De vijftienjarige Arnhemse Ice Srisa-Ard voor één dag baas van Introdans

De vijftienjarige Arnhemse Ice Srisa-Ard voor één dag baas van Introdans

JINC Baas van Morgen-leerlingen nemen stokje over van topmannen en -vrouwen

1 juni 2023

Op donderdag 1 juni organiseerde JINC het jaarlijkse evenement JINC Baas van Morgen. De top van toonaangevende organisaties in heel Nederland stond haar stoel af aan een leerling die opgroeit in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Ook in Arnhem en Nijmegen namen 33 leerlingen deel aan het project en werden gekoppeld aan een CEO, directeur of politicus. Artistiek directeur van Introdans, Roel Voorintholt, stond zijn stoel af aan de Arnhemse Ice Srisa-Ard – leerling van de Internationale Schakelklassen (ISK) en pas drie jaar woonachtig in Nederland. Samen met meerdere collega’s en dansers bezorgde hij haar een onvergetelijke dag. Na een gezamenlijk ontbijt bij Pathé in Lent voor alle bazen van vandaag en morgen, met burgemeester Bruls als gastheer, ging Ice met de taxi met directeur Voorintholt op pad naar haar ‘werkplek’. Ongeveer 500 jongeren in heel Nederland deden mee aan ‘Baas van Morgen’.

Een spannende dag
Roel Voorintholt: “Ice kreeg bij ons een kijkje in de keuken van een professioneel dansgezelschap. Na het gezamenlijke ontbijt kreeg ze een rondleiding door het pand van Introdans langs alle kantoren, dansstudio’s, de kantine en directiekamer en maakte ze kennis met alle collega’s. Ze schoof aan bij een vergadering met mij. Ze heeft bij de dansles gekeken en bij een repetitie, ze ging in gesprek met de dansdocenten en deed mee met hun reanimatietraining. Verder ging ze aan de slag met haar opdracht hoe nieuw en jonger publiek de theaterzalen in te krijgen en dacht ze mee over de social media, en tot slot is ze thuisgebracht door de taxi. We vonden het een hele eer om Ice als Baas van Morgen een dag in huis te hebben!” Ook Ice vond het een hele mooie dag: “Ik heb erg veel geleerd en het was superleuk om dit allemaal te zien en mee te maken!” en na deze onvergetelijke dag kan ze het telefoonnummer van Roel toevoegen aan haar netwerk.

Talent stimuleren
Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een succesvolle loopbaan niet voor iedereen is weggelegd. Want wie geboren wordt in een omgeving met veel armoede en weinig rolmodellen, heeft veel minder kans om het ver te schoppen dan leeftijdsgenootjes uit rijkere wijken. Hoe slim of talentvol hij of zij verder ook is.

Ongeveer 500 jongeren krijgen tijdens JINC Baas van Morgen de leiding over bijvoorbeeld een (beursgenoteerde) onderneming, ministerie, theater of uitgeverij. Leerlingen tussen de 10 en 16 jaar zwaaien de scepter bij onder andere VodafoneZiggo, het Concertgebouw en de KNVB. In Arnhem en Nijmegen namen behalve Roel Voorintholt van Introdans ook onder meer deel Jean Schreurs van NXP, Chantal Peters van de Papierfabriek, Pien Houthoff van Lux in Nijmegen, en wethouder Cathelijne Bouwkamp en Maarten Otto van Alliander in Arnhem. JINC Baas van Morgen is een feestelijk evenement voor jongeren die via hun eigen netwerk weinig tot geen toegang hebben tot de top van deze organisaties. Als JINC Baas van Morgen schuiven zij aan bij vergaderingen, spreken ze medewerkers toe en geven ze hun visie op een bepaald vraagstuk.

Blijf op de hoogte