HubClub Special

  • Voorstelling

 

 

JOMBA! festival: HubClub Special

JOMBA! festival: HubClub Special

Introdans viert de kracht van de menselijke uniekheid met een bijzonder programma: HubClub Special. Speciaal voor het 25-jarig bestaan van JOMBA! festival, presenteren we een volledig inclusief dansprogramma met verschillende successtukken uit de HubClub’23 voorstelling die recent in Nederland in première ging, plus enkele andere werken uit eerder repertoire waarin dansers hun unieke wezen laten zien. Het wordt een bruisend dansfeest voor jong en oud.

Speelperiode: 1 september t/m 2 september
Alle locaties: Durban (SA)

Concept en regie: Adriaan Luteijn
Choreografen: Adriaan Luteijn, Perry Gits, Rutkay Özpinar, Jurriën Schobben, Vincenzo Turiano, Thapelo Ben Kotlolo, Mauro de Candia
Dansers: Jillis Roshanali,  Vincenzo Turiano, Debbie Ruijter, Eva Eikhout, Thapelo Ben Kotlolo, Rutkay Özpinar
Film Pro Forma-2: LAGOM
Kostuums: Bas Koster

Ouverture – Adriaan Luteijn | performance door allen
De openingsscène

Sista1 – Adriaan Luteijn | performance Debbie Ruijter, Eva Eikhout
Mijn inspiratie voor dit duet ligt bij de nachtclub uit de jaren ’20 van de vorige eeuw in Berlijn, waar crossovers van kunst en entertainment plaatsvonden in een tijd waarin men dacht dat alles mogelijk was. De twee prachtige dansers zijn in mijn beleving een zussenpaar dat avond na avond hun dansact komt opvoeren en voor de nacht leeft.

La Morte del Cigno – Mauro de Candia | performance Jillis Roshanali
In La Morte del Cigno geeft de Italiaanse choreograaf Mauro de Candia een ijzersterke mannelijke interpretatie aan De Stervende Zwaan, de korte solo die de beroemde Russische ballerina Anna Pavlova onsterfelijk maakte. Deze zwaan is een eigenwijs, trots beest dat zich met een enorme dierlijke kracht, passie en souplesse een weg richting zijn vrijheid probeert te banen.

Illusion – Perry Gits | performance Debbie Ruijter, Vincenzo Turiano
De HubClub is voor mij de schoonheid van twee werelden die bij elkaar komen, experimenteren en het genot van elkaars kunst! Mijn inspiratie komt uit de clubcultuur, voornamelijk uit West-Afrika, Brooklyn en de rest van NYC en hoe dans en muziek daar zo belangrijk zijn voor de solidariteit en het geven/ontvangen van energieën.

HIS – Rutkay Özpinar
Rutkay Özpinar dacht lange tijd dat hij de jongen was die niets kon. Nu weet hij dat hij een creatieveling is met een wiskundeknobbel die uitzonderlijk veel talen spreekt. Dit stelt hem in staat om verschillende werelden met elkaar te verbinden en zelfs te laten versmelten. Zo deed hij een artistiek onderzoek naar zijn eigen roots. Hij onderzocht voor His de sensueel krachtige Oryantal (buikdans), het zware en repetitieve Halay en het verhalende en harmonische Zeybek.

Beloved Faded Memories – Jurriën Schobben | performance Eva Eikhout, Jillis Roshanali
Als inspiratie voor mijn stuk heb ik een specifiek gevoel in de nacht genomen. Alles klopt; de mensen, de locatie, de muziek. En je zorgen verdwijnen even. Dit gevoel van gelukzaligheid en loslaten wil ik graag overbrengen. De HubClub is voor mij een ode aan verschillend zijn. Je ziet duidelijk de verschillende achtergronden en gedachtes achter het thema van de nacht.

Shift – Thapelo Ben Kotlolo
Voor de meesten van ons, jonge queers, is het clubleven een belangrijk element van het zelfbeeld. De club is een toevluchtsoord, een beschermde ruimte waar we kunnen en mogen genieten van een beetje vrijheid. Het nachtleven betekent een kans om jezelf te worden of in ieder geval wie en hoe we gezien willen worden. Terwijl dit tegelijkertijd niet altijd een juiste weerspiegeling is van ons dagelijks leven. Het werk onderzoekt thema’s met betrekking tot queer lichamen die de nacht in ontsnappen.

Unique (part 1) & Being (part 2) – Vincenzo Turiano
Mijn inspiratie voor deze choreografie komt uit het feit dat ik woorden als inclusie en diversiteit niet juist vind. ‘Divers’ creërt in mijn ogen juist afstand omdat er iets van vergelijken in zit. Voor mij is ‘uniek’ een veel betere term omdat ik niet ‘verschil’ van iemand of ten opzichte van iemand. Ik ben uniek en dat is hetgeen we met elkaar zouden moeten omarmen en vieren met trots. En dat doen we met HubClub!

Pro Forma-2 – Adriaan Luteijn | performance Eva Eikhout, Thapelo Ben Kotlolo
Choreograaf Adriaan Luteijn maakte dit duet in Zuid-Afrika voor de Nederlandse danseres / tv presentatrice / podcastmaker Eva Eikhout en de Zuid-Afrikaanse danser Thapelo Kotlolo op het BODY MOVES International Inclusive Dance Festival in Benoni in oktober 2022. Het stuk is daarna uitgebreid en ging officieel in première tijdens End of Season 2023 in Arnhem. En nu zal het te zien zijn op JOMBA! festival in Durban.

A Sorority Tale – Rutkay Özpinar | performance Jillis Roshanali, Vincenzo Turiano en Rutkay Özpinar
We leven in een wereld gevuld met oordelen en meningen en bij de HubClub verdwijnt dat. Iedereen is zoals die is. Dat is de schoonheid van de HubClub. Dit trio gaat over de vrouwelijkheid die schuilt binnen de man. Vrouwen kunnen zich mannelijk gedragen, maar andersom is het nog steeds een taboe.

Sista2 – Adriaan Luteijn | performance Debbie Ruijter, Eva Eikhout & Finale | performance door allen
Mijn inspiratie voor dit duet ligt bij de nachtclub uit de jaren ’20 van de vorige eeuw in Berlijn, waar crossovers van kunst en entertainment plaatsvonden in een tijd waarin men dacht dat alles mogelijk was. De twee prachtige dansers zijn in mijn beleving een zussenpaar dat avond na avond hun dansact komt opvoeren en voor de nacht leeft.

Blijf op de hoogte