Introdans presenteert programma seizoen 2023-2024

Introdans presenteert programma seizoen 2023-2024

12 mei 2023

Onverwachte samenwerkingen en virtuoze choreografieën
Werk van Akram Kahn, Sidi Larbi Cherkaoui, Stijn Celis, Mauro Bigonzetti, Robert Battle e.a.

Het nieuwe dansseizoen 23-24 van Introdans zet een keur aan makers in het zonnetje met een grote mix aan choreografieën voor een breed publiek. Het seizoen opent met de productie FALL, waarin we twee van de belangrijkste en meest gevierde hedendaagse choreografen van deze tijd samenbrengen: Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui. In december vervolgen we onze nieuw ingezette traditie van familievoorstellingen rond de feestdagen met de beroemde klassieker Swan Lake, in een modern jasje van de Belgische choreograaf Stijn Celis. In het voorjaar is SPRING te zien, een uitbundige avond rond het werk van de Italiaanse choreograaf en publiekslieveling Mauro Bigonzetti. We sluiten het seizoen af met een wervelend End of Season Gala, waarin toppers uit het Introdans-repertoire worden afgewisseld met nieuw werk en verrassende ontmoetingen.

Artistiek directeur Introdans Roel Voorintholt: “Ik kijk uit naar alweer het 53ste seizoen van Introdans met een mooi palet van internationale, gerenommeerde choreografen die met elkaar gemeen hebben dat ze allen een dynamische, energieke danstaal hanteren.”

FALL – programma rond topchoreografen Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui
Het seizoen opent in september met FALL. Hierin brengt Introdans twee van de belangrijkste en meest gevierde hedendaagse choreografen van deze tijd samen: de Brits-Bengaalse Akram Khan en de Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui. Hoe verschillend hun achtergrond ook is, beiden zijn meesterlijke verhalenvertellers én hartstochtelijke bruggenbouwers: in hun werk verbinden ze op imponerende wijze uiteenlopende culturen, dansstijlen en kunstdisciplines. In FALL leidt dat tot een programma dat dynamiek koppelt aan verstilling, en virtuositeit aan poëzie. Het bestaat uit de sensationele choreografie Kaash (Akram Khan), het lyrische en ontroerende duet Pure en het hallucinerende Fall (beide van Sidi Larbi Cherkaoui). “Al zijn de drie choreografieën in FALL heel uitdagend en imposant, er gaat tegelijkertijd ook een serene, meditatieve kracht van uit. Na afloop voel je je volledig opgeladen; een verademing in deze vaak gehaaste en opgefokte wereld”, aldus Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans.

Swan Lake – geliefde klassieker in een eigentijdse bewerking voor de hele familie
Na het enorme succes van Carmen in seizoen 2022/2023, presenteert Introdans nu opnieuw een bekende, alom geliefde klassieker in een nieuwe, eigentijdse interpretatie voor de hele familie. Met zijn Swan Lake creëerde de Belgische choreograaf Stijn Celis een frisse, humoristische en innovatieve bewerking van het ‘ballet der balletten’: het nog altijd wereldwijd uitgevoerde Zwanenmeer. Celis’ Swan Lake is een groots gemonteerde, levendige voorstelling, waarin het complete Introdans-danserstableau zal schitteren tegen de achtergrond van een imponerend decor, op de beroemde, majestueuze en ontroerende muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Stijn Celis heeft een krachtige, expressieve dansstijl, vol drama, poëzie, groteske humor en een overdosis fantasie. Roel Voorintholt: “Swan Lake is oorspronkelijk niet voor kinderen gemaakt, maar is wel heel geschikt voor hen. De productie prikkelt, is theatraal, bevat allerlei technische hoogstandjes, en tegelijkertijd is het verhaal heel goed te volgen. Als toeschouwer ga je op een fascinerende reis, waarbij je je geen seconde verveelt.”

FALL

Swan Lake

SPRING – feestelijk het voorjaar in met de uitbundige dans van Mauro Bigonzetti
Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans in het voorjaar SPRING, een programma rond het werk van Mauro Bigonzetti. De creaties van de Italiaanse meesterchoreograaf worden gekenmerkt door een uitzonderlijke diversiteit, maar in SPRING wordt vooral de uitbundige en levenslustige kant van zijn oeuvre belicht. Naast twee van de grootste publieksfavorieten uit het repertoire van Introdans – Cantata en (delen uit) Rossini Cards – creëert Bigonzetti voor SPRING, speciaal voor Introdans, ook een nieuwe, bruisende choreografie (wereldpremière). In een groot aantal theaters wordt Cantata live begeleid door de Italiaanse vrouwenfolkgroep Assurd. Roel Voorintholt: “We streven er bij Introdans naar om jaarlijks een programma uit te brengen waarin we de focus leggen op het werk van één choreograaf; iemand die voor ons gezelschap van groot belang is. Om op die manier ook de lijn in iemands ontwikkeling te kunnen laten zien. Maar in het geval van Bigonzetti zeker ook omdat we weten dat we ons publiek met deze bijzondere ode een groot plezier doen. Bigonzetti’s werk is enorm ‘uplifting’, je krijgt er energie van, zin om zelf te dansen en om het leven te vieren.”

End of Season Gala – variété, onverwachte ontmoetingen en virtuoze choreografieën
Om de zomer feestelijk in te luiden presenteert Introdans aan het einde van het theaterseizoen weer een wervelend End of Season Gala. Met choreografieën van Robert Battle, Sidi Larbi Cherkaoui, Adriaan Luteijn, Inbal Pinto en Daan Wijnands. Naast diverse toppers uit het Introdans-repertoire bevat het programma dit keer ook enkele verrassende ontmoetingen met bijzondere gasten. De bekende musical- en theaterchoreograaf Daan Wijnands creëert een nieuw werk voor het End of Season Gala. Het wordt een bruisende, revue-achtige choreografie. In het Gala worden enkele vertrekkende dansers die vele jaren aan Introdans verbonden zijn geweest in een stralend zonnetje gezet. Voorts brengt Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn speciaal voor dit End of Season Gala weer een bijzondere Ontmoeting tot stand. Ditmaal tussen enkele Introdans-dansers en een groep bekende dragqueens onder aanvoering van de flamboyante Ma’MaQueen (alias voor Dennis Bijleveld), die in een nieuwe choreografie samen het toneel zullen delen. Introdans-directeur Roel Voorintholt: “Waar we voorheen tijdens End of Season hoogtepunten uit het voorbije seizoen dansten, willen we nu vooral een swingend, zomers feestje bouwen. Met variété, nieuwe, onverwachte samenwerkingen en virtuoze choreografieën.”

Interactie – bruggen bouwen en bijzondere ontmoetingen
Voortbouwend op de ervaringen van de afgelopen twintig jaar zet Introdans ook in het nieuwe dansseizoen weer vele speciale interactie en educatie projecten en ontmoetingen op in samenwerking met maatschappelijke, zorg- en onderwijs-partners en diverse gastdansers uit verschillende sociale en culturele werelden. Zoals de VR dansexperience VRtuoos VRtueel, dansprojecten met ouderen, danseducatieprojecten voor scholieren, jongerenproducties met amateurs, en vele andere projecten. “Het is geweldig om te zien hoe dans werelden kan openen, mensen kan verbinden en hun een andere, voor hen tot dan vaak onbekende manier om te communiceren kan aanreiken” aldus choreograaf en artistiek initiator interactie & inclusie bij Introdans Adriaan Luteijn. Meer info >>>

SPRING

End of Season Gala

Blijf op de hoogte