‘De liefde voor kunst zit heel diep’

Ooit werd Uitnacht Arnhem bedacht als opwarmertje voor het aanstaande culturele programma. Zo werkt het nog steeds maar er kwam wel een dimensie bij. „Je hoeft er niet meteen iets mee, maar je vergeet het ook niet meer.”

Sandra van Maanen

Uitnacht Arnhem is voor cultuurmakers evengoed dé manier om nieuw publiek voor zich te winnen, mensen die niet vanzelfsprekend naar voorstellingen komen. Met veel gratis toegankelijke korte performances, routes en locaties door de binnenstad, onverwachte verrassingen. Zo laten makers zien wat ze in huis hebben en groeit de belangstelling voor het culturele aanbod. Niet alleen voor wat dit jaar te zien is, ook waar je volgend jaar of nog later naar toe kunt. „We zien de Uitnacht meer en meer als een podium voor ontmoeting, een duurzame investering in liefde voor cultuur. Daar hoefje niet meteen iets mee maar je vergeet het ook niet meer. Dat is wat we willen”, zegt Jurriën Schobben.

Als danser van Introdans zet hij met compagnon Alberto Villanueva voor de tweede keer het smaakmakende culturele festival neer. Dit jaar met meer dan vijftig locaties, een veelvoud aan performances en vooral dus die mooie ontmoetingen. Een soepel geoliede programmering belooft minder lange wachttijden dan vorige keren, voorspelt hij.

Kunst op je nagels

Het zijn niet alleen de grote bekende gezelschappen, maar ook Arnhemse dansscholen, een nieuwe generatie makers en verschillende musea waarmee het publiek geconfronteerd wordt. De Uitnacht grossiert in zowel verpletterende acts als triggers op microniveau. Zoals in Musis, waar je je nagels kunt laten voorzien van kunst uit het Kroller Müller Museum. Maak uit zo’n doorlopend cultureel buffet maar eens een keuze. Sta je hier, dan mis het leuke op een andere plek. Schobben herkent het dilemma. „Het is nogal veel, dat klopt. Je kunt drie aanvliegroutes kiezen om zoveel mogelijk te beleven: check de wijken, check het blokkenschema en de disciplines die je wilt zien. Dat kan op de website, daar zie je meteen wat zich in de vier tijdsbubbels afspeelt.”

Marcouch leest voor

De aftrap is de festivalbubbel Klarendal waar in Boeken Café Libertas wordt voorgelezen door burgemeester Marcouch. Daarna mag zijn collega, kinderburgemeester Zoë Mac Donald, de officiële opening verrichten; hét startsein in de wijk dat op maar liefst 21 locaties een doorlopend programma met alle vormen van cultuur biedt. Van muziek tot mode, van dans tot spoken word. Klarendal als startlocatie voor Uitnacht Arnhem is volgens Schobben een logisch gevolg van wat de vorige opleverde. „Vorig jaar hebben we wijkbewoners en ondernemers voor het eerst gevraagd ruimte te bieden voor gratis toegankelijke voorstellingen. Daar werd met zoveel enthousiasme en passie aan meegewerkt dat dit jaar nóg groter wordt uitgepakt. Liefde voor kunst en cultuur zit diep in deze wijk, dat voel je aan alles.”

Nachtbubbel

Met vier festivalbubbels en evenzoveel zones (naast Klarendal zijn dat het gebied tussen het Willemsplein en het Spijkerkwartier, de binnenstad inclusief Korenmarkt) en de nieuwe nachtbubbel. „Die laatste duurt van 00.00 tot 05.00 uur en levert afterparty’s met optredens en acts op in Luxor, Willemeen en Café Bosch. Vorig jaar zaten die locaties zo vol dat we besloten er een langer en volledig nachtprogramma van te maken. Zo kan meer publiek van nog meer optredens en acts genieten.”

Korenmarkt

Naast de bekende locaties als Musis, Theater Oostpool, Focus en Theater a/d Rijn is er dit jaar dus een nieuw element: de Korenmarkt als locatie voor het programma. „Als uitgaans plein is de Korenmarkt bekend, als podium voor cultuur niet. Maar dat imago verandert. Introdans verzorgt cross-over dansworkshops in Fifth Avenue en op het balkon van Flor Fina maakt een Drag Queen haar opwachting. Ondernemers reageerden heel enthousiast, zij zien zo’n aanvulling op imago wel zitten. Het levert hen nieuw en ook ander publiek op.”

The Surprise Show

Theater Oostpool maakt tijdens de Uitnacht een grabbelton van zijn theaterzaal. In The Surprise Show wordt het ene na het andere Arnhemse talent uit de hoge verrassings hoed getoverd. Een operette, drag show, western of toch de cursus naakt schilderen, het komt allemaal voorbij. Nooit langer dan een kwartier, allemaal spectaculair. En voor wie op zoek is naar dat ene kostuum uit die bijzondere voorstelling is er de kostuumsale. Pareltjes uit het pakhuis van Oostpool mogen voor een prikkie mee naar huis. Of het nu een kostuum, rekwisiet, tote bag of een andere verborgen schat is.

Helemaal volgens traditie is de Uitnacht ook het moment voor de uitreiking van de Cultuurprijs Arnhem, een stimuleringsprijs voor talentvolle makers die nog geen subsidie ontvangen maar wel aan de weg timmeren met vernieuwend werk voor Arnhem als cultuurstad. Uit alle genomineerden is inmiddels een keuze gemaakt, in de nacht van 26 op 27 januari wordt bekend wie de prijs dit jaar dik verdient.

Kijk voor het volledige programma van de vier festivalbubbels op uitnacht.nl

De Uitnacht is ’n investering in liefde voor cultuur – Jurriën Schobben

 

Blijf op de hoogte