Scalabor Bruist 2024

Scalabor Bruist 2024

In september 2024 werkte ons interactieteam een week lang samen met studenten van ArtEZ en medewerkers van arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor onder leiding van Adriaan Luteijn (choreograaf en Artistiek Initiator Interactie & Inclusie van Introdans) aan een korte choreografie. Daarbij stonden uitwisseling, acceptatie en openheid centraal. Het idee achter Scalabor Bruist is dat iedereen kan dansen, ongeacht leeftijd of fysieke beperking.

In deze nieuwe editie van 2024 richtten we ons specifiek op de jongere deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, met activiteiten die zijn afgestemd waren op hun interesses en behoeften. De werkweek vond plaats in de week van 23 september 2024 op verschillende locaties, bij de deelnemende partners. De presentatie was op donderdag 26 september 2024 in de theaterzaal van ArtEZ.

Scalabor Bruist is een samenwerkingsproject van Introdans en Scalabor in het kader van het Grote Verbindingsplan van Introdans 2021-2024, en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Stichting Doen/Vriendenloterijfonds.

Adriaan Luteijn – Artistiek Initiator Interactie & Inclusie bij Introdans
“Wat ik het belangrijkste vind om uit te dragen: dans en je creatief uiten door beweging past bij iedereen. Dat hoort niet vast te liggen binnen het kader van een bepaald type lichaam, de achtergrond die iemand heeft, kansen in het leven, het eventuele rugzakje, gender of fysieke gesteldheid. Vanuit deze gedachte kwam ik ook bij Scalabor terecht. Ze zijn een van de vele partijen waar we mee samenwerken om mensen uit het sociaal maatschappelijk domein te bereiken. Bij het maken van moderne dansproducties ben ik er in de loop der jaren achter gekomen dat je geweldige dingen kan maken met mensen uit alle lagen van de samenleving. Aan de ene kant hebben we onze academisch geschoolde dansers die tot de absolute wereldtop behoren, daarnaast staan mensen op het podium die het publiek niet in het theater verwacht. Het samenbrengen van twee totaal verschillende werelden levert voor mij als maker interessante artistieke chemie op.”

“We gaan in zo’n week een avontuur aan met elkaar en weten niet wat daar uitkomt. Het maakt niet uit welke achtergrond iemand heeft, kansen in het leven, het eventuele rugzakje, gender of fysieke gesteldheid. We gaan improviseren, we zetten dagelijkse werkzaamheden om in beweging en laten de deelnemers ervaren dat ze wel kunnen dansen.”

Deelnemer Guetjens vertelt
“In een korte tijd kom je ineens heel dicht bij elkaar en voel je een verbinding, ook al versta je elkaar wellicht niet. En dat op zich is al interessant. Vaste patronen doorbreek je en je kletst binnen twee uur met elkaar alsof je familie bent.”

Noortje Bijvoets – Hoofd Bachelor Dans aan ArtEZ University of the Arts
“Het blijft toch heel bijzonder dat drie nogal verschillende organisaties dit met elkaar weten te organiseren en dat er dan uiteindelijk in korte tijd zo iets moois wordt gemaakt! – Heel veel dank hiervoor nogmaals aan Adriaan, Nina, Chantal, Louise, Mironne en Diana voor deze krachttour!”

Blijf op de hoogte