Angelica Villalon

Geboren: 1990, Vancouver (Canada)
Opleiding: Palucca Hochschule für Tanz, Dresden; Canada’s National Ballet School, Toronto; Goh Ballet Academy, Vancouver
Ervaring: Thüringer Staatsballett, Gera; Introdans (sinds augustus 2013)

Ze omschrijft haar eigen persoonlijkheid als een mix van de karakters van haar ouders. Moeder: betrokken, meelevend en elegant. Vader: eigenzinnig, grappig en assertief. Et voilà: Angelica!

Positiviteit en realisme

“Ik ben op mijn derde met ballet begonnen. Vanaf dat moment hebben mijn ouders me gesteund bij alles wat ik ondernam om mijn droom – danseres worden – waar te maken.”
Angelica start haar dansopleiding in haar geboorteplaats Vancouver, aan de Flora Pigeau Dance Academy. Daarna stroomt ze door naar de Goh Ballet Academy. Op haar zeventiende stapt ze over naar Canada’s National Ballet School in Toronto waar ze samen met andere dansers in één huis woont. “Ik wil mezelf voortdurend verder ontwikkelen en verbeteren. Ik heb mijn eigen visie maar ik sta ook altijd open voor nieuwe ideeën en concepten. Voor mij zijn opbouwende reacties en kritiek cruciaal om verder te komen. Complimenten en steun zijn wel prettig maar ik kan er niet zoveel mee. Positiviteit en realisme moeten in balans zijn; ik ben nu eenmaal een ‘pusher’. Maar ik werk er wel aan hoor, om ook een compliment te kunnen ontvangen.”

Nieuw avontuur

De wens om ook het onbekende te ontdekken, brengt Angelica vervolgens naar Europa. “Europa is zo anders dan Canada. Ik was enorm nieuwsgierig naar andere culturen en andere manieren van leven.” Ze start als gaststudent aan de Palucca Schule in Dresden. Na haar afstuderen biedt het Thüringer Staatsballett in Gera haar een contract aan. “Daar heb ik voor het eerst de Sacre van Nils Christe gedanst, iets wat ik in mijn eerste seizoen bij Introdans weer mocht doen.” Als de invalshoek van het gezelschap na verloop van tijd verandert en daardoor ook het repertoire, merkt Angelica dat ze op zoek wil naar een nieuw avontuur. Ze auditeert bij Introdans en wordt binnen twee dagen aangenomen. “Ik was in shock, zo snel ging het! En wat was ik blij!”

Quality time

“Ik voel me ontzettend thuis bij Introdans. Veel jonge dansers, een hoog teamgevoel, uitdagend repertoire, veel verschillende stijlen, geweldige reizen. Mijn ouders zoeken me eenmaal per jaar op. Als zij er zijn, kijken ze naar alles waarin ze mij maar kunnen zien bewegen: repetities, trainingen, voorstellingen. Ik merk dat ze blij zijn voor me, dat ik mijn droom aan het waarmaken ben. En ík ben blij hun weer te zien! We maken er echt ‘quality time’ van. Vaak maken ze na hun bezoek aan mij zelf nog een trip door Europa. Dat onderzoekende is ook wel een familietrekje”, merkt Angelica droogjes op.

Dat allerlei vormen kan aannemen, zo blijkt. De gedisciplineerde danseres is dol op… adrenaline! Als in: bungeejumpen in Vancouver en sykdiven in Gera! Als ze de kans krijgt, voegt ze graag nog wat meer bloeddrukverhogende activiteiten toe aan haar lijstje. Iets eenvoudiger relaxen lukt gelukkig ook. Angelica is graag creatief met haar handen en kookt en bakt met veel plezier voor zichzelf, of nog leuker: voor vrienden. “Ik ben absoluut een mensenmens. Communicatie speelt daarin een belangrijke rol. In Duitsland trof ik niet veel mensen die goed Engels spraken. Dat gaat in Nederland een stuk gemakkelijker. Ondertussen heb ik als extra voordeel dat ik nu ook Duits kan. Het lijkt op Nederlands en helpt me het te verstaan.”