Inclusieve dans in de ‘HubClub’

Nachtelijke inspiratie in HubClub’23

17 april 2023

Wat gaan we zien in Introdans’ HubClub’23? Afwisselend is het in ieder geval: tien choreografen uit binnen- en buitenland creëren werk. Ze gaan aan de slag met de klassiek-modern geschoolde dansers van Introdans en en kleurrijke groep gastdansers. Het resultaat? Een diverse nachtclubshow.

Drie makers vertellen over hun creatieproces: ‘In de nacht wil je samen zijn, maar ook opgaan in je eigen wereld.’

 

tekst Ruth Naber

Een samenkomst van Introdansers met dansers uit allerlei verschillende geledingen van de maatschappii, dat is een concept dat Introdans al langer in praktijk brengt in De Ontmoeting. Dit is een reeks voorstellingen die choreograaf Adrian Lutein de afgelopen twintig jaar heeft ontwikkeld. Met HubClub’23 brengt Luteijn, die er zelf ook choreografeert, verschillende makers samen in een Ontmoeting van XL-formaat. Na eerdere kleinere edities van HubClub, trekt de voorstelling deze keer langs verschillende steden. Het publiek zit op het podium, dicht op de dansers, die de eigenzinnige kostuums van ontwerper Bas Kosters dragen. Hoe de zindering van het nachtleven inspiratie biedt voor hun maakproces, vertellen Aristide Rontini, Sofia Nappi en Ruben Chi.

Aristide Rontini vanuit Imola (Italie)

Choreograaf Rontini maakt deel wit van kunstenaarsgroep Al.di.qua Artists, die de Italianse kunstensector uitdaagt inclusiever te worden. Hij werd opgeleid aan Codarts in Rotterdam en trad op in onder meer het event DanceAble van Holland Dance Festival.

 

‘Dit jaar creëer ik twee trio’s, een ervan voor HubClub’23. Dat is een waardevolle artistieke uitdaging in een gecondenseerd repetitieproces. Ik werk met drie dansers met een variatie aan fysieke mogelijkheden en achtergronden: ballet, hiphop en hedendaagse dans. Hun eigen dansvocabulaires zin de basis van het repetitieproces. Ik wil werken met hun improvisaties, maar ok met bewegingen waar zij bekend en vertrouwd mee zijn. Zo wil ik me laten verrassen door wat er op de vloer ontstaat. Drie lichamen ontmoeten elkaar, beïnvloeden elkaar, verliezen controle. In de nacht, wanneer iedereen los is van zijn dagelijkse routines, kunnen onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden. Ook ruimteliik werken inspireert mij. Ik begin al een architectuur van bewegingen in de ruimte voor me te zien.’

 

Ruben Chi vanuit Arnhem

Choreograaf Chi ontwikkelde Soul-Cypher Festival, is co-oprichter van het Amsterdamse Ghetto Funk Collective en choreografeert op internationale schaal, onder meer voor Introdans.

‘TWEE KANTEN AAN EEN GRENS’

 ‘Ik ga in co-creatie met vier dansers werken. Zo wil ik de gelijkwaardigheid weerspiegelen van HubClub. Mijn uitgangspunt is grenzen opzoeken, uitersten voelen. Dat hoort bi de nachtclubcultuur. Zo passeer je al een grens als je opblijft na twaalven. In de nacht wil je samen zijn, maar ook opgaan in je eigen wereld. Je koestert de donkerte tot het licht wordt. Dat contrast, die twee kanten van een grens, interesseren me.

Je safe space opzoeken, maar tegelijkertijd van daaruit durven te verkennen en verleggen. Ik werk met een hiphopdanser en drie klassiek en modern geschoolde dansers, dat kunnen uitersten zijn, maar ook helemaal niet, het zijn allemaal bewegers. In hiphop gaat het om het vinden van je eigen unieke, onderscheidende identiteit, de vernieuwing in jezelf, maar dit kan alleen door ook je roots op te zoeken. Muziek, of breder geluid, zie ik als een geleider van beweging. Het spreekt de ritmes aan in onszelf. Dat verbindt ons.’

 

Sofia Nappi vanuit Hannover(Duitsland)

De Italianse Nappi leidt dansgezelschap Komoco. Met haar duet Dodi, dat ze toonde tijdens de Rotterdam International Duet Choreography Competition, won ze verschillende internationale prijzen, waaronder de Introdans Partner Award.

‘PERSOONLIJKHEDEN KOMEN IN BEWEGING NAAR BUITEN.’

‘Het prille begin van een creatieproces is voor mij vaak een woord. Een woord dat telkens terugkomt en dat ideeën voedt voor schrijven, muziek en beelden. Dit keer is dat KEMET, Egyptisch voor ‘zwart land’ Het past bij het overkoepelende thema van de nachtclub. In de nacht verandert ons besef van tijd, die lijkt dan stil te staan en het moment te omvatten, in plaats van voort te schrijden. Wat we in onszelf verborgen houden, wordt makkelijker zichtbaar. Ik creëer een duet met een danser van Komoco en een gastdanser uit Nederland. Twee vreemden die elkaar ontmoeten tidens het uitgaan en in een zeldzaam, bijna ongemakkelijk moment een connectie met elkaar ervaren. Ik wil hun persoonlijke verhalen laten zien, hun eigen vormen. Vreugde, verdriet, flirten, het komt allemaal voorbij. Ik bied vooral ideeën aan tijdens repetities en soms beweging. Ik ben nieuwsgierig naar de fysieke eigenheid van dansers. Hoe een persoonlijkheid naar buiten komt door beweging. Daar begeleid ik de dansers in. Met bivoorbeeld een sessie waarin we niet praten en het lichaam volledig actief maken. Daarin proberen we sensaties, herinneringen, maffe gewoontes fysiek te laten worden.’

 

HubClub’23, vanaf 25 mei.

Met ook werk van Joop Oonk, Jordy Dik, Rutkay Özpinar, Perry Gits, Adriaan Luteijn, Jurriën Schobben en Vincenzo Turiano.

Blijf op de hoogte