Yuma Funai

Geboren:
2001, Japan
Opleiding:
The Kirov Academy of Ballet, Washington DC (USA), John Cranko Schule, Stuttgart (Duitsland) en Koninklijke Balletacademie, Amsterdam

Je kunt wel stellen dat Yuma is opgegroeid met dans. Haar moeder, die balletlerares was, inspireerde haar om te starten met dansen toen ze nog maar twee jaar oud was. “Ik denk dat ik met ballet ben begonnen omdat ik meer bij haar wilde zijn. Ze heeft me altijd geholpen om te groeien als danseres en ook als persoon. Ik herinner me ook dat ik vroeger altijd danste, en ik vond het heel leuk om mijn balletlessen te volgen.” Toen ze de zomercursus van de Kirov Academie voor Ballet volgde, wist ze het zeker: Yuma wilde een professionele danscarrière nastreven.

Voor Yuma voelt dansen op het podium heel anders dan dansen in de studio. “Met een kostuum heb ik het gevoel dat ik een ander persoon ben dan ik normaal ben.” Hoewel optreden op het podium haar soms druk geeft, geeft het haar ook veel motivatie en een goed gevoel. “Ik durf wel te zeggen dat dans iets is waar ik niet zonder kan.”

In seizoen 2021/2022 danst Yuma bij Introdans als stagiaire in de familievoorstelling Confetti. Dit maakt haar heel blij: “Ik vind het heel leuk hoe het gezelschap in het algemeen is, maar ik vind het vooral erg fijn dat de dansers altijd aardig en behulpzaam zijn. Ze hebben me veel geleerd en geholpen sinds ik hier kwam, en ze inspireren me echt altijd.”