Iedereen kan dansen

Introdans vind je niet alleen in het theater maar ook midden in de maatschappij. Onder het motto: ‘Iedereen kan dansen!’ wordt er gedanst met scholieren, mensen met een handicap, met ouderen en ook met roze ouderen.

Tekst Jan Willem Papo | Foto’s Bas Brouwer en Hans Withoos

Cees Pieter de Putter

Toen homoseksuele ouderen konden auditeren bij Introdans om te dansen in de voorstelling Roze Cast aarzelde de gepensioneerde Cees Pieter de Putter (72) geen seconde. Cees Pieter komt uit een dorpje in Zeeland, waar geen aandacht was voor ballet. Stijldansen en ritmische gymnastiek waren het maximaal haalbare voor een enthousiaste jongen met een liefde voor dans. Toen Cees Pieter in Nijmegen ging studeren en voor het eerst een balletvoorstelling zag viel het kwartje. “Doornroosje van het Nederlands Dans Theater, ik weet het nog goed. Dát wil ik ook, dacht ik, en ik sloot me al snel aan bij een amateurdansgezelschap.”

Bij Introdans kon Cees Pieter een oude liefde weer oppakken. “We hebben opgetreden bij De Ontmoeting, een project van choreograaf Adriaan Luteijn. Daarna maakten we het dansstuk af en gingen we op tournee.” Uiteindelijk heeft hij drie jaar in Roze Cast meegedanst, zo’n kleine twintig voorstellingen per jaar “in theaters en verzorgingstehuizen. Daarna werd er gediscussieerd over homo-acceptatie. Wij kregen complimenten als ‘goed dat jullie roze ouderen voor het voetlicht brengen.’ We waren met z’n achten, met een paar heb ik nog heel geregeld contact.”

Cees Pieter danste ook in Evacué, een stuk van Introdans en Toneelgroep Oostpool, als onderdeel van 75 jaar Operation Market Garden. Voor Pink Panther Party in september 2021 werd hij zelfs gevraagd.

“Zodra je in aanraking komt met Introdans en een lijntje hebt, blijf je betrokken en krijg je uitnodigingen. Introdans is zo’n professionele organisatie. Als ze iets doen, zetten ze het ook echt heel stevig op poten.”

“Alles is geweldig georganiseerd, van een vaste repetitor tot de maaltijden. Spinvis verzorgde de muziek voor Roze Cast, The People of The Labyrinths de kostuums, de professionele foto’s werden gemaakt door onder anderen Hans Withoos. Met choreograaf Adriaan Luteijn heb ik een connectie, wij komen allebei uit dezelfde streek in Zeeland”

Dansen is zo belangrijk, ook voor ouderen, vindt Cees Pieter. “Je moet als je ouder wordt in beweging blijven, ik doe nog aan moderne dans bij een dansschool in de buurt. Ik had zelfs een keer een rol in Het Zwanenmeer.”

Dansvoorstellingen heeft hij veel bezocht, maar door een gebroken lendenwervel is langer zitten en staan nu te pijnlijk voor hem. “Dansen gaat, maar niet te lang. Sterker nog, dansen pusht mij om, ondanks handicap, dingen te blijven doen. Mijn fysiotherapeut weet ook dat ik dans. Bij hem doe ik spierversterkende oefeningen, om maar te kunnen blijven dansen.”

Karolien Janssen

Karolien Janssen (63) werd op de hoogte gebracht door een vriendin. Ze liet weten dat ze had gelezen dat Introdans en Stichting Welzijn Ouderen Arnhem een dansvoorstelling wilden maken om hiermee LHBT-ouderen zichtbaarder te maken. Hiervoor waren ze op zoek naar zes roze ouderen om deze dansvoorstelling vorm te geven. “Met een paar vrouwen zijn we ernaartoe gegaan en hebben een paar keer een soort van auditie gedaan. Voor mij was dansen heel lang gleden. Rond mijn twintigste deed ik wel aan theater en dansexpressie en op mijn dertigste heb ik een jaartje tango gedanst. Op mijn 58ste is er een dansluikje geopend. Naar aanleiding van Roze Cast, nu ik gemerkt heb hoe geweldig het is, ben ik weer aan dansexpressie gaan doen. Sterker nog: in het eerste jaar van Roze Cast heb ik mij ook aangemeld voor Buitenkunst, waar je op een camping workshops kunt volgen en waar ik sindsdien elk jaar een week dans.”

Opvallend vond Karolien het verschil aan reacties in de zorginstellingen waar zij optreden:

“Het varieerde van ‘goh, we gaan leuk naar het theater’, tot mensen die heel ontroerd waren en zelfs huilden. Hoe mooi zijn we bezig, dacht ik toen. We openen ogen, we raken iets! Na de voorstelling gingen de moderators in gesprek met het hele publiek over homoacceptatie en diversiteit.”

Karolien is twee jaar geleden gestopt met haar bedrijf, ze was meubelmaker. “Ik ben nu vrij, mag zelf beslissen wat ik doe, werk in het basisonderwijs, maak kinderen wegwijs in groente(tuinen), leg uit dat er geen gesneden andijvie in plastic zakjes aan bomen groeit. Erg leuk om te doen.” Naast deze activiteiten is Karolien voor de tweede maal een bus aan het ombouwen tot camper. Ze was afgelopen september in elk geval beschikbaar voor Pink Panther Party. “Ik ben ontzettend blij dat Adriaan me weer heeft gevraagd. Hierdoor blijf ik leren en ontdekken. Ik vind het super om met hem samen te werken.”

Draag bij

Introdans is er voor iedereen. We zetten ons met hart, ziel en heel veel vakmanschap in nog meer mensen en doelgroepen enthousiast te maken voor de danskunst. Iedere bijdrage – groot en klein – helpt ons bij het waarmaken van deze ambitie. Maak dit samen met ons mogelijk en draag bij!

Draag bij

Blijf op de hoogte