Artikel Dans Positivity in De Gelderlander: echt iedereen kan dansen bij Introdans

25 april 2024 

Écht iedereen kan dansen bij Introdans.  Een stapje naar links, een stapje naar rechts, zwaaien met een hand op muziek, het klopt allemaal. ‘Ik kan niet dansen.’ Dansdocente Diana Vieira Alves van Introdans hoort het om de haverklap. Met de cursusreeks Dans Positivity bewijst het dansgezelschap het tegendeel. 

door Anne Veens 

ARNHEM| Diana Vieira Alves begint haar les met een bodyscan. Ademhalen. Stretchen. Even midden op de dag voelen dat je een lichaam hebt. Dat je je buik kan aanspannen en ontspannen. Dat je tenen de grond aanraken en je ze kan bewegen.
“Van sommige lichaamsdelen vergeten we vaak dat we ze hebben”, vertelt Vieira Alves. “Dus checken we eerst in bij onszelf. Even bewust zijn.”
Het is nu het derde jaar dat dansgezelschap Introdans deze cursusreeks aanbiedt, met de lessen Silver voor 60-plussers en Wake up, waar deelnemers leren de dag dansend te starten. Vandaag is het derde thema Body Positivity aan de beurt.
“Omdat we mensen willen laten ervaren dat iedereen dansen kan”, zegt Vieira Alves. “Of je nu klein, lang, dik, dun, jong, oud, ervaren of beginneling bent.” Ze hoort vaak genoeg van mensen dat ze niet kunnen dansen. “Of althans, dat ze dat van zichzelf vinden”, benadrukt Vieira Alves. „Maar dat is niet zo. Iedereen kan dansen. Het zit gewoon in je. Zwaaien met je hand of stapjes naar links en rechts zetten op de muziek is óók dansen. De lat hoeft niet eindeloos hoog.”
Dansen verrijkt je mentaal, ervaart cursiste Ingrid Kooijman uit Doesburg. Ooit danste ze veel, maar sinds een tijd niet meer. In de cursusreeks pakt ze het weer op. “Het begin van veel meer”, zegt ze. “Ik voel me na de lessen scherper, helderder. En ik sta lekkerder op.” Ook Marianne Folmer uit Valburg geeft het een goed begin van de dag. “Ik neem de lessen mee naar huis. Vaak herhaal ik het ’s ochtends. Even lekker alles losmaken.” Ze vindt het heerlijk dat ze niet alleen danspasjes leert, maar ook de ruimte krijgt voor andere bewegingen. Die dus blijkbaar óók onder de noemer ‘dans’ vallen.
“In een vorige les mochten we de droom die we die nacht gehad hadden natekenen met ons hoofd in de lucht. Probeer dat maar eens. Het is fijn om van de gebaande paden te gaan.”
Dansen geeft ook het geheugen een boost, zegt Emma Verbrugge uit Arnhem. Nu ze de 70 nadert, ‘merkt ze wel dat ze ouder wordt’. “Thuis denk ik: ‘hoe zat het ook alweer? Moest nu eerst mijn voet, been, of arm? Het lukt me heus niet altijd. Maar ik zet wél mijn hersenen goed aan het werk.”

Met dansen train je evenwicht en coördinatie, bevestigt ook Vieira Alves. “Herhaling is daarin de sleutel. Als je na één keer denkt: oef, dat ging niet, doe je het de volgende keer opnieuw. Je zult zien dat je lichaam de bewegingen voor je onthoudt.”
De muziek gaat weer aan en de cursisten vormen een lange rups. Eén voor één gooien ze hun armen in de lucht. Om vervolgens te buigen. En hun handen op de schouders van de persoon voor hen te leggen. Als één groot organisme.
“Dat kregen we in tien minuten voor elkaar”, zegt Marlot Fliers uit Nijmegen glunderend na afloop. “Het geeft ook een kick. Zo van: hey, we maken iets samen, wat je in je eentje niet kan.”  

Een leuke bijkomstigheid daarbij is dat de lessen van Introdans bomvol stukjes choreografie uit hun eigen voorstellingen zit. “Zo kan je écht invoelen welk tempo en welke snelheid erachter zit”, stelt Fliers. “We doen het net zo als de professionals”, zegt Petra Brons uit Arnhem met een knipoog. “Geen enkel verschil!” De groep lacht. „Nee, even serieus, je kan er écht je gevoel in kwijt”, aldus Brons.
De cursisten in deze reeks dansen dan ook bewust zónder spiegels. Vieira Alves: „Je hoeft jezelf niet te controleren. Je hoeft niet bezig te zijn met hoe het eruit ziet. Het gaat om hoe het vóelt.” 

Dat is natuurlijk wel anders dan bij het dansen op topniveau, waar Introdans bekend om staat? “Ja en nee”, zegt zij. „Natuurlijk is er in professionele repetities veel meer focus op techniek en willen de dansers dat alles op het podium klopt.”
“Maar Introdans is 53 jaar geleden opgericht met het doel om het oosten van Nederland te verrijken met dans. Om mensen ermee te verbinden en daarin niemand uit te sluiten. Met deze cursusreeks raken we weer precies die kern.”
De cursussen van dit voorjaar zijn deze maand afgerond. Begin 2025 start de reeks opnieuw. 

Ik voel me na de lessen scherper, helderder. En ik sta lekkerder op – Ingrid Kooijman, cursiste

https://www.gelderlander.nl/arnhem/in-dans-positivity-gaat-het-om-hoe-je-lichaam-voelt-niet-om-hoe-het-eruit-ziet-alles-lekker-losmaken-zonder-spiegels~a8ca26f3/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Blijf op de hoogte