Jong talent op reis naar ’t paradijs

Jong talent op reis naar ’t paradijs - interview de Gelderlander

26 april 2023

Paradiso!, het laatste deel van Dantes Goddelijke Komedie, levert het haakje voor een theatraal spektakelstuk met hoofdrollen voor een grote groep jongeren uit Arnhem en de regio.

Sandra van Maanen voor De Gelderlander

Het biedt een unieke kans aanstormend talent in de disciplines theater, dans en muziek te spotten. Onder aanvoering van professionals van Introdans, Theater Oostpool en Phion komt deze nieuwste generatie makers tot bloei. Het belooft een magische mix van dans, theater en muziek te worden. Concept en eindregie van Paradiso! zijn in handen van Adriaan Luteijn (Introdans) en Char Li Chung (Theater Oostpool), de choreografie is van Chantal de Vries (Introdans) en muzikaal leider is Joost Smeets (Phion). Toneelschrijver Vera Morina maakte een bewerking van de tekst die Dante schreef over de reis naar het paradijs, de plek waar het leven heerlijk is, overvloed heerst en geen ziekte, rampspoed of dood bestaat. De bonte cast van Paradiso! bestaat uit 64 dansers, muzikanten en spelers van 15 tot 25 jaar uit alle hoeken van (Oost)-Nederland met én zonder ervaring. Van amateurtoneel tot interdisciplinaire performancekunst, van hiphop tot klassiek ballet. En van saxofoon tot marimba, van barok tot moderne muziek. Een gesprekje met drie van hen.

Feriël Wermers (23)

Fluitiste

‘We worden in het diepe gegooid, maar daar ben ik niet bang voor’

„Als kind had ik een grote wens: ik wilde een podium worden. Die wens stond natuurlijk symbool voor podiumkunsten.

Mijn moeder speelde harp. Logisch dus dat ik als 5-jarige op muziekles ging. Nu zit ik op het conservatorium, ik studeer aan ArtEZ in Zwolle en speel dwarsfluit. Een van mijn docenten is Carola Ligt, fluitiste bij Phion. Zij wees me op de audities voor Paradiso! Ik hou van veel stijlen, speel pop, jazz en klassiek, in bandjes en ensembles. Ik hou van improvisaties en werk aan een muzikale theatervoorstelling die ik zelf samen stel. Mijn droom? Werken met veel verschillende makers, concerten en voorstellingen geven waarin de totale breedte van repertoire ruimte krijgt. Ik wil mensen ontroeren en in beweging brengen. Aan Paradiso! meedoen is leerzaam en inspirerend. Hoe gaaf is het professionele makers aan het werk te zien, mee te doen en te ervaren hoe disciplinessamenkomen? We doen allemaal mee met datzelfde doel: veel leren. Ik verheug me op mijn rol op het podium. We worden in het diepe gegooid, maar daar ben ik niet bang voor.”

Ik wil mensen ontroeren en in beweging brengen – Feriël Wermers

© Ben Gal

Donne van Voorthuijsen (25)

Danser

‘Mee mogen bepalen hoe elke rol vorm krijgt, zo’n kans gun ik elke jongere’

„Ik heb altijd gedanst, vanaf mijn vierde. Het werd urban dance op de middelbare school, uiteindelijk ging ik daarvoor zes keer per week naar Amsterdam om les te volgen.

Op de Dansopleiding in Amsterdam was ik niet gelukkig. Ik haalde goede cijfers maar zat er niet op mijn plek. De switch naar een opleiding voor spraak en drama therapie was goed, ik zie therapie als een fysieke vorm van theater en ben veel met mijn lijf bezig. Ik weet nu dat wanneer je lekker in je vel zit, je mind vanzelf meedoet. En andersom. Toen ik zag dat er audities waren voor Paradiso! dacht ik: dat is cool! Ik heb meteen gereageerd, want ik mis de dans en het creatieve. De kans om met professionals samen te werken is tof, je wordt onderdeel van een proces en ziet van dichtbij hoe zij werken en alle elementen binnen zo’n grote productie samenkomen. Niet alleen leuk om te zien, ik word er ook heel gelukkig van! Wat ik mooi vind, is dat van jou als deelnemer ook veel wordt gevraagd, rollen liggen niet vast, wij bepalen mee hoe ze vorm krijgen. Zo’n kans gun ik elke jongere.”

Ik weet nu dat wanneer je lekker in je vel zit je ‘mind’ vanzelf meedoet – Donne van Voorthuijsen

© Ben Gal

Marwa Bouazzati (16)

Acteur

‘Ik zing, dans en speel. In dit stuk draait alles om samenspel’

„Ik woon niet helemaal in deze regio, maar ken Theater Oostpool goed. Dus toen de oproep om te auditeren voorbij kwam dacht ik: ik waag het erop!

Mijn moeder stuurde me, ik was heel jong, naar muziek en theaterlessen. De eerste keren ging ik huilend. Mijn moeder is docent Nederlands en groot liefhebber van toneel. Zij vond het belangrijk dat ik er op jonge leeftijd kennis mee maakte. Nu ben ik haar zo dankbaar, ik heb al aan verschillende producties meegewerkt. Ik zit in havo-4 en wil hierna graag naar de toneelschool. Een carrière op het podium is niet mijn ambitie, liever word ik docent op de muziek- en toneelschool. Ik ben nuchter en realistisch. Hoe ik mijn rol in Paradiso! zie? Dat is geen personage, eerder een positie in het ensemble. Ik zing, dans en speel. In dit stuk draait alles om samenspel. We worden hierin door professionals begeleid. Er wordt veel van ons verwacht, maar het levert ook veel op. Wat ik heel tof vind, is dat ons is gevraagd wat het paradijs voor ons betekent. Uit al die dromen zijn elementen teruggekomen in het script.”

De eerste keren naar theaterles ging ik huilend – Marwa Bouazzati

© Ben Gal

Blijf op de hoogte