End of Season 2023

  • Première
  • Voorstelling

Bij Introdans start de zomer pas echt met de voorstelling End of Season 2023: de feestelijke afsluiting van het dansseizoen.

End of Season 2023

Over End of Season

Bij Introdans start de zomer pas echt met End of Season: de feestelijke afsluiting van het dansseizoen. Traditiegetrouw brengt Introdans in juni een zwoel en divers programma vol hoogtepunten en nieuwe werken. Dit keer met maar liefst twee premières: SH-BOOM!, een Introdanspremière van het toonaangevende choreografenduo Paul Lightfoot en Sol León, een licht en luchtig werk vol humor. En Pro Forma-2, een nieuwe choreografie van choreograaf Adriaan Luteijn voor dansers Eva Eikhout en de Zuid-Afrikaanse Thapelo Kotlolo. Dit ballet was tijdens het BODY MOVES Inclusive Dance Festival in Zuid-Afrika afgelopen najaar al work-in-progress en het gaat tijdens End of Season in première. Naast deze twee premières zijn te zien het ballet WHIM, Fractured Fairytale van Alexander Ekman, Azul van Jorge Pérez Martínez en Het gaat me lukken van Jurriën Schobben, dat hij onlangs maakte voor het veertigjarig jubileum van Roel Voorintholt.

 

Première: 22 juni 2023
Speelperiode: t/m 28 juni 2023
Alle locaties: Doetinchem, Apeldoorn, Arnhem

Meer informatie

SH-BOOM! – Paul Lightfoot en Sol León (Introdanspremière)
SH-BOOM! was in 1994 één van de eerste voorstellingen van choreografenduo Paul Lightfoot en Sol León die jarenlang furore maakten bij het NDT. Veel van hun kenmerkende elementen zijn er al in te vinden. SH-BOOM! is een spiegelpaleis vol humor en theatraliteit, op muziek uit de eerste helft van de twintigste eeuw, waar de dames dansen in zwierige jurkjes, en de heren – letterlijk – in hun ondergoed staan. Introdans voert het ballet nu voor het eerst op. Werk van het choreografenduo wordt over de hele wereld gedanst en ze mochten ook diverse dansprijzen in ontvangst nemen voor hun creaties.

WHIM, Fractured Fairytale – Alexander Ekman
Alexander Ekmans fantastische gevoel voor humor en timing komen in het komische WHIM, Fractured Fairytale perfect tot uiting. Thema van de choreografie is onze eeuwige drang om erbij te willen horen. Op een gewaagde, swingende muziekcollage laat Ekman de dansers allerlei rare capriolen uithalen, koddige pasjes maken, flarden tekst spreken en heel veel gekke bekken trekken. Maar hoe mal de dansers ook doen, WHIM, Fractured Fairytale vraagt van hen een opperste concentratie en bijna militaire precisie. Eerder al presenteerde Introdans de stoelenchoreografie uit WHIM, Fractured Fairytale in het programma So you think you can stoelendans, dat werd onderscheiden met een Zilveren Krekel.

Het gaat me lukken – Jurriën Schobben
Introdanser en choreograaf Jurriën Schobben maakte speciaal voor het jubileumprogramma van Roel Voorintholt afgelopen april de choreografie Het gaat me lukken. Het is een ritmisch stuk op uitspraken van de artistiek directeur, die Jurriën Schobben opnam uit verschillende interviews uit de media. Het feit dat Roel altijd zijn eigen weg heeft gekozen, ondanks wat anderen daarvan vonden, maakte indruk. Vooral zijn doorzettingsvermogen en zijn drive komen hierin steeds terug. Op elke zin maakte Jurriën Schobben met de dansers een frase en zo werd de choreografie opgebouwd. Ook de muziek maakte hij zelf, waardoor de dans en de uitspraken van Roel perfect samenvallen.

Pro Forma-2 – Adriaan Luteijn (première)
In september 2022 startte choreograaf Adriaan Luteijn in Zuid-Afrika met de creatie van dit duet voor de Nederlandse danseres / tv presentatrice / podcastmaker Eva Eikhout en de Zuid-Afrikaanse danser Thapelo Kotlolo. Het werd een daverend succes op het BODY MOVES International Inclusive Dance Festival in Benoni in oktober 2022. Luteijn finaliseerde het stuk voor Introdans en het zal voor het eerst te zien zijn tijdens End of Season. Introdans keert na deze voorstellingen met dit stuk terug naar Zuid-Afrika waar het in september 2023 te zien zal zijn in een nieuw inclusief programma van Introdans tijdens de 25e editie van JOMBA! Festival in Durban, mede dankzij de steun van de Nederlandse Ambassade in Johannesburg.

Azul – Jorge Pérez Martínez
Met Azul creëerde choreograaf en voormalig Introdanser Jorge Pérez Martínez een fris en pittig werk dat uitblinkt door een eigen lichaamstaal en prachtig, bijzonder partnerwerk, gedanst op drie klassieke Spaanse gitaarcomposities. Pérez Martínez laat zich leiden door de sfeer van de muziek en het mediterrane, Spaanse gevoel. Azul was eerder te zien in het programma Aqua afgelopen najaar. Tijdens deze End of Season kunnen we er nogmaals van genieten. Enerzijds vrolijk en uitbundig, maar toch ook altijd met een zekere melancholie.

Met dit End of Season programma komen we in mediterrane sferen, laat de zomer maar beginnen!

Summer Sale!
Hij is terug! De zomermarkt waarin de mooiste kostuums, posters en allerlei gadgets van verschillende producties van Introdans worden verkocht voor een zacht prijsje! Tijdens de End of Season avonden in Arnhem (22-24 juni) ben je welkom in de foyer om een blik te werpen op de leukste merchandise. Lees hier meer.

Credits

SH-BOOM!

choreografie Paul Lightfoot en Sol León
muziek The Ink Spots, If I didn't care en Do I Worry? Stan Freberg, John and Marsha Turner Layton & Clarence Johnstone, S'posin' Olavi Virta, Sininen huvimaja (Blue Pavilion) Arturo Cuartero, Nana a luisito The Mills Brothers, Sixty Seconds Got Together Vera Lynn, Auf Wiederseh'n, Sweetheart Stan Freberg, Sh-Boom
decorontwerp Paul Lightfoot en Sol León
lichtontwerp Tom Bevoort
kostuumontwerp Paul Lightfoot en Sol León
kostuumuitvoering Hermien Hollander
ingestudeerd door Valentina Scaglia, Jorge Nozal
repetitor Jorge Pérez Martínez & Marlena Wolfe
duur ± 25 minuten
wereldpremière 24 juni 1994, Nederlands Dans Theater, Den Haag
Introdanspremière 22 juni 2023, Arnhem

WHIM, Fractured Fairytale

choreografie Paul Lightfoot en Sol León
muziek Antonio Vivaldi, De vier jaargetijden – Winter Marcelle de Lacour, La pendule de Marie-Antoinette Edmundo Ros, Bolero Nina Simone, My baby just cares for me
kostuum- en decorontwerp Alexander Ekman
lichtontwerp Alex Kurth
kostuumuitvoering Merlijn Koopman
repetitor Marlena Wolfe
duur ± 24 minuten
wereldpremière 16 juni 2006 IT Dansa, Barcelona (ES)
Introdanspremière 14 oktober 2017, Arnhem (deel uit), 7 maart 2020 (integrale versie), Arnhem

Het gaat me lukken

choreografie Jurriën Schobben
muziek soundscape Jurriën Schobben
lichtontwerp Maarten van den Berg
kostuums atelier Introdans
repetitor Jorge Pérez Martínez, Diane Matla, Marlena Wolfe
duur ± 5 minuten
wereldpremière 12 april 2023, Introdans, Arnhem

Pro Forma-2

choreografie Adriaan Luteijn
muziek Jaap van Keulen
film Lagom Collective
lichtontwerp Maarten van den Berg
kostuums Hermien Hollander
repetitor Diane Matla
duur ± 10 minuten
wereldpremière 22 juni 2023, Introdans, Arnhem

Azul

choreografie Jorge Pérez Martínez
muziek Joaquin Rodrigo, Concierto de Aranjuez Francisco Tárrega Recuerdos de la Alhambra Isaac Albéniz, Suite Espanola Antonio Vivaldi Andante
kostuumontwerp Sjaak Hullekes
lichtontwerp Berry Claassen
kostuumuitvoering Hermien Hollander, Merel Kaspers
repetitor Marlena Wolfe
duur ± 23 minuten
wereldpremière 22 september 2017, Introdans, Arnhem
première verlengde versie 9 september 2022, Introdans, Arnhem

Blijf op de hoogte