Sofia Nappi

Internationale choreografe en danseres uit Italië, afgestudeerd aan het Alvin Ailey American Dance Theatre in New York om daarna haar studie internationaal te verdiepen. In haar opleiding spelen het nauwe contact met de Hofesh Shecter Dance Company en haar studie van Gaga, de taal van de beroemde choreograaf Ohad Naharin, een fundamentele rol.

Sofia is artistiek leider en mede-oprichter van haar project KOMOCO dankzij de genereuze steun van de historische Ass. Sosta Palmizi en haar unieke samenwerking met haar eerste muzen Adriano Popolo Rubbio en Paolo Piancastelli. Sofia’s eerste creaties met KOMOCO wonnen meteen de Partner Introdans Award op de Rotterdam International Duet Choreography Competition 2021, de 1e prijs, de Critics’ Award en de Production Award van de Tanja Liedtke Foundation & de artistiek directeur Marco Goecke van het Staatstheater Hannover op de prestigieuze 35e Internationale Choreografie Competitie Hannover 2021. KOMOCO was in Duitsland, de VS, Italië, Nederland, Israël, Frankrijk, Albanië, Spanje, de Canarische Eilanden, Kosovo, België en Hongarije en stopte bij vele prestigieuze Italiaanse en internationale festivals en platforms, waaronder : La Biennale Di Venezia, The Albania Meeting Dance Festival, RomaEuropa Festival, MASDANZA, het Colours International Dance Festival, Teatro del Canal om er maar een paar te noemen.

Sofia vervolgt ook haar weg in de rol van onafhankelijke choreograaf en creëert nieuwe werken voor internationaal bekende dansgezelschappen, zoals de re-stage van Holelah, gemaakt op de Biënnale van Venetië 2019 en opnieuw gepresenteerd door het Nationaal Theater Mannheim in december 2021; Tagadà bij de Staatsoper Hannover (2023); Moving Cloud voor het Scottish Dance Theatre gaat in première als onderdeel van Celtic Connections 2023 en een nieuw speciaal project met het Nederlandse nationale gezelschap Introdans (2023) HubClub. Voor 2024 heeft Nederlands Dans Theater 2 een nieuw werk bij haar besteld.

Tegelijkertijd ontvouwt Sofia Nappi’s werk zich ook op het gebied van onderzoek en professionele training op internationaal niveau (zoals bij Tisch – New York University, in het kader van Micadanses in Le Carreau du Temple in Parijs, Henny Jurriëns Studio in Amsterdam , Elephant and the Black Box en Danza180 in Madrid, Tanzpunkt Hannover, in Daf in Rome, Balletto di Toscana, Opus Ballet, enz.) in nauwe samenwerking met de dansers van het gezelschap KOMOCO: Lara di Nallo (Frankrijk/Italië), Valentin Durand (Frankrijk), Evelien Jansen (Nederland), Paolo Piancastelli (Italië), Gonçalo Reis (Portugal) en Adriano Popolo Rubbio (Italië).

Blijf op de hoogte