Dansprogrammeur Anita van Dolen over Introdans

Kenners in het land weten Introdans zeer te waarderen. Dansprogrammeur Anita van Dolen van Internationaal Theater Amsterdam legt uit waarom.

Tekst Jos Schuring | Foto Sander Nagel

“De liefde voor dans spat er altijd van af. Dat voel je. En dat voelt fijn. Als Introdans bij ons in huis is zie ik altijd enthousiaste mensen, open en dankbaar dat ze bij ons mogen spelen. Introdans heeft een heel eigen signatuur. Ik vind het mooi dat ze choreografen van wereldklasse aan zich binden.”

“Het werk van Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan en Lucinda Childs vind ik intrigerend en het is geweldig dat Introdans deze choreografen van wereldklasse aan zich kon binden. En ze voeren hun werk heel goed uit. Een icoon als Childs heeft vele generaties geïnspireerd. Larbi vertelde me eens dat Introdans heel integer met zijn werk omgaat. Het zijn ook allemaal sympathieke dansmakers. Roel legt het eerste contact, maar weet zijn enthousiasme over hun werk heel goed over te brengen aan anderen binnen het gezelschap.

Dansers zijn lang aan Introdans verbonden en ze worden nog steeds beter. Dat is hard werken. Ik koester groot respect voor Introdans omdat ze altijd een breed publiek aanspreken en zeer verschillende programma’s maken. Ze hebben een geheel eigen positie in de Nederlandse dans door hun consequente beleid. Ze maken duidelijke inhoudelijke keuzes met academische dans, klassiek ballet, als uitgangspunt. Urban dansvormen zie je niet heel veel bij Introdans.

Hun consequente, altijd serieuze aandacht voor jong publiek is sterk. Dat is belangrijk, maar ook zeer origineel. Ze maken gewaagde keuzes, bijvoorbeeld door Kylián voor jeugd te programmeren, maar werken ook met Spinvis. De voorstellingen zijn aantrekkelijk samengesteld met filmpjes tussendoor waarin dansers aan het woord komen of waarbij de toeschouwer een blik achter de schermen krijgt. Het is allemaal goed doordacht en prachtig verzorgd.”

Doneer een gouden glans voor Introdans

Introdans bestaat 50 jaar en dat vieren we groots! Geef ons gouden jubileum extra glans door bij te dragen aan een cadeau voor publiek én dansers! Hiermee maak je live muziekbegeleiding door Phion én een gloednieuwe Ontmoeting van choreograaf Adriaan Luteijn mogelijk.

Draag bij

Blijf op de hoogte