• Voorstelling

UNUM op World Expo 2025 – Osaka

UNUM op World Expo 2025 – Osaka

In samenwerking met het inclusieve theaterfestival LAND FES en Nieuwe Instituut presenteert Introdans op de World Expo 2025 in Japan in mei 2025 de nieuwe choreografie UNUM, van Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn en de Japanse choreograaf / beroemde butoh danskunstenaar Dai Matsuoka. In deze choreografie brengen we Introdansers en Japanse dansers samen met hun (groot)ouders. Vanuit Introdans zijn de betrokken dansers Angelica met haar vader en Mark met zijn moeder.

UNUM (Latijn: Eén, Eenheid; Voorbeeld: E pluribus Unum : eenheid uit veelheid)

De vergrijzing van de bevolking is een onderwerp dat ons allemaal aangaat. In Nederland zien we dat veel ouderen te maken hebben met isolement, terwijl Japan een nog oudere bevolking heeft. Bijna 30% van de Japanners is 65 jaar of ouder, maar ouderen in Japan blijven vaak verrassend vitaal, vooral omdat ze actief blijven bewegen. Introdans en LAND FES weten als geen ander dat deelnemen aan dansactiviteiten het leven van ouderen echt kan verbeteren. Dansen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar geeft ook plezier en helpt bij het opbouwen van sociale contacten.

NEST en Iungo
Adriaan Luteijn maakte eerder de intergenerationele choreografie NEST, met Introdansers en familieleden. LAND FES was hierdoor erg geïnspireerd. In januari 2024 ging Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn naar Japan – Tokio om voor LAND FES een nieuwe versie van Iungo te maken met een Japanse gemengde cast, getiteld Iungo – De Ontmoeting Tokio. Deze inclusieve choreografie liet zien hoe waardevol het is om mensen met elkaar te verbinden, met deelnemers van verschillende leeftijden, achtergronden en lichaamsrealiteiten. De samenwerking met LAND FES was erg succesvol en werd door deelnemers en publiek als heel bijzonder ervaren. Ook de Nederlandse ambassade in Japan was onder de indruk van deze uitwisseling die alle culturele hokjes oversteeg en sociale muren doorbrak. Er volgde een uitnodiging om een verdere Nederlands/Japanse artistieke samenwerking te verkennen en dat te koppelen aan de aanstaande World Expo in Osaka 2025. Dat werd het choreografie project UNUM.

Intergenerationeel 
Tijdens het werken aan Iungo Tokio ontdekten Matsuoka en Luteijn een gedeelde interesse: intergenerationeel werken. Door de wijsheid van ouderen te koppelen aan de fysieke kwaliteiten van jongeren én andersom ontstaat een heel interessant proces en artistiek resultaat waarbij generaties veel van elkaar kunnen leren. Het idee voor UNUM werd geboren: het maken van een voorstelling waarbij verschillende generaties elkaar ontmoeten op het podium.

Première UNUM – Osaka 21 mei 2024
UNUM gaat in première op de nationale dag van Nederland op de Wereldtentoonstelling in Osaka, op 21 mei 2025. Het thema Creating a new dawn together van het Nederlandse Paviljoen sluit daar namelijk perfect op aan: naast het thema duurzaamheid gaat dat ook over de duurzaamheid van samenleven. Met deze dansproductie delen we de kracht en waarde van het intergenerationele gedachtegoed met een wereldwijd publiek. UNUM wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Nederlandse ambassade in Japan en diverse fondsen.

Aansluitend gaat UNUM op tournee in de Kansai provincie naar Kobe, Kyoto. Tijdens de tournee geven Luteijn en Matsuoka ook diverse workshops en lezingen over het maken van inclusieve artistieke professionele producties en gaan ze samen met de dansers het gesprek met het publiek aan.

LAND FES – Japan
LAND FES verbindt op een unieke manier podiumkunsten, lokale gemeenschappen en diversiteit. Het festival organiseert door het jaar heen inclusieve projecten en workshops waaraan iedereen, ongeacht beperking, leeftijd of nationaliteit betrokken kan worden. Daarmee willen ze een podium creëren dat zowel sociale inclusie als culturele en artistieke uitwisseling bevordert. Introdans focust op de doorvertaling van interactie, participatie en inclusie naar volwaardige professionele dansproducties met een inclusieve casting.

Werkproces
Het repetitieproces voor UNUM verloopt in beide landen. Bij Introdans werken in eerste instantie twee Introdansers met hun respectievelijke vader en moeder met Luteijn. Daarna gaan ze mee naar Japan om daar 4 Japanse moderne dans collega’s (uit het netwerk van Matsuoka) te ontmoeten die met hun grootvader, moeder of kind gaan deelnemen aan de productie en verder gaan werken aan de productie, onder leiding van de twee choreografen. Na een eerste kennismaking in Japan en een verdere kennismaking in Nederland, ontwikkelen zij tijdens voorbereidende online sessies de basischoreografie en het projectproces. Het doel is dat ze elkaar daar ook voortdurend bij inspireren; ze willen graag van elkaar leren. Matsuoka en Luteijn zijn samen artistiek verantwoordelijk en werken daarnaast uitvoerend met de dansers. Om een stevige poot in de Kansai provincie te hebben (waar Osaka ligt) legden ze contact met Yusuke Tsutsumi. Tsutsumi was 15 jaar geleden danser bij Introdans, maar is nu general director van Sadamatsu-Hamada Ballet Company in Kobe, een van de weinige gesubsidieerde balletgezelschappen van Japan, met een groot netwerk in de provincie Kansai. Tsutsumi helpt mee met de logistiek en planning van de tour en levert ook dansers uit zijn gezelschap uit de Kansai/ Kobe/ Kyoto regio die met hun (groot)ouders meedansen in UNUM.

Blijf op de hoogte