Introdans op International Dance Theatres Festival Polen

  • Voorstelling

Rijkgevarieerde mix van uiterst fysieke, dynamische dans 

Introdans op International Dance Theatres Festival Polen

Over ons programma in Polen

Introdans treedt op het International Dance Theatres Festival in Polen op met een aangepast HEROES programma. Op social media lijkt iedereen tegenwoordig wel een held. Maar wie zijn nu onze echte helden? In het programma HEROES zet Introdans dit thema centraal in een aantal energieke en meeslepende choreografieën. Van de Nederlandse, maar vooral buiten onze landsgrenzen succesvolle Regina van Berkel danst het gezelschap het virtuoze Daily Hero, dat speciaal voor Introdans is uitgebreid met een spetterende finale. Daarna volgt een choreografisch juweeltje dat de groep in 2023 verworven heeft: SH-BOOM!. Inbal Pinto tekent met de Nederlandse première van het verfijnde, melancholische Boulevard of Broken Dreams voor het derde werk. En tot slot de choreografie Three van Robert Battle. 

“Een zeer divers programma met balletten die in stijl variëren van extreem virtuoos en acrobatisch tot lyrisch en poëtisch” aldus artistiek directeur Roel Voorintholt.

HEROES in Lublin, Polen
datum: 7 november 2024
International Dance Theatres Festival Polen

Aanvullende informatie

SH-BOOM! – Sol León en Paul Lightfoot
SH-BOOM! (1994) is een van de vroegste werken uit het oeuvre van Sol León en Paul Lightfoot, die jarenlang verbonden waren aan Nederlands Dans Theater. Ze lieten zich hiervoor inspireren door de satirische zwart-wittekeningen van de Spaanse schilder Francisco de Goya. En net zoals ze dat in hun latere oeuvre zo geweldig en indringend hebben gedaan, slagen ze er in dit juweeltje al in om de donkere (ironie) en lichte kanten (humor) van het leven op meesterlijke wijze te combineren. SH-BOOM!, gezet op populaire songs uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, voert je als het ware mee naar een theatraal spiegelpaleis, waarin de dames in zwierige jurkjes dansen en de heren – letterlijk – in hun ondergoed staan. 

Three – Robert Battle
Three is een creatie van choreograaf Robert Battle, voormalig artistiek directeur van het befaamde Alvin Ailey American Dance Theatre. Het is een hilarisch en atletisch powerstuk, waarbij drie mannen losgaan in een ‘muscular jam session’. Three ging in 2016 in première bij Introdans en werd genomineerd voor een Zwaan, de prijs voor de Meest Indrukwekkende Dansproductie. ‘Een zo geslaagde en absolute versmelting van hiphop, breakdance en moderne dans kregen we niet eerder te zien’, aldus de jury van de Zwanen. ‘Nergens ontbreekt het aan scherpte, de fysieke beheersing is grandioos, het plezier spat eraf en de concentratie is weergaloos.’

Daily Hero – Regina van Berkel (Introdans-première)
In Daily Hero (2013) paraderen diverse helden voor een metershoge gouden poort alsof ze over een high fashion-catwalk lopen. Mozart, Marilyn Monroe, popsterren of de volgende superster die nog ontdekt moet worden? Je kunt er je eigen fantasie op loslaten. In deze dynamische, eigentijdse choreografie onderzoekt choreograaf Regina van Berkel het fenomeen van de held. Wat maakt iemand tot een held? Is heldendom iets wat je kunt verwerven, is het een wensbeeld, een leidraad of word je simpelweg als held geboren?

Boulevard of Broken Dreams – Inbal Pinto (Introdans-première)
Choreograaf Inbal Pinto maakt speciaal voor HEROES een nieuwe bewerking van haar alom geprezen choreografie Fugue (2018), met als titel: Boulevard of Broken Dreams. Reflecterend op oude levens, voorbije werelden, verloren dierbaren en herinneringen die weerklinken als een verre innerlijke stem, schetst Pinto in deze melancholische en warmbloedige choreografie een waaier aan kleuren en gevoelens. Humor is, in subtiele vorm, altijd onderdeel van Pinto’s werk, maar haar eigenzinnige creaties zijn bovenal poëtisch en vaak raadselachtig. Of, zoals Introdans-directeur Roel Voorintholt het verwoordt: “Het zijn net kleine gedichtjes, waarin elk woord, elke beweging betekenis heeft.”

Blijf op de hoogte