Don José, al blijft ze zijn liefde wel steeds testen. Ze daagt hem uit om met een groep smokkelaars mee de bergen in te gaan, waardoor hij moet kiezen tussen haar en zijn plichten als soldaat. Zijn liefde is zó groot, dat hij besluit alles voor haar op het spel te zetten.

Maar Carmen raakt al snel verveeld. Haar gevoelens voor Escamillo worden steeds sterker. Don José is diep gekwetst. Carmen heeft ondertussen tarotkaarten gelegd die haar toekomst voorspellen: het zal niet goed met haar aflopen.

Dan krijgt Don José een brief van thuis, waarin staat dat zijn moeder is overleden en hij gaat voor lange tijd naar zijn familie. In zijn afwezigheid trekt Carmen steeds meer naar Escamillo toe en ze wordt stapelverliefd op hem. Ze gaan zelfs trouwen en er wordt een groot bruiloftsfeest gehouden.

Wanneer Don José terugkomt en ziet dat zijn geliefde Carmen is getrouwd met iemand anders wordt hij gek van jaloezie en verdriet. Hij blijft wanhopig zijn liefde aan Carmen verklaren, maar ze weigert, ze houdt nu van Escamillo. Het verhaal eindigt dramatisch; Don José berooft Carmen van het leven.

 

Blijf op de hoogte