Sonsbeek Theater Avenue: Openbare Repetitie

  • Evenement

Sonsbeek Theater Avenue 2023: Openbare Repetitie

Openbare repetitie FALL

Tijdens Sonsbeek Theater Avenue 2023 vond een openbare repetitie van het FALL-programma plaats. Een duet uit Fall van Sidi Larbi Cherkaoui werd gerepeteerd door Hayden en Elisa, aangeleerd door Acacia en Gabor met als repetitor Jorge Pérez Martínez.

 

Speelperiode: vrijdag 18 augustus, 2023
Locatie: Arnhem

Over het FALL-progamma

In FALL brengt Introdans twee van de belangrijkste en meest gevierde hedendaagse choreografen van deze tijd samen: de Brits-Bengaalse Akram Khan en de Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui. Hoe verschillend hun achtergrond ook is, er zijn ook veel overeenkomsten tussen de twee danskunstenaars die ooit samen het podium deelden in het magistrale Zero Degrees. Beiden zijn meesterlijke verhalenvertellers én hartstochtelijke bruggenbouwers: in hun werk verbinden ze op imponerende wijze uiteenlopende culturen, dansstijlen en kunstdisciplines.

In FALL leidt dat tot een programma dat dynamiek koppelt aan verstilling, en virtuositeit aan poëzie. “Al zijn de drie choreografieën in FALL heel uitdagend en imposant, er gaat tegelijkertijd ook een serene, meditatieve kracht van uit. Na afloop voel je je volledig opgeladen; een verademing in deze vaak gehaaste en opgefokte wereld”, aldus Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans.

FALL gaat 22 september 2023 in première in theater Amphion in Doetinchem. Tournee t/m 3 december 2023.

Aanvullende informatie FALL

Kaash – Akram Kahn
FALL opent met Akram Khans Kaash, dat bij de wereldpremière in 2002 een regelrechte sensatie teweegbracht en de Brits-Bengaalse choreograaf op slag wereldfaam bezorgde. Als toeschouwer heb je het gevoel als het ware een verhaal binnen te stappen, waarbij Khan je meevoert in zijn bijzondere kosmos, in een wervelende mix van Indiase kathakdans en hedendaagse dans. De dansers gebruiken hun voeten als percussie-instrumenten, terwijl hun armen scherp door de lucht snijden. Turner Prize-winnaar Anish Kapoor tekende voor het indrukwekkende toneelbeeld, Nitin Sawhney (die voor heel veel bekende popsterren nummers schreef) componeerde de opzwepende Indiase muziek. Naast Introdans en Khans eigen groep zijn er, wereldwijd, maar twee andere gezelschappen die dit werk mogen uitvoeren.  

De pers over Kaash: ‘Een vuurwerk van beweging en klank. De dansers excelleren. Wat een intrigerende taal en fantastische beheersing!’ – de Volkskrant 

Pure – Sidi Larbi Cherkaoui
Een lyrisch, virtuoos en ontroerend duet, vol bijzondere lifts. Zo laat Pure van Sidi Larbi Cherkaoui zich het best omschrijven. In de intieme choreografie onderzoekt Cherkaoui het thema zuiverheid in spirituele zin. Wat blijft er over als je alle menselijke verlangens loslaat? De vrouwelijke danser in het duet beschildert zich met Japanse tekens, en creëert zo iets nieuws, terwijl ze aan de andere kant het pure vernietigt. Haar partner wist de geschilderde tekens liefdevol uit, alsof hij de sporen die het leven op haar hebben achtergelaten wil laten verdwijnen. Maar ondanks al zijn tederheid kan hij het proces niet keren. 

De pers over Pure: ‘Een heel gave parel’ – Dagblad van het Noorden 

Fall – Sidi Larbi Cherkaoui
FALL besluit met het gelijknamige werk van Sidi Larbi Cherkaoui, waarmee Introdans – als een van de belangrijkste schatbewaarders van Cherkaoui’s oeuvre – voor de zevende keer een choreografie van de Vlaams-Marokkaanse grootmeester aan zijn repertoire toevoegt. Fall verwijst zowel naar de vallende en verkleurende herfstbladeren als naar het continue gevecht van het (dansers)lichaam met de zwaartekracht. Geïnspireerd door beide én door de eenvoud en meditatieve rust van Arvo Pärts muziek ontwikkelde Cherkaoui hallucinerende cycli van vallen en opstaan, van eindeloos vloeiende bewegingen waaraan nooit een einde lijkt te komen. 

De pers over Fall: ‘Een rijke sensuele choreografie, complex en interessant. Als bladeren op de adem van de wind bewegen de lichamen van hoog naar laag’ – Klassiek-centraal.be 

Blijf op de hoogte