Carlota Batalla Carbonell

Geboren : 2001, Valls, Tarragona, Spanje
Opleiding: Conservatorium professional van Dance Institud del Teatre
Ervaring: IT Dansa Jove Companyia (2021-2023), bij Introdans in dienst sinds augustus 2023 

Carlota begon met dansen toen ze 4 jaar oud was, maar je zou kunnen zeggen dat ze al begon met dansen in de moederschoot. Haar familie leeft van en voor dans: haar moeder is directeur van een dansschool in Valls, haar zus studeert om in de voetsporen van hun moeder te treden en haar vader kan niet anders dan van dans te houden en ervan te genieten net als de drie anderen. 

“Dansen maakt me enthousiast, dansen stelt me in staat om zonder vooroordelen te communiceren. Het is als therapie die me helpt mezelf te ontdekken en anders dan anders contact te leggen. Het dansen heeft me waarden gegeven en heeft me geleerd dat het niet altijd een makkelijke weg is, maar dat je moet vechten voor wat je belangrijk vindt, en ik ben niet iemand die makkelijk opgeeft. Ik denk dat dans de meest innerlijke oprechtheid en edelmoedigheid in mensen naar boven haalt.” 

De weg naar modern

Toen Carlota klein was en aan ballet deed, sprong ze er niet uit. Mensen vertelden haar dat ze erg lange armen had en dat ze niet lenig genoeg was, maar ze genoot er zo van dat ze nooit wilde stoppen. Toen ze 11 was wilde Carlota meer leren en meer dansstijlen ontdekken, dus schreef ze zich in voor alle keuzelessen die in haar dansschool te volgen waren. Dat waar ze zich het meest vrij en mee verbonden voelde, was moderne dans. Toen Carlota 14 jaar was besloten zij en haar ouders om een stap verder te gaan. Ze brachten haar naar een school in Mataró waar ze langere dagen les hebben; het was een omgeving die meer gericht was op het leven van een professionele danser. Dit gaf haar veel kansen om het podium op te gaan. Op haar 18e besloot ze dat ze van dans haar beroep wilde maken. Ze zal altijd onthouden dat haar moeder haar meenam naar een voorstelling van IT Dansa in het Liceu Theater in Barcelona. Carlota wist toen: “Daar wil ik dansen! Daar wil ik zijn.” Dus besloot ze om auditie te doen voor het conservatorium. In 2020 bracht ze een jaar door aan het conservatorium, waar ze de klassieke techniek afrondde. In mei 2021 was de auditie voor IT Dansa en Carlota was heel zenuwachtig omdat het dat jaar haar grootste doel was. Gelukkig werd ze aangenomen voor het gezelschap en ze is erg dankbaar want in deze twee jaar is ze professioneel en persoonlijk veel gegroeid. Ze heeft verschillende repertoirestukken van gerenommeerde choreografen kunnen dansen en het heeft haar de nodige handvatten gegeven om de audities aan te gaan die ze dit jaar heeft gehad. Voor Carlota is IT Dansa een eerste contact geweest met de professionele danswereld en een heel belangrijke stap om haar danscarrière te ontwikkelen. 

Carlota en Introdans

Als danseres is Carlota erg trots dat ze dit seizoen is aangenomen bij Introdans, aangezien dit haar doel was voor dit seizoen en ze het een zeer goede kans vindt om haar professionele carrière verder te ontwikkelen. Het feit dat ze deze stap maakt, is voor haar persoonlijk en professioneel een grote verandering. Ze heeft vele jaren getraind om hier te komen en nu is het tijd om te gaan werken en erkenning te krijgen voor alle inspanningen die ze de afgelopen jaren heeft geleverd. 

 

Blijf op de hoogte