Yulanne de Groot

Geboren: 1990, Purmerend (Nederland)
Opleiding: Nationale Balletacademie, Amsterdam
Ervaring: Introdans (sinds augustus 2010)
Onderscheidingen: Studiebeurs Dansersfonds ’79 (2007), Aanmoedigingsprijs Dansersfonds ’79 (2010)

Danseres Yulanne de Groot heeft het soort lichaam dat is gemaakt voor ballet. “Ik ben van nature erg flexibel – hyperflexibel zelfs.” Ze lacht. “Ik ben een Volendamse en daar zeggen ze dat als je veel vis eet tijdens je zwangerschap je lenige kinderen krijgt. Mijn moeder heeft ook echt veel vis gegeten toen ze zwanger was van mij!”

Turnen

Yulanne’s eerste schreden op het pad naar een professionele danscarrière beginnen met turnen. “Ik vond turnen heel leuk, ik had toen alleen een beetje de pech dat ik nog niet zo sterk was als nu.” Ze demonstreert met haar handen hoe het haar amper lukt om zich op te trekken aan een rekstok. “Ik kreeg last van mijn rug en toen heb ik gekozen om over te stappen naar ballet.” Een gelukkige keuze die Yulanne nog ver zal brengen.
Maar ballet en dansen zijn niet de enige dingen die de jonge Yulanne onderneemt. “Ik was heel bewegelijk en had weinig rust in me.” Dit is op de kleuterschool al duidelijk. Als de juf de klas heel even verlaat met de opdracht om rustig aan tafel een boterham te eten, begint het bij Yulanne al te kriebelen. “Ze was nog niet weg, of ik stond al voor de klas. Echt niet uit ongehoorzaamheid maar ik moet dan gewoon iets doen, even bewegen.”

Ballerina by accident

Yulanne wordt binnen Introdans ballerina by accident genoemd. Haar sportieve carrière had zomaar alle kanten op kunnen gaan en ze was wellicht nooit op de Nationale Balletacademie beland als ze niet per ongeluk haar vinger had opgestoken tijdens een les. “Ik zie ineens al mijn vriendinnetjes met hun vinger omhoog zitten na afloop van het balletklasje. Dus doe ik dat voor de zekerheid ook maar. Geen idee alleen waar het over gaat. Een paar weken later vraagt mijn moeder hoe het komt dat ik een uitnodiging heb voor een auditie in Amsterdam bij de balletacademie. Dat was dus dat vingertje!” En in Volendam geldt afspraak is afspraak dus doet ze auditie.

Het podium

De liefde voor het podium en de spotlights worden Yulanne’s drijfveer. Ze heeft bijzondere herinneringen aan haar eerste optreden in een professioneel ballet. “Toen ik twaalf was, deed het Nationale Ballet de grote klassieker De Notenkraker. Ik werd gecast om de rol van Clara te dansen. Het is voor mij nog altijd het moment waarop ik het zeker wist. Ik ben een danseres, ik wil op het podium staan.” Deze gevoelens zijn nooit meer veranderd voor Yulanne. “Ik dans het liefst voor mensen en met publiek. Dat merk ik al als we trainen in de studio en er mensen meekijken.” Dat Yulanne een geboren ballerina is, blijkt ook wel uit het feit dat ze in 2007 een Studiebeurs Dansersfonds ’79 ontving en in 2010 een aanmoedigingsprijs van hetzelfde fonds.

Veelzijdigheid

“In klassiek ballet waar uniformiteit een grote rol speelt, is mijn lengte gewoon een nadeel.”
Bij Introdans maakt het niet uit. “Ik vind het heerlijk dat ik hier zoveel aan dansen toekom. Er zijn dansers bij andere gezelschappen die bijna nooit op het podium staan of nog altijd hetzelfde plekje hebben in het corps. Je hebt momenten op het podium dat je alleen maar danst en verder niets, maar techniek is een groot goed dus is het vaker zo dat je nadenkt over je volgende stap en alle aanwijzingen die je tijdens de repetities heb gekregen natuurlijk! Je arm iets hoger hier en je voet zo gedraaid.”