Het gouden verhaal van Rob Jetten

Het gouden verhaal van Rob Jetten

Rob Jetten is minister voor Klimaat en Energie, woont in Ubbergen met zijn man en gaat graag naar dansvoorstellingen. Van streekgenoot Introdans ziet hij (bijna) alles.

“Ik heb een groot hart voor Introdans. Als Nijmeegse student bezocht ik graag De Vereeniging en de Stadsschouwburg om daar allerlei vormen van kunst uit te proberen en te ontdekken. Door het Nederlands Dans Theater kwam ik tot de ontdekking dat ik dans ontzettend leuk vond, maar toen ik eenmaal Introdans had zien optreden, werd ik echt fan van dans. De rauwheid, puurheid en creativiteit van Introdans spraken me enorm aan, evenals de passie die eraf spat. Toen ik ontdekte dat alles met een relatief klein budget en klein team tot stand wordt gebracht, was ik verkocht, fan voor het leven.

Dankzij Roel (Voorintholt, red.) en anderen bij Introdans ben ik steeds vaker naar voorstellingen gegaan. Ook ben ik het reilen en zeilen van het gezelschap actiever gaan volgen. Daarbij probeer ik in Den Haag soms ambassadeur te zijn. Zo wijs ik collega-Kamerleden op de veelzijdigheid van het cultuuraanbod buiten de Randstad en heb ik me – samen met dansers van Introdans – hard gemaakt voor een oplossing voor de pensioen- en omscholingsregeling voor dansers.

Mijn favoriete optredens kiezen vind ik lastig. Ik ben erg onder de indruk van Kaash van Akram Khan, vanwege de enorme kracht die het laat zien. Maar ook de seizoensafsluiter van afgelopen jaar heeft me geraakt en ontroerd. Het was voor mij de eerste keer dat ik een oprechte en zeer goed geslaagde poging van de danswereld van nabij zag om echt inclusief te zijn. Dat verdient wat mij betreft heel veel hulde.”

Tekst Eric Korsten | Illustratie Lars Reinboud

Blijf op de hoogte