Schouwburgdirecteur Charles Droste over Introdans

Charles Droste is zestien jaar theaterdirecteur bij Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem. Hij vertelt waarom hij nog nooit een voorstelling van Introdans heeft overgeslagen.

Tekst Jos Schuring | Foto Sander Nagel

“Kijk, je kunt eens een keer een etappe winnen of misschien een hele Tour, maar Introdans is dus al jarenlang constant goed. Dat is ontzettend knap.”

“Meestal spelen ze drie, soms vier keer per seizoen bij ons. Wat me verbaast is dat het gezelschap zich altijd is blijven ontwikkelen. Hun programma’s zijn gevarieerd en altijd van hoog niveau. Hun DNA is onveranderd: kwaliteit, veelzijdigheid, visueel aantrekkelijk en publieksgericht. Ook de familieprogramma’s zijn mooi, waarbij ze nooit op de hurken gaan voor jong publiek. Dat vind ik heel erg sterk.

Introdans blijft spannend en vernieuwend. Of het nu gaat om de choreografieën, het toneelbeeld of de samenstelling van het gezelschap, er zit altijd dynamiek en beweging in. Roel en Ton hebben een goede neus voor het aantrekken van de juiste mensen. Niet alleen choreografen, maar ook dansers. Introdans is een van de pijlers van onze programmering. Het is geweldig dat bij ons al jarenlang zo’n zeshonderd mensen naar een voorstelling komen. Gastheer zijn vind ik leuk, maar bij Introdans is dat extra leuk. Het publiek is dan echt een avond uit. Iedereen oogt gesoigneerd en geniet zichtbaar.

Voor veel bezoekers vormde Introdans in de afgelopen decennia een eerste kennismaking met hedendaagse dans. Introdans heeft het repertoire van grote westerse choreografen toegankelijk gemaakt voor schouwburgpubliek in het hele land. De andere gezelschappen richten zich vooral op nieuw repertoire van hun eigen choreografen. Introdans maakt repertoire bereikbaar in de regiotheaters die daar anders nauwelijks toegang toe zouden hebben. Omdat er een consequente focus is op jong publiek creëren zij voor hele generaties een basiswaardering voor dans. De voorstellingen met livemuziek vind ik altijd nog nét iets mooier omdat dan twee prachtdisciplines samenkomen en de muziek het beeld nóg meer versterkt. Dat raakt mij nog meer.”

Draag bij

Introdans is er voor iedereen. We zetten ons met hart, ziel en heel veel vakmanschap in nog meer mensen en doelgroepen enthousiast te maken voor de danskunst. Iedere bijdrage – groot en klein – helpt ons bij het waarmaken van deze ambitie. Maak dit samen met ons mogelijk en draag bij!

Draag bij

Blijf op de hoogte