Interview Jurriën Schobben en Alberto Villanueva

Interview Jurriën Schobben en Alberto Villanueva

15 februari 2023

In onze nieuwe voorstelling BACH laten vier choreografen zich op geheel eigen wijze inspireren door het imposante oeuvre van J.S. Bach. Daarnaast presenteren twee van onze dansers, Alberto Villanueva Rodríguez en Jurriën Schobben, een dansfilm die als onderdeel van de voorstelling te zien zal zijn: The volume in the flatness. Jurriën en Alberto tonen hierin het verhaal van Bach op een eigentijdse en abstracte manier, in een eigen choreografie. Voor het ontwikkelen van de film kozen ze drie verschillende invalshoeken uit het leven van Bach.  

Eigenwijsheid  
Bach stelde zijn vak te allen tijde voorop. Hij had zijn eigen ideeën en ambities en nam nooit genoegen met minder. Zo zijn er verschillende verhalen bekend over zijn conflicten met opdrachtgevers die zijn muzikale ambities frustreerde.    

Gevangenschap   
Bach was een onverzettelijk man. Zijn eigenwijsheid heeft ooit geleid tot een gevangenschap. Zo weigerde hij door te werken bij een van zijn werkgevers uit onvrede over zijn positie. Dit leidde tot grote woede bij zijn werkgever, die hem vervolgens gevangennam. 

Ambitieus  
Bach schreef onophoudelijk muziek en was daarin ambitieus. Zo maakte de componist op jonge leeftijd een 400 km lange voettocht om zijn grote voorbeeld Dieterich Buxtehude te ontmoeten. Deze bedevaart is niet voor niks geweest, want na zijn ontmoeting mocht hij bij de componist in de leer. 

Jurrien vertelt: “Met de film willen we een volwaardig vierde stuk creëren voor de voorstelling BACH, die niet onder doet aan de live choreografieën uit het programma. Door dans op deze manier te tonen, kunnen we een wereld creëren die op de bühne niet mogelijk is.  

Daarnaast willen we een ander publiek aantrekken. Omdat het film is kom je veel dichter bij de dansers vanuit vele perspectieven. De muziek van Bach is de basis, maar wordt gecombineerd met moderne muziekinvloeden die contrasteren bij zijn composities. Er ontstaat daardoor een eigentijdse productie die een breed publiek aanspreekt.”  

Blijf op de hoogte