Juliette Jean

Geboren : 1997, Montpellier (Frankrijk)
Opleiding: École Nationale Supérieur de Danse de Marseille, Ballet Junior de Genève
Ervaring : Titoyaya Dansa, Introdans (sinds november 2022) 

Juliette begon met dansen toen ze drie jaar oud was. “Ik heb een keertje meegedaan met mijn vriendinnen en ik vond het gelijk zó leuk dat ik daarna altijd danslessen ben blijven volgen”.
Toen Juliette acht jaar oud was, ging ze naar een betere dansschool en na vier jaar wist ze het zeker, ze wilde haar hele leven dansen. Ze deed auditie bij de École Nationale Supérieur de Danse de Marseille en werd aangenomen. “Ik heb op deze opleiding zes jaar ballet en hedendaagse dans gevolgd. Daarnaast volgde ik lessen van het reguliere schoolprogramma tot aan mijn eindexamen. In deze jaren was ik al uit huis en woonde ik in een pension in Marseille, dus ver van mijn familie”.
Op zeventienjarige leeftijd deed Juliette auditie bij het Ballet Junior de Genève en werd aangenomen. In de drie jaar dat zij hier danste werkte ze met verschillende choreografen, totdat ze haar eerste contract kreeg voor Carmen.maquia bij het gezelschap Titoyaya Dansa van Gustavo Ramirez Sansano.

De beste willen zijn

Dansen is haar lust en haar leven en ze zou nooit meer anders willen. “Ik geloofde dat als ik maar heel goed bleef oefenen, ik een hele goede danser kon worden. Ik was ook best competitief. Dans werd voor mij de beste manier om me te uiten, iets waar ik al mijn energie in kan stoppen. Het helpt me enorm om te focussen. Ik voel me goed als ik dans, ik ben dan helemaal mezelf. Bewust zijn van je eigen lijf en soms ook de pijn, is iets wat ik ook mooi vind aan dans. Het is ook geweldig dat er geen grenzen zijn bij dans en dat alles mogelijk is. Ik kan me niet voorstellen dat ik ander werk zou doen dan dit”.

Applaus

Tijdens een voorstelling is Juliette helemaal in haar element. De stress van tevoren en de magie op het podium is een combinatie die ze heerlijk vindt. “Het intense bewustzijn op het podium, samen met de energie van alle dansers die hetzelfde voelen, wetende dat het publiek naar je kijkt, is magisch. Ook al speel je een rol in de voorstelling, je bent op het podium helemaal jezelf zonder filters. Om jezelf helemaal te geven voor een enthousiast publiek dat daarvan geniet en die je vervolgens een staande ovatie geeft, is onbeschrijfelijk. In mijn ogen is dat het mooiste cadeau.”

Dol op de afwisseling

Juliette had niet verwacht dat ze ooit zou dansen bij een gezelschap als Introdans. Als professioneel danser is het best lastig om ergens een contract te krijgen. Ze werkte voorheen als freelancer en dat betekende verschillende projecten en opdrachtgevers, maar ook verhuizen naar verschillende landen. Toch heeft Juliette enorm genoten van deze periode. “Ik zie mezelf als een polyvalente danser en verschillende projecten met verschillende dansstijlen zijn mij op het lijf geschreven en kun je júist goed doen als freelancer. Het leuke is dat ik bij Introdans deze afwisseling ook heb, maar dan bij één gezelschap en op één plek. We werken met verschillende choreografen en daardoor aan een zeer uiteenlopend repertoire. Ik zag Introdans daarom altijd al als een mooie werkplek voor mij. Ook verschillende dansers van Introdans waren al langere tijd een inspiratiebron voor mij. Ik ben dan ook heel blij dat ik de kans heb gekregen om hier te doen wat ik graag wil.”

Blijf op de hoogte