Rutkay Özpinar

Geboren: 1991, Doetinchem (Nederland)
Opleiding: RijnIJssel, Arnhem en Codarts, Rotterdam
Ervaring: De Dutch Junior Dance Division; Korzo; Introdans (2015 en 2020/2021)
Onderscheidingen: BNG Bankprijs 2016 – Excellent Talent

De Turks-Nederlandse Rutkay Özpinar dacht lange tijd dat hij niets kon. Nu weet hij dat hij een creatieveling is met een wiskundeknobbel die uitzonderlijk veel talen spreekt. Dit stelt hem in staat om verschillende werelden met elkaar in verbinding te stellen en zelfs te laten versmelten.

Rutkay volgde zijn dansopleiding aan RijnIJssel in Arnhem en Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Vervolgens danste hij onder meer bij De Dutch Junior Dance Division, waar hij zijn talent voor choreografie ontdekte. Sinds 2014 maakt hij choreografieën onder de vleugels van het Haagse makershuis Korzo. Dat maakt hem één van de jongste choreografen van ons land.

Na een aantal korte creaties, waaronder het prijswinnende Grip (BNG Bankprijs 2016 en een nominatie voor de eerste editie van de Haagse Piket Kunstprijzen), over de innerlijke strijd met jezelf en de verwachtingen van de buitenwereld, deed hij in 2019 op uitnodiging van Korzo een artistiek onderzoek naar zijn eigen roots. Hij onderzocht de sensueel en krachtige Oryantal (buikdans), het zware en repetitieve Halay en het verhalende en harmonische Zeybek, met als resultaat de choreografie His. Deze creatie was tevens te zien in de HubClub van Introdans.

In seizoen 2020/2021 is Rutkay als gastdanser te zien in de choreografie Rave van Karole Armitage, in de familievoorstelling Confetti.