Het gouden verhaal van John Berends

Het gouden verhaal van John Berends

John Berends (1956) is lid van het CDA en sinds 2019 commissaris van de Koning in de provincie Gelderland.

‘Het is 25 jaar geleden dat ik in aanraking ben gekomen met Introdans,’ graaft John Berends. ‘Ik was indertijd wethouder in Zwolle en ging met mijn vrouw naar een optreden. We waren oprecht gecharmeerd. Daarna, veel later, ben ik vaak in Apeldoorn gaan kijken toen ik daar burgemeester was. Recentelijk zag ik Sustained Resonance, in de Eusebiuskerk in Arnhem. Je zag de dansers in het midden terwijl het publiek om hen heen kon lopen. Je werd daardoor extra meegenomen in de uitvoering. Dat tekent Introdans ten voeten uit: innovatief en experimenteel, heel bijzonder vind ik dat.

Dans is topsport en ik kijk altijd met diep respect naar de bewegingen en de expressiviteit van de dansers.’ Een kennersoog voor klassiek ballet meet hij zich niet aan, stijldans ligt meer in zijn aard. ‘Ik schroom niet om zelf Latijns-Amerikaanse dans of ballroom te doen … maar ik ben er nooit in verder gegaan. Ik kan van dansvoorstellingen erg genieten, ballet en moderne dans blijven mij fascineren. Vijftig jaar Introdans is geweldig. Het gezelschap heeft zich door en door bewezen, is uitgegroeid tot niet alleen een visitekaartje voor deze regio maar ook nationaal en zelfs ver over de landsgrenzen heen. Het is geweldig dat Introdans zo veel mensen plezier geeft.’

Tekst Eric Korsten | Illustratie Lars Reinboud

Blijf op de hoogte