Het gouden verhaal van Edwin van der Burg

Het gouden verhaal van Edwin van der Burg

Edwin van der Burg (38) is gastdanser bij Introdans en danste samen met twee dansers van Introdans in Circular, een Ontmoeting gecreëerd door Adriaan Luteijn. Door zijn fysieke problemen heeft hij kortgeleden het dansen moeten opgeven. Om iets terug te doen spaarde hij maandenlang en werd Diamanten Vriend.

‘Iedere danser moet een keer stoppen, ik ben eigenlijk al oud,’ zegt Edwin stoer. ‘Wel jammer dat ik niet eerder met Adriaan in contact ben gekomen, anders hadden we veel meer projecten kunnen doen. Een aantal jaar geleden zag Adriaan een wijkoptreden waarin ik meedanste. Hij heeft me in zijn achterhoofd gehouden en een jaar later vroeg hij me om mee te dansen in De Ontmoeting. Ik vond het gaaf om deel uit te maken van Introdans. De repetities waren zwaar in het begin. Ik zit grotendeels in een rolstoel en loop niet veel. Nu moest ik wel twee tot drie uur lopen. We hebben het langzaam opgebouwd.

In het eerste jaar dansten we Circular in het voorprogramma van End of Season in de kleine zaal. Het jaar daarop dansten we het op het grote toneel. Ik ben erg trots dat ik onderdeel was van de voorstelling, het was zo indrukwekkend. Door mijn fysieke problemen ben ik nu niet meer in staat om te dansen. Maar ik wilde graag iets terugdoen. Daarom besloot ik om Vriend te worden. Ik heb iedere maand geld apart gezet en nu ben ik Diamanten Vriend. Ik weet nog niet precies wat het inhoudt, maar ik mag in ieder geval naar alle voorstellingen komen kijken. Voordat ik hier begon met dansen ging ik nooit naar voorstellingen. Introdans heeft een wereld voor mij geopend.’

Tekst Leontine Zantinge | Illustratie Lars Reinboud

Blijf op de hoogte