Introdans VRtuoos VRtueel officieel gelanceerd

13 maart 2023

Introdans VRtuoos VRtueel is officieel gelanceerd!

Maandag 13 maart vond de lancering plaats van ons gloednieuwe interactieve VR-dansproject: Introdans VRtuoos VRtueel. Een unieke interactieve VR experience waarmee écht iedereen kan dansen – waar je ook bent! We werken hierin samen met Studio VRij, een jonge, creatieve Virtual Reality Studio. Met behulp van een VR-bril en de virtual reality techniek – een fantastisch medium dat een wereld aan nieuwe mogelijkheden biedt – verbinden we het lichaam met de digitale (dans)wereld. Zo stimuleren, activeren en inspireren we mensen fysiek en creatief. De virtuele omgeving daagt je uit om te bewegen en brengt je in aanraking met de wereld van de moderne dans, voor en achter de schermen. Dans en virtual reality komen hierin samen op een innovatieve en inclusieve manier.

We hebben onze VR experience onder andere getest met Kazou, een theaterwerkplaats voor mensen met autisme, en dat was voor hen een zeer mooie en bijzondere ervaring. De komende maanden zullen we het uitrollen voor vele andere doelgroepen, van ouderen in verzorgingstehuizen, jongeren op festivals, mensen met een beperking tot regulier publiek op verschillende locaties, we zijn immers niet gebonden aan een echt theater, je kunt het overal ervaren!

Grote dank aan de Gemeente Arnhem Transitie Cultuur 2.0 en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie die dit project mede mogelijk hebben gemaakt.

Over de experience
Introdans VRtuoos VRtueel bestaat uit twee delen. In deel 1 kom je in de wereld van Introdans in het theater terecht via backstage, de kleedkamers en coulissen. Samen met de Introdans-dansers dans je een ingestudeerde choreografie op het podium. Een prachtige ervaring, vooral voor mensen die niet of nooit naar het theater kunnen.

Deel 2 is een nieuwe virtuele wereld met een spelelement waarin je samen met een groep mensen op dezelfde fysieke locatie maar in een virtuele wereld met elkaar in contact wordt gebracht. Je wordt uitgedaagd bepaalde bewegingen te maken, waardoor als vanzelf een gezamenlijke choreografie ontstaat. Elke ervaring creëert een uniek kunstwerk.

Voor wie
Introdans heeft een aantal VR-brillen in huis waarmee een grote diversiteit aan doelgroepen kan worden bediend, van jong tot oud, divers en inclusief. Zoals bijvoorbeeld kinderen en jongeren in het (speciaal) onderwijs, ouderen in verzorgingstehuizen, werknemers van bedrijven en maatschappelijke organisaties, maar ook regulier publiek op festivals en in workshops. Introdans VRtuoos VRtueel maakt de VR-technologie bereikbaar voor een groter publiek. Introdans geeft hiermee op innoverende wijze invulling aan zijn ambitie om mensen uit verschillende werelden samen te brengen en op een nieuwe laagdrempelige manier kennis te laten maken met dans.

Blijf op de hoogte