Eindeloos dansen met hulp VR-bril - reportage De Gelderlander

Eindeloos dansen met hulp VR-bril - reportage De Gelderlander

13 juni 2023

door Remco Kock, De Gelderlander

Met VRtuoos VRtueel biedt Introdans uit Arnhem een interactieve ‘VR-experience’ aan, dat de gebruiker bijna automatisch in beweging brengt.

Er is een noodstop”, zegt Introdans-choreograaf Chantal de Vries tegen de VR-brildragende jongeren. “Die noodstop is heel simpel: zet de bril af.”

Maandagmiddag in Museum Arnhem. Aan jongeren van Kazou, een theaterwerkplaats voor mensen met autisme, de eer om het door het Arnhemse dansgezelschap Introdans ontwikkelde VRtuoos VRtueel te presenteren en vooral te ervaren. Met de VR-bril stappen de jongeren een virtuele 3D-realiteit in, waarin zij door middel van opdrachten haast ongemerkt beginnen te dansen in een door Introdans gemaakte choreografie. „Blauwe handjes?”, vraagt De Vries aan de jongeren. „Ja? Dan gaan we beginnen.” De virtuele realiteit wordt gestart. Door hun VR-brillen zien de jongeren dat ze een blauwe en een oranje hand hebben, waarmee ze bewegende blauwe en oranje objecten op verschillende hoogtes moeten raken en rotsblokken ontwijken.

Lees hieronder verder.

Ongeremd en bijna automatisch dansen dankzij de VR-bril, foto Erik van 't Hullenaar

Avatar
Een blauwe dansende avatar fungeert als lichtend voorbeeld voor de jongeren, die elkaar ook als avatar zien. Er klinkt applaus van het publiek naarmate de bewegingen steeds meer op moderne dans beginnen te lijken. “Zo, jij hebt een partij staan dansen”, zegt een klappende De Vries tegen een jongen die zonder ervoor gerepeteerd te hebben een heuse choreografie heeft uitgevoerd. Ruben Dieteren (24), die net zijn VR-bril heeft afgezet, noemt de ervaring ‘rustgevend’. “Het was een mooie wereld, met weinig prikkels, wat voor mij prettig is.” Merle Thomasson (28) vertelt dat ze bang was dat ze misselijk zou worden. “Dat gebeurde gelukkig niet. Je bent zo in een andere wereld dat je geen sociale angst voelt. Door de op je af komende objecten beweeg je automatisch, ga je er helemaal in op.” De middag begon met een andere VR-ervaring. Een 360 graden 3D-film, waarin je onderdeel bent van een Introdans-voorstelling, als danser. Van kleedkamer, naar achter de coulissen, naar het podium, waar je uiteindelijk mag meebuigen om klaterend applaus in ontvangst te nemen.

De 3D-film was zo realistisch dat Thomasson zich opgelaten voelde. “De dansers praten tegen je, stellen vragen. Je weet dat je niet hoeft te antwoorden, maar toch…” Introdans-choreograaf Chantal de Vries straalt na de presentatie. “Ik liep al langer rond met het idee voor een VR-project waarmee ik mensen laagdrempelig in beweging wil krijgen. En toen hoorde ik een radio-interview met Studio VRij, die VR-werelden creëert.” De 3D-film, opgenomen met een 360 gradencamera, laat mensen heel dichtbij Introdans komen. “Een voorstelling op het podium ervaren, is normaal sowieso niet voor iedereen weggelegd. Maar dit is ook een kans voor mensen die bijvoorbeeld door een beperking echt niet naar voorstellingen kunnen komen.” “Over de VR-bril wordt beweerd dat mensen zich afsluiten van anderen, maar je zag net dat je juist samen bezig bent”, aldus Sammie de Vries van Studio VRij. “Ja, wij hebben soms de hele dag een VR-bril op. Je moet kijken wat je maakt.” De doelgroep van VRtueel VRtuoos is ‘iedereen’. De Vries: “We willen ermee naar festivals, scholen en verzorgingstehuizen.”

Blijf op de hoogte