Koninklijke Onderscheiding voor Roel Voorintholt

Koninklijke Onderscheiding voor Roel Voorintholt

12 april 2023

Roel Voorintholt bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Ter gelegenheid van zijn veertigjarig jubileum bij Introdans

Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans, ontving woensdagavond 12 april tijdens het speciale jubileumprogramma in Musis Arnhem een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Marcouch. Bij de viering van zijn veertigjarig jubileum bij Introdans werd Voorintholt, in aanwezigheid van de beschermvrouwe van Introdans Prinses Margriet, bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Een zeer bijzondere onderscheiding, voor zijn jarenlange bijdrage aan de dans.

Burgemeester Marcouch zei in zijn speech: “Je hele leven in de dans en toch met beide benen op de grond blijven, dat is ware virtuositeit. Daarmee heb je in de hele wereld indruk gemaakt. Maar het meest toch wel hier in Arnhem. Ik sprak net over je trouw aan je eigen uitgangspunten, dansen is voor iedereen. Maar bijna net zo indrukwekkend is je trouw aan Introdans en aan deze stad. (..) Ik vind het geweldig dat je hier geworteld bent. Ik noem Arnhem graag de culturele hoofdstad van het oosten. Dat ik dat met overtuiging kan zeggen, is te danken aan mensen als jij. Je hebt niet alleen veel gedaan voor de dans en voor de acceptatie van mensen die acceptatie nodig hebben, maar ook voor ons Arnhem.”

In het feestelijke verrassingsgala werd een reis gemaakt langs de carrière van Roel Voorintholt en werden fragmenten van zijn favoriete balletten gedanst. Roel Voorintholt is veertig jaar betrokken bij het dansgezelschap, eerst als danser, later als artistiek leider van het Ensemble voor de Jeugd en sinds 2005 als artistiek directeur.

In het jubileumprogramma werden fragmenten van Voorintholts favoriete balletten gedanst, van onder meer Lucinda Childs, Sidi Larbi Cherkaoui, Hans van Manen, Jiří Kylián, Ton Wiggers en Andonis Foniadakis.

Eerdere onderscheidingen
Voor zijn grote verdiensten voor de dans ontving Voorintholt eerder ook al verscheidene prijzen zoals het Arnhems Meisje (1993) en de Perspektiefprijs (1997). In 2004 werd hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2008 eerde de Kring van Nederlandse Theatercritici hem voor zijn inzet voor de ‘opwaardering van de jeugddans’ met de Prijs van de Kritiek. In 2012 werd Voorintholt onderscheiden met de Arnhemse Piet voor de manier waarop hij Arnhem op de kaart heeft gezet. Hij kreeg de Oeuvreprijs van de Danspubliekprijs (2014) en de Gouden Zwaan (2015) voor zijn belangwekkende bijdrage aan de Nederlandse dans. De Jiří Kylián Ring volgde in 2016. In 2019 ontving hij de Speciale Prijs van het Dansersfonds ’79.

Blijf op de hoogte