Afscheid dansers Alberto, Jurriën, Merel en Yulanne

Afscheid dansers Alberto, Jurriën, Merel en Yulanne

31 mei 2024

Introdans neemt tijdens End of Season 2024 afscheid van enkele toonaangevende Arnhemse dansers die hun danscarrière beëindigen.
Nog één keer schitteren op het toneel in Doetinchem, Utrecht, Hengelo en Apeldoorn.

Het End of Season Gala waarmee Introdans traditioneel het dansseizoen afsluit, is ook de kans voor Introdansers die hun danscarrière beëindigen om nog één keer te schitteren op het toneel. Vier toonaangevende Arnhemse dansers stoppen na vele jaren verbonden te zijn aan Introdans met hun danscarrière. Alberto Villanueva Rodríguez, Jurriën Schobben, Merel Janssen en Yulanne de Groot dansen tijdens End of Season voor het allerlaatst. Het End of Season programma bevat naast diverse toppers uit het Introdans-repertoire ook twee gloednieuwe stukken en enkele verrassende ontmoetingen met bijzondere gasten. Het is van 20 t/m 29 juni 2024 exclusief te zien in Doetinchem, Utrecht, Hengelo en Apeldoorn.

Artistiek directeur Roel Voorintholt: “Onze dansers Alberto, Jurriën, Merel en Yulanne nemen tijdens End of Season 2024 na een jarenlange danscarrière bij Introdans afscheid als danser. Tijdens deze avond staan we hierbij stil, zetten we ze in de spotlights en kunnen ze nog één keer hun talenten etaleren. We zijn ze geweldig dankbaar voor al die mooie jaren bij ons gezelschap!”

Alberto Villanueva Rodríguez

Alberto danst sinds 2011 bij Introdans. Op zijn twaalfde startte hij een professionele dansopleiding in Taragona, Spanje. Nadat hij de Nacho Duato Company zag dansen wilde hij niets anders meer en deed hij auditie bij Introdans. Alberto: “Dans is echt de taal van de ziel, het reikt dieper, waar woorden soms niet kunnen komen.” De band met zijn collega’s heeft hij als heel bijzonder ervaren. “Sommige van mijn collega’s voelen als familie en zijn me erg dierbaar.” Met Introdans dansen in het Mariinsky Theater vond hij het hoogtepunt. “Hoger dan dat kun je in de danswereld echt niet komen.”

Tijdens End of Season 2024 danst hij nog één keer Bon Appétit van Robert Battle. Alberto neemt weliswaar afscheid als danser maar hij is heel blij dat hij na de zomer als digital marketeer het PR & Marketing team van Introdans gaat versterken. Tijdens zijn danscarrière volgde hij al een marketingopleiding en deed hij ook marketingervaring op bij onder andere Stichting Omscholing Dansers en de Uitnacht Arnhem.

 

Jurriën Schobben

Toen Jurriën acht jaar was deed hij zijn eerste auditie bij de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Daarna vervolgde hij zijn dansopleiding aan de gerenommeerde John Cranko Schule in Stuttgart. Bij Introdans danst hij sinds 2010. “Ik heb me bij Introdans kunnen ontwikkelen tot wie ik nu ben. Niet alleen als danser maar ook als persoon. Door alle kansen die ik heb gekregen om dingen te maken, heb ik een mooie basis kunnen leggen voor de rest van mijn leven. Maar wat me absoluut het meest is bijgebleven zijn mijn collega’s. Mijn mededansers met wie ik lief en leed heb gedeeld en die, hoe cliché het ook klinkt, mijn tweede familie zijn geworden. Ik ga afscheid nemen van het leven als danser en ik ben heel benieuwd hoe zo’n identiteitswissel gaat zijn. Dat vind ik spannend maar heb ik ook zin in!” Jurriën deed bij Introdans ook ervaring op als choreograaf, regisseur, filmmaker en presentator. Hij is, net als Alberto Villanueva, sinds 2022 organisator van de Uitnacht Arnhem en met succes. “Ik hoef gelukkig nog niet 100% afscheid te nemen van Introdans omdat ik al wat projecten in het volgende seizoen heb staan.”

Tijdens End of Season 2024 danst hij nog één keer de solo uit Takademe en samen met zijn collega’s Bon Appétit, beide van choreograaf Robert Battle.

 

Yulanne de Groot

De liefde voor het podium en de spotlights zijn Yulanne’s drijfveer geworden. “Ik dans het liefste voor mensen en met publiek. Dat merk ik al als we trainen in de studio en er mensen meekijken.” Bij toeval deed ze mee aan een auditie voor Nationale Balletacademie nadat ze per ongeluk haar vinger daarvoor opstak in een balletklas. Ze danst sinds 2010 bij Introdans. “Voor mij blijven premières altijd speciaal. Je hebt maandenlang toegewerkt naar dat moment en op die avond komt het allemaal samen. Dan sta je met al je collega’s op toneel en familie en vrienden in de zaal. Het blijft elke keer bijzonder.” Van het teamgevoel bij Introdans maar ook de fysieke en mentale inspanning heeft ze veel geleerd. Hier wil ze na Introdans mee verder. Een studie als sportmanagement lijkt een logische keuze hierbij.

Tijdens End of Season 2024 danst ze nog één keer het duet uit Loin van Sidi Larbi Cherkaoui samen met haar ex-collega van Introdans, nu Scapino-danser Lucas Donner.

Merel Janssen

Merel begon al met ballet toen ze zes was. In haar laatste opleidingsjaar bij ArtEZ stroomde ze in bij Introdans waar ze sinds 2008 danst. “Als jong meisje bij Introdans mogen beginnen, prachtige reizen maken en uiteindelijk twee keer met mijn eigen kindjes in mijn buik op het podium mogen staan, is het meest bijzondere ooit. Nu komt mijn oudste zelfs naar mijn avondvoorstellingen kijken, dit vindt ze geweldig! Eerst in mijn buik mee op het podium, daarna elke ochtend lessen meedoen tijdens de coronacrisis vanuit haar kinderstoel en nu in de zaal naar mama kijken. Ook alle voorstellingen voor de koninklijke familie waren altijd erg speciaal om te mogen doen.” Na Introdans wil Merel weer gaan studeren en iets doen met de mentale kant van sporten op topniveau. Haar ervaring op dat vlak bij Introdans kan ze op die manier doorgeven.

Tijdens End of Season 2024 danst Merel voor de laatste keer Wrapped van Inbal Pinto, samen met collega en ex-danseres Jamy Schinkelshoek.

Blijf op de hoogte