Nieuwe generaties inspireren met De Notenkraker als hoogtepunt
20 januari 2025
De tournee van onze familievoorstelling De Notenkraker loopt nog enkele weken, maar nu al kunnen we concluderen dat het een groot succes is. Met 15.000 verkochte kaarten in tot het eind uitverkochte zalen én vele enthousiaste reacties van het publiek. Het succes van deze productie is geen toeval, maar het resultaat van een visie en missie die het gezelschap sinds de oprichting in 1971 nastreeft: dans toegankelijk maken voor een breed publiek. Artistiek directeur Roel Voorintholt blikt terug én vooruit op een indrukwekkende reis waarin jeugd altijd een centrale rol heeft gespeeld.
De eerste stappen: dans voor jong publiek
“Vanaf het allereerste begin heeft Introdans veel aandacht besteed aan jong publiek,” vertelt Roel. “In de beginjaren werkten we aan speciale projecten, geïnspireerd door het idee dat dans echt voor iedereen is. Toen ik in 1982 als danser bij Introdans kwam, zag ik de mogelijkheid om kinderen en jongeren een eigen podium te geven. Dat leidde in 1989 tot de oprichting van Introdans Educatief, later bekend als Introdans Ensemble voor de Jeugd. Dat project was echt mijn kindje.”
De keuzes waren vanaf het begin ambitieus en doordacht. Grote namen als Hans van Manen, Jiří Kylián en Nils Christe maakten werk speciaal voor kinderen en een jong publiek. “We namen het publiek serieus en boden hen volwaardige dansvoorstellingen. Geen vereenvoudigde versies, maar hoogwaardige choreografieën die hen uitdaagden, prikkelden en enthousiast maakten voor dans.”
Een nieuwe richting: klassieke balletten in een modern jasje
Hoewel Introdans jarenlang succesvol was met kleinere jeugdvoorstellingen, groeide bij Roel het verlangen om iets groters te creëren. “Ik wilde de jeugd kennis laten maken met klassieke balletten, maar dan in een fris, eigentijds jasje. Dat leidde tot grootschalige producties voor de héle familie: bekende klassiekers in een modern jasje als Carmen (in 2022), Swan Lake (in 2023) en nu De Notenkraker.”
Deze grote familievoorstellingen die Introdans in de wintermaanden presenteert, trekken inmiddels volle zalen. “Dat is geen toeval,” legt Roel uit. “Het is het resultaat van jarenlang investeren in jong publiek. We begonnen klein, met zalen van 150 man. Vanaf de jaren ’90 groeiden we naar grotere zalen en trokken we honderden mensen per voorstelling. Nu presenteren we deze familievoorstellingen voor jong en oud in de grote theaterzalen, en zien we een mix van trouwe fans en nieuw publiek. Veel mensen willen zien hoe wij klassieke verhalen op bekende muziek opnieuw vormgeven.” Dat resulteert in uitverkochte zalen door het hele land.
Reflectie en vooruitblik
Het samenvoegen van het jeugdensemble met het grote Introdans ensemble in 2022 was voor Roel een emotioneel moment. “Het voelde als afscheid nemen van mijn jeugdjournaal, mijn baby. Maar ik wist dat het nodig was om ruimte te maken voor iets nieuws. De familievoorstellingen zijn een prachtig vervolg, en het succes geeft me veel voldoening.”
Toch staat Roel niet stil. “Ik ben nu bezig met ideeën voor een nieuwe familievoorstelling in 2028 in dezelfde lijn: beroemde klassiekers in een eigentijdse vormgeving. Carmen, Swan Lake en De Notenkraker blijven voorlopig in ons repertoire, maar ik wil blijven vernieuwen.
Het blijft mijn missie om steeds weer nieuwe generaties te betrekken bij dans en jong publiek een ervaring te bieden die ze nooit vergeten.”
Een erfenis van passie en toewijding
Het succes van De Notenkraker en de andere familievoorstellingen toont aan dat Introdans een onmiskenbare plek in de Nederlandse danswereld heeft verworven. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe visie, doorzettingsvermogen en kwaliteit generaties kunnen blijven raken. Zoals Roel het treffend zegt: “Alles wat we nu doen, is gebouwd op de fundamenten die we jaren geleden hebben gelegd. En zolang we blijven vernieuwen, zal die erfenis blijven groeien.”