Inclusieve dans in de ‘HubClub’

Inclusieve dans in de ‘HubClub’

17 mei 2023

Introdans viert de kracht van menselijke uniekheid met een even eigentijds als spannend programma: HubClub’23. Tien choreografen leverden inspiratie. „Ik ben introverter dan Eva, ik heb haar nodig om te schitteren.”

Sandra van Maanen

 

Jillis Roshanali (links) en Eva Eikhout dansen mee in de HubClub’23 van Introdans.

Arnhem

De cast van de nieuwe voorstelling HubClub’23 van Introdans is onweerstaanbaar. Helemaal omdat kunstenaar Bas Kosters voor styling en kostuums zorgt. Het sfeertje in de voorstelling wordt als in een nachtclub waar publiek zo’n beetje met de neus op de dansvloer zit en wordt getrakteerd op verrassingen. Samenwerking tussen Introdan sers en dansers en tien choreografen uit verschillende werelden is geen noviteit voor het Arnhemse gezelschap. De Ontmoeting, een reeks voorstellingen die choreograaf Adriaan Luteijn de afgelopen 20 jaar ontwikkelde, is de voorloper. HubClub’23 gaat een stap verder. Het is De Ontmoeting in XL-formaat met pareltjes van Nederlandse inclusieve en professionele podiumdanskunst. Voor Adriaan Luteijn is ’t een logische volgende stap in Introdans’ ambitie zoveel mogelijk facetten van danskunst zichtbaar te maken. „Het zijn moderne dansvoorstellingen waarbij onze dansers op de vloer staan met een grote variëteit aan gastdansers, in stukken gemaakt door makers die een volledig inclusieve manier van werken omarmen. Wie in het publiek zit moet denken: Hé, dit ben ik!”

Kortere armen en benen

Een van de gastdansers kennen bezoekers van HubClub’23 waarschijnlijk al. Het is de Nijmeegse Eva Eik hout, één van de gezichten van BNN Vara. Ze heeft het aangeboren FFU syndroom waardoor ze kortere armen en benen heeft. Dansen? Dansen kan ze! Ze liet vorige maand al een voorproefje van de choreografie zien die speciaal voor haar en Intro danser Jillis Roshanali werd gemaakt tijdens de jubileumavond ter ere van Roel Voorintholt. Het dansduo werd na afloop overladen met complimenten, de liefdevolle, intieme performance raakte iedereen. „Dat ontroerde mij dan weer”, zegt Eikhout. „Het wordt zo vaak geroepen en vooral zo makkelijk: iedereen moet mee kunnen doen. Met dit, met dat, met alles. Maar zo makkelijk is het helemaal niet. Introdans is een van de weinigen die meedoen echt faciliteert. Adriaan neemt initiatief en steekt z’n nek uit. Heel tof. „Dans is niet mijn main job. Ik ben presentator en podcastmaker. Dat neemt niet weg dat ik het een voorrecht vind op dit niveau mee te kunnen doen. Het geeft mij en ook anderen hoop: kijk eens, iedereen kan dansen! Misschien niet allemaal op dezelfde manier en op het torenhoge niveau van professionals van Introdans, maar wel op onze eigen manier en dat maakt ons gelijkwaardig.”

Blauwe plekken

Eikhout solliciteerde niet naar een rol in HubClub’23. Ze kwam bij toeval bij het gezelschap terecht, als gevolg van een serie livestreams die ze in co ronatijd voor het gezelschap presenteerde. „Een cadeautje, een prachtige kans om een heel nieuwe wereld te ontdekken. Adriaan en ik hadden meteen een klik, ik vertrouw hem. Dus toen hij me voor de HubClub vroeg, twijfelde ik niet.

Adriaan en ik hadden meteen een klik – Eva Eikhout

Het betekende wel wekenlang drie dagen per week repeteren. Dat leverde lol, maar ook blauwe plekken en spierpijn op. „Voor niet-dansers is een rol zéér intens, voor de meesten is het zelfs een kennismaking met dans. We stappen daarbij in een Ferrari, eentje die meteen van o tot 100 schakelt. Om topniveau te bereiken wordt veel van ons verwacht, alles komt aan op mentaliteit. In de voorbereiding van de eerste editie van de HubClub merkte ik dat dansers zich nog nauwelijks bewust waren van de intensiteit en impact van repeteren. Adriaan bedacht bijvoorbeeld dat een draaiend podium leuk zou zijn. Zo’n beetje het domste wat je kunt doen, vond ik. Maar het werkte heel goed.”

Een draaiend podium, zo’n beetje het domste wat je kunt doen, vond ik – Eva Eikhout

Organisch

Danspartner Jillis Roshanali noemt samenwerken met Eikhout een verrijking. „Zowel op artistiek als persoonlijk vlak. Dansen met Eva is geen stap buiten mijn comfortzone, toch stelde zij mij gerust in plaats van ik haar. Terwijl het mijn vak is. Onze repetities verliepen organisch, vanzelfsprekend bijna. Ik vond het zwaar omdat ik net weer begon. Ik was even uit de running als gevolg van een gebroken teen. Zij zorgde ervoor dat ik me in no time comfortabel voelde. Ook op het podium. Ik ben introverter dan Eva. Ik heb haar nodig om te schitteren.”

HubClub’23 gaat 25 mei in première in Musis Arnhem en speelt daar zes keer. Daarna te zien in Hengelo, Deventer, Apeldoorn, Oss, Eindhoven en Zwolle.

Blijf op de hoogte