Roos Englebert

Geboren: 2000, Den Haag, Nederland
Opleiding: Koninklijk Conservatorium Den Haag
Ervaring: Introdans (stagiair in seizoen 2019/20 en 2020/21, gastdanser in seizoen 2021/22)

Roos Englebert werd in 2000 in Den Haag geboren. Afkomstig uit een slagersfamilie waar ze extra discipline van meekreeg. Op haar 3de startte ze met balletlessen omdat ze een enorm energiek kind was. Ze werd verliefd op dans, volgde steeds meer lessen en bezocht veel dansvoorstellingen. In eerste instantie niet met het idee om danser te worden, maar simpelweg om dans uit te voeren en om dans als publiek te ervaren.

In groep 6 danste Roos bij ‘De Dutch Don’t Dance Division’. Daarna ging het snel; ze startte al op de basisschool aan het conservatorium en momenteel volgt ze een vervolgopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vanuit hier belandde Englebert voor een stage bij Introdans.

Roos en Introdans

Roos heeft al een aantal producties van Introdans gezien en is blij met haar stageplek: ‘Introdans is een mooi gezelschap met een goed repertoire van klassiek tot modern. Ik vind die mix fijn, omdat ik nog niet exact weet welke kant ik op wil. Daar kan ik mezelf in gaan vinden. Of juist niet, omdat het allebei gedanst wordt.’

Roos hoopt zich bij Introdans fysiek en mentaal te ontwikkelen: lichamelijk sterker worden, een eigen stijl creëren en daardoor sterk in haar schoenen staan. Roos: ‘Ik wil diverser worden en verschillend repertoire snel kunnen oppakken. Door diversiteit kan ik makkelijker worden aangenomen op meerdere plekken. Ik wil breed inzetbaar zijn en een danser worden die meer kan dan één ding.’

Roos en de toekomst

Roos hoopt door Introdans in aanraking te komen met andere interessante mensen.
Dansen bij het Nederlands Dans Theater ziet ze in de toekomst wel zitten: ‘Een droomplek, alleen zijn de plekken er schaars waardoor het tegenwoordig bijna onmogelijk is om daar binnen te komen. Ik hoop gewoon terecht te komen binnen een gezelschap waar ontwikkeling plaatsvindt en waar ik meer van de wereld zie’.