Grace Humphris

Geboren : 2002 Sydney, Australia
Opleiding: National College of Dance, Newcastle (Australië) and Dutch National Ballet Academy, Amsterdam
Onderscheidingen: Prix de Lausanne candidate (2019), Artistry Award, Sydney Eisteddfod Ballet Scholarship Final (2018), Dux at the National College of Dance, Australië (2019)
Ervaring : Introdans (sinds August 2022)

Grace begon met ballet toen ze nog maar drie jaar oud was, nadat ze haar oudere zus zag dansen tijdens haar balletlessen. Toen ze tien jaar was, kreeg ze de kans om een uitvoering van George Balanchine-werken van het Paris Opera Ballet te zien. “Ik herinner me dat ik vol bewondering op het puntje van mijn stoel zat in het prachtige Parijse Opera House, daar ontstond mijn brandende passie voor ballet . Ik wist toen dat ik naar een balletschool in Europa wilde voor een carrière als danseres.”
Ze ging fulltime dansen toen ze veertien was en deed haar schoolstudie via afstandsonderwijs. “Mijn leraren in Australië hadden allemaal een professionele loopbaan en hebben me zowel liefde voor dans als een zeer goede werkethiek bijgebracht. Ik ben altijd gedisciplineerd en vastberaden geweest en heb hard gewerkt om mijn techniek te verbeteren en zoveel mogelijk te leren.”

Op haar zestiende werd Grace gekozen als finalist in de Sydney Eisteddfod balletfinale en danste ze de droomscène solo uit het ballet Raymonda in het Sydney Opera House. Een jaar later werd ze geselecteerd om te dansen bij de Prix de Lausanne in Zwitserland waar ze een plaats aangeboden kreeg op de Bachelor of Arts-opleiding bij de Nationale Balletacademie in Nederland. Later dat jaar verhuisde ze naar Amsterdam en heeft tijdens haar studie aan de academie diverse malen bij Het Nationale Ballet gedanst.

Op het podium optreden

“Doe het omdat je het leuk vindt en onthoud waarom je hier bent, was een belangrijk advies dat ik kreeg” vertelt Grace “Op het podium kunnen optreden is de meest verheffende ervaring. We trainen zo hard in de studio’s en als we op het podium komen is het als de pot met goud aan het einde van de regenboog. Het gevoel van dansen op het podium is met niets anders te vergelijken. Voordat ik opga, voel ik zo’n nerveuze opwinding. Ik probeer kalm te blijven en na te denken over correcties om mijn zenuwen te verminderen en onthoud ook dat dit precies is waarom ik zo hard werk. Het applaus aan het einde van een optreden is het hoogtepunt. Om al die mensen te horen die je feliciteren, is de grootste beloning.”
“Mijn eerste grote optreden in het Opera House in Sydney was echt een speciaal moment en goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik had nog nooit zo’n groot applaus gehad en barstte in tranen uit en kon niet geloven dat zoveel mensen konden genieten van iets dat ik had getoond.”

Grace en Introdans

“Op het moment dat ik bij Introdans binnenkwam, werd ik door iedereen zo vriendelijk verwelkomd. In de korte tijd dat ik bij Introdans ben, zie ik hoe iedereen de kans krijgt om op te treden. Er staan niet steeds dezelfde mensen achter of als ‘versiering’ op het podium. Iedereen krijgt geweldige kansen om een hele reeks verschillende stukken te dansen. Ik ben erg blij en enthousiast dat ik mijn stage hier mag afronden.”

Blijf op de hoogte