Recensie HubClub'23 de Volkskrant ★★★★

In ‘HubClub ’23’ halen tien choreografen het beste uit veertien dansers

29 mei 2023

Performers met onverwachte en onbekende danskwaliteiten geven perfect op lichaamspotentie afgestemde duetten ten beste.

Een nachtclub zou het moeten zijn, maar op het concertpodium staan rijen stoelen, salontafeltjes ontbreken, een ceremoniemeester ook, en het licht is nauwelijks broeierig. Maar wat zijn de dansers onweerstaanbaar. Zo heerlijk om naar te kijken, mede dankzij de bonte, asymmetrische kostuums van Bas Kosters, waarin telkens een ondeugend printje, glimmertje en rafeltje valt te ontdekken.

Annete Embrechts, de Volkskrant, 29 mei 2023

Tijdens HubClub ’23 van Introdans, een extra grote reiseditie van de jaarlijkse ‘Ontmoeting’ tussen performers met onverwachte en onbekende danskwaliteiten, haalt een groep van tien choreografen het beste naar boven uit veertien dansers. Een beperking aan het gehoor, een afwijking in een chromosoom, een weinig voor de hand liggende leeftijd, een overdaad aan virtuositeit: alles klikt naadloos in elkaar tijdens deze reeks van tien korte choreografieën.

Eva Eikhout en Debbie Ruijter in ʻSista 1 en 2’ van Adriaan Luteijn tijdens ʻHubClub ’23’ door Introdans. Beeld Hans Gerritsen

Neem de ontroerend mooie interactie tussen de dansende ‘partysisters’ Eva Eikhout en Debbie Ruijter in Sista 1 en Sista 2 van Adriaan Luteijn. Hoe Eikhout haar robuuste romp en arm- en beenstompen tegen nek en schouders van Ruijter legt, getuigt van een groot gevoel voor timing. Eikhout, bekend als BNNVara presentator, mist ledematen als gevolg van het FFU-syndroom. Maar ze weet met haar ogen, hoofd en energie een krachtige spanning op te roepen, met dank aan het voortreffelijke partnerwerk van de lange, stoere Ruijter, die eruit springt door haar gebleekte en gemillimeterde haar.

HubClub’23 kent meer van deze perfect op lichaamspotentie afgestemde duetten, zoals van Jordy Dik, Jurriën Schobben en Sofia Nappi. Daaruit spreekt het menselijke verlangen om even door andermans armen gedragen en gelift te worden en te ervaren hoe je als bonte nachtvlinder ver en veilig kunt vliegen zonder angst te moeten vallen in de klem van harde vooroordelen.

Paolo Piancastelli en Karolien Janssen in ʻKemet’ van Sofia Nappi tijdens ʻHubClub ’23’ door Introdans. Beeld Hans Gerritsen

Blijf op de hoogte