Introdans presenteert programma seizoen 2024-2025

Grote danspersoonlijkheden en bijzondere ontmoetingen

2 mei 2024

Introdans presenteert in het nieuwe dansseizoen 2024-2025 een rijk gevarieerde mix aan choreografieën, met nieuw werk van internationaal gerenommeerde choreografen, repertoirestukken en bijzondere ontmoetingen. Het seizoen wordt in september geopend met HEROES, een programma vol premières met werk van choreografen Regina van Berkel, Sol León & Paul Lightfoot, Inbal Pinto en Adriaan Luteijn. In de wintermaanden brengt Introdans net als voorgaande twee jaar een grootschalige familievoorstelling in een magische, fantasierijke en eigentijdse bewerking: De Notenkraker van de Belgische choreograaf Jeroen Verbruggen, een Nederlandse première. In het voorjaar is ICOON te zien, een focusprogramma rond de unieke danspersoonlijkheid en Amerikaanse choreograaf Lucinda Childs, die ook wel koningin van de minimalistische dans wordt genoemd. Een tijdreis langs haar werk inclusief een wereldpremière van haar hand. In diezelfde periode herneemt Introdans een ander minimalistisch werk, TYPHOON van de Nederlandse choreografe Krisztina de Châtel (coproductie). Het seizoen wordt afgesloten met een bruisend End of Season 2025 programma, waarin hoogtepunten van het seizoen worden afgewisseld met verrassende ontmoetingen.

Artistiek directeur Introdans Roel Voorintholt: “Ik kijk uit naar een nieuw seizoen vol toonaangevende choreografen en een viering van inclusief danstalent. Ons programma is divers en aantrekkelijk voor zowel doorgewinterde dansliefhebbers als nieuw publiek, we inspireren jong en oud. Onze balletten variëren in stijl, van extreem virtuoos en acrobatisch tot lyrisch, minimalistisch en poëtisch, zodat elke Introdans avond weer wat nieuws biedt.”

Naast de voorstellingen in de theaters is Introdans gedurende het seizoen ook op vele andere plekken te zien, zoals de Nederlandse Dansdagen, Zwarte Cross, Uitnacht Arnhem, Sonsbeek Theater Avenue, Kunstnacht Nijmegen, Vondelpark Openluchttheater, Bridge to Liberation en de Piano Biënnale, waar aanstormend choreografietalent en (tegen die tijd) ex-Introdanser Jurriën Schobben een nieuw stuk creëert. Ook gaat het gezelschap naar het buitenland met bijzondere projecten en optredens, waaronder Polen, Japan, China, Hongkong en Canada.

Introdans in Arnhem en Theaterreizen per bus
Voor de premières wijkt Introdans uit naar de theaters in Nijmegen, Doetinchem, Apeldoorn en Amsterdam in verband met het gesloten Stadstheater in Arnhem. Introdans is komend seizoen toch enkele keren in Arnhem te zien, namelijk met een aangepast programma in de Parkzaal van Musis waar een speciale tribune wordt gebouwd voor een optimaal zicht. Te zien zijn HEROES en een gecombineerd ICOON & TYPHOON in Musis programma. Daarnaast schittert Introdans komend seizoen ook op vele Arnhemse events zoals Sonsbeek Theater Avenue, Uitnacht Arnhem, Piano Biënnale en Bridge to Liberation.

Voor De Notenkraker en End of Season 2025 kan publiek meereizen vanuit Arnhem met de speciale Theaterreis-bus naar Apeldoorn, Doetinchem en Nijmegen, die Introdans met Musis & Stadstheater weer organiseert. Zo hoeven trouwe, Arnhemse dansliefhebbers geen enkele voorstelling van Introdans te missen. Kaarten voor een 1e rang plaats in het theater inclusief een busretour zijn binnenkort te koop via de website van Musis & Stadstheater.

HEROESrijk gevarieerde premièremix van uiterst fysieke, dynamische dans
Introdans opent het seizoen in september 2024 met HEROES, een programma waarin alles draait alles om helden. Op social media lijkt iedereen tegenwoordig wel een held. Maar wat zijn nu onze echte helden? In HEROES zet Introdans dit thema centraal in een aantal energieke en meeslepende choreografieën van makers die ieder een heel eigen, unieke stem hebben. Van de Nederlandse, maar vooral buiten onze landsgrenzen succesvolle Regina van Berkel danst het gezelschap het virtuoze Daily Hero (Introdans-première), dat speciaal voor Introdans wordt uitgebreid met een spetterende finale. Daarna volgt een choreografisch juweeltje dat de groep in 2023 verworven heeft: SH-BOOM!, waarmee weer een werk van topchoreogafenduo Sol León en Paul Lightfoot te zien is op de Nederlandse podia. Inbal Pinto tekent met de Nederlandse première van het verfijnde, melancholische Boulevard of Broken Dreams voor het derde werk in HEROES, en helden zijn zeker ook de bijzondere gastdansers die in een nieuwe editie van Iungo – De Ontmoeting 2024 van Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn te zien zijn.

première 20 sept 2024 | Amphion Theater Doetinchem, tournee t/m 29 november 2024

De Notenkraker – magische, fantasierijke bewerking van hét winterballet bij uitstek (NL première)
Grenzeloze fantasie, uitbundige choreografieën, tedere dans, en een totaal nieuwe kijk op Tsjaikovski’s beroemde muziek: deze grootste productie die Introdans ooit heeft uitgebracht, heeft het allemaal. Het dansgezelschap presenteert in seizoen ‘24-‘25 wederom een eigentijdse, nieuwe bewerking van een alom geliefde klassieker voor de héle familie. Ditmaal viel de keus op hét winterballet bij uitstek: De Notenkraker, maar dan in een geheel eigen interpretatie van de Belgische choreograaf Jeroen Verbruggen. Zijn versie bevat géén kerstboom, suikerfee of cadeautjes maar wél alle magie en betovering die je bij De Notenkraker verwacht. Introdans geeft het een eigenzinnige en eigenwijze touch. Een versie over het ‘kraken’ van je eigen schil, je eigen noot, om op die manier je ware identiteit te kunnen ontdekken. Met als blikvangers naast de choreografie van Verbruggen, zeker ook het ‘dromenlanddecor’ en de barokke kostuums van het Parijse modeduo On Aura Tout Vu (Livia Stoianova en Yassen Samouilov), dat sterren als Beyoncé, Lady Gaga, Madonna en Christina Aguilera tot zijn clientèle mag rekenen. Na het daverende succes van Carmen en Swan Lake afgelopen jaren, is De Notenkraker een nieuwe voorstelling van Introdans in de wintermaanden voor iedere dansliefhebber (6-106 jaar). Deze wordt tevens voor scholen gespeeld.

première 14 dec 2024 | Theater Orpheus Apeldoorn, tournee t/m 22 februari 2025

HEROES

De Notenkraker

ICOON – focusprogramma rond unieke danspersoonlijkheid Lucinda Childs
Choreografe Lucinda Childs, koningin van de minimalistische dans, wordt in 2025 85 jaar en dat viert Introdans groots met het focusprogramma ICOON, een eerbetoon aan de ‘grand old lady’ van de Amerikaanse dans. Het publiek beleeft deze avond een (tijd)reis, die begint met Interior Drama uit 1977, nieuw voor het Nederlandse publiek, langs de stukken Kilar, Petricor en Concerto die Introdans vaker danste, en eindigt met een wereldpremière van haar nieuwste werk. Childs’ bewegingstaal is volstrekt uniek: op abstracte, bijna mathematische wijze creëert ze met relatief eenvoudige ballet- en atletische bewegingen de meest complexe meesterwerken. De band tussen Childs en Introdans kan gerust uniek genoemd worden, er is geen gezelschap ter wereld dat zoveel werk van haar danst. ICOON wordt in een aantal theaters live begeleid door Het Nationaal Jeugd Orkest.

première 14 maart 2025 | Stadsschouwburg Nijmegen, tournee t/m 9 mei 2025

TYPHOON – coproductie met Krisztina de Châtel
Introdans brengt in coproductie met stichting De Châtel sur Place de productie TYPHOON (1986) opnieuw naar het toneel. Deze monumentale krachtmeting in minimalistische dans van choreograaf Krisztina de Châtel wordt in het voorjaar van 2025 hernomen en gedanst door de dansers van Introdans. De choreografische ordeningsdrang van De Châtel wordt in deze voorstelling als het ware in een vliegende storm beproefd, op de pianoklanken van Simeon ten Holt’s Canto Ostinato. “Ik ben altijd een bewonderaar geweest van het minimalistische werk van Krisztina de Châtel. De helderheid in structuur, de minimale verschuivingen en de strijd met de kracht van de windmachines boeien enorm. Introdans hecht aan het koesteren en hernemen van bestaand repertoire om te voorkomen dat dans wegwerpkunst wordt en ook een nieuwe generatie publiek van deze imposante werken kennis kan nemen” aldus Roel Voorintholt, artistiek directeur Introdans.

coproductie – première 22 februari 2025 | ITA Amsterdam, tournee 18 feb t/m 18 mei 2025

ICOON

TYPHOON

End of Season 2025 – een feestelijk zomers festijn vol nieuwe ontmoetingen
Om de zomer feestelijk in te luiden presenteert Introdans aan het einde van het theaterseizoen ‘24-‘25 weer een wervelende editie van End of Season. Naast diverse virtuoze hoogtepunten uit het recente Introdans-repertoire bevat het programma ook tal van verrassingen en inclusieve dansontmoetingen. Nieuwe makers worden geïntroduceerd, bijzondere gastdansers duiken op, en het gezelschap blikt terug op samenwerkingsprojecten met kunstenaars en organisaties uit andere disciplines. Zo is onder meer een nieuwe choreografie van Introdanser en choreograaf Jurriën Schobben te zien die hij voor de Piano Biënnale maakt. Choreograaf Jordy Dik geeft een voorproefje van het stuk dat hij voor HubClub’26 creëert. Ook de stukken Caught van David Parsons en Lazarus van Oona Doherthy staan op het programma. Voor dansers die hun carrière beëindigen of naar het buitenland vertrekken is het jaarlijkse End of Season bovendien dé mogelijkheid om nog een laatste keer te schitteren en al hun talenten te etaleren.

première 19 juni 2025 | Amphion Theater Doetinchem, tournee t/m 28 juni 2025

Interactie & Educatie – bruggen bouwen en bijzondere ontmoetingen
Al meer dan vijftig jaar deelt Introdans met haar interactie- en educatie-activiteiten haar danskracht jaarlijks met duizenden scholieren, jongeren, wijkbewoners, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke of fysieke uitdaging. Ook in het nieuwe dansseizoen worden weer diverse projecten en ontmoetingen georganiseerd, in samenwerking met maatschappelijke, zorg- en onderwijspartners en gastdansers uit verschillende sociale en culturele werelden. Zoals de VR dansexperience VRtuoos VRtueel, dansprojecten met ouderen, danseducatieprojecten voor scholieren en vele andere projecten. “Het is geweldig om te zien hoe dans werelden kan openen, mensen kan verbinden en hun een andere, voor hen tot dan vaak onbekende manier om te communiceren kan aanreiken” aldus choreograaf en artistiek initiator interactie & inclusie bij Introdans Adriaan Luteijn. Luteijn deelt zijn kennis op het gebied van inclusieve dans ook internationaal, met projecten o.a. in China, Hongkong en Japan.

End of Season 2025

Interactie & educatie

Blijf op de hoogte