Adriaan Luteijn

Adriaan Luteijn (Nederland, 1964) is Artistiek Initiator Interactie & Inclusie bij Introdans. Hij is zeker geen standaardchoreograaf. In 1998 beëindigde hij zijn carrière als danser bij Introdans en vanaf dat moment begon hij zijn choreografische activiteiten te ontwikkelen voor een scala aan dansers en instellingen in binnen- en buitenland. Hij ziet zichzelf niet echt als een grote vernieuwer van de danstaal, maar meer als iemand die vernieuwend theater maakt met dansers. Bekijk hier een filmpje over Adriaan en zijn werk.

Menselijke variëteit

In al zijn werken zijn verbinding en de menselijke variëteit de sleutelwoorden. Hij bloeit op door de wrijving en botsingen die plaatsvinden in zijn werkprocessen met dansers uit meestal gescheiden werelden, een van hen altijd een bekwame professional. Die wrijving is wat energie oplevert. Voor zowel dansers als toeschouwers. Luteijn geniet van ‘serendipiteiten’, bijzondere kansen die op zijn pad komen en die ook mensen inspireren met wie hij creëert. Mensen die uit een grote verscheidenheid aan fysieke, sociale, culturele en intellectuele werelden komen. Bijvoorbeeld het Nederlands Olympisch Volleybalteam, hiphop-waacking en vogeing dansers, ouderen, dansers met verschillende fysieke en/of intellectuele capaciteiten, of zelfs hele families, die hij allemaal naast professionele dansers plaatst (Introdansers), en altijd met opmerkelijke resultaten. En dit is het recept: de helft van de cast is professioneel opgeleid en een ervaren moderne / klassieke / hedendaagse danser, de anderen zijn gastdansers uit verschillende werelden. In een voor beide partners warm maar uitdagend proces creëert hij choreografieën die voortdurend de mogelijkheden van de dansers bevragen en oprekken. De repetities weerspiegelen de gebruikelijke routine van een professioneel dansgezelschap en geven een duidelijke structuur voor iedereen, en leiden naar het hoogst mogelijke professionele resultaat op het podium.

“Als maker en als mens word ik heel blij als het me lukt om dansers en ook het publiek een nieuwe verbinding te laten ervaren. Die verbinding zit vaak op het menselijke vlak. Het is geweldig om te zien hoe dans werelden kan openen, mensen kan verbinden en hun een andere, voor hen tot dan vaak onbekende manier om te communiceren kan aanreiken.”

Bruggen bouwen

Luteijn vindt het belangrijk om bruggen te bouwen. Dans is in zijn ogen een prachtige, non-verbale manier om dat te doen. Luteijns thuisbasis is het Nederlandse dansgezelschap Introdans, dat een lange geschiedenis heeft in het verbinden van mensen door middel van dans. Of het nu gaat om uitvoeringen van gerenommeerd modern balletrepertoire (van Sidi Larbi Cherkaoui, Lucinda Childs, Jiri Kylian enz.) of in interactie met 1000 deelnemers van 4-104 jaar in communities of scholen. Het gezelschap staat bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige uitvoeringen, gedanst en gechoreografeerd door een echt inclusief tableau.

“Wat ik van choreograaf Adriaan Luteijn heb geleerd is dat inclusie niet iedereen binnen halen is, maar juist niemand buitensluiten. Dus andersom denken. In de stukken die ik heb mogen dansen heb ik mijn mede dansers nodig en zij mij ook. Dat geeft mij niet alleen een gevoel van gelijkwaardigheid, maar ook van waarde zijn en écht meedoen.” Eva Eikhout (danseres in Pro Forma 1 en 2)

Werken

Adriaan Luteijn heeft in de loop der jaren verschillende werken voor Introdans gemaakt, met een enorme verscheidenheid aan mensen, zoals Pink Panther Party, Iungo, Nest, Pro Forma 1 en 2, Circular, Scalabor bruist verder, HubClub’23, Red Bow Club, Rara Avis.

Aankomende projecten

De komende jaren staan er spannende nieuwe projecten op de agenda van deze choreograaf die floreert bij uitdagingen. Bijvoorbeeld: opdrachten voor festivals in Zuid-Afrika, Italië, Oostenrijk en Spanje. We vertellen je er graag meer over!

Onderscheidingen

In 2003 ontving Adriaan Luteijn voor zijn werk de Aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds ’79 en in 2008 de Kunstfactor Dans Oeuvreprijs. De Kunstfactor-jury roemde de (inter)nationale reikwijdte van zijn werk, de uitstraling naar een breed publiek en Luteijns originele stijl. In 2018 werd Luteijn erkend voor zijn bijzondere werk en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Blijf op de hoogte