Nienke Wind

Geboren: 1991, Amersfoort (Nederland)
Opleiding: Nationale Balletacademie, Amsterdam
Ervaring: Introdans (sinds augustus 2012)
Onderscheidingen: Aanmoedigingsprijs Dansersfonds ’79 (2015)

“Dans is voor mij vanzelfsprekend. Dat was het al toen ik kind was. Het is een manier om alles om me heen te vergeten en bij mijn emoties te komen. Ik kan transformeren als ik dans.”

Als vijfjarige raakt Nienke besmet met het dansvirus. “Het maakte mij niet uit wat ik danste, klassiek, jazz of streetdance, als ik maar kon dansen”. Vanaf groep 7 startte ze op de Nationale Balletacademie. “Het was een geweldige tijd, maar ook zwaar. Om circa 20.00 uur kwam ik thuis van school en dan moest ik nog mijn huiswerk maken. Maar als je iets graag wilt, dan doe je dat gewoon. Tijdens haar opleiding kreeg Nienke een stageplek aangeboden bij Introdans. Ze dacht meteen: “Ja, dit wil ik”. Introdans was het enige gezelschap dat ze kende met zo’n variatie in het repertoire. “Zeker omdat ik naast klassiek ballet ook graag alle andere genres dans, was ik heel blij met deze kans”.

Eén groot hoogtepunt

Na haar stage kreeg ze een baan aangeboden. Sinds 2012 danst ze nu met veel plezier in Arnhem. “Bij Introdans worden we altijd uitgedaagd om onszelf verder te ontwikkelen in een andere stijl. Daardoor ontdek je kanten van jezelf waarvan je niet wist dat je ze had. Naarmate ik meer ervaring krijg door de jaren heen, merk ik wat goed bij mij past. Ik heb mij hier erg kunnen ontplooien. Zo dans ik heel graag werk van Cayetano Soto. Zijn bewegingstaal is ingewikkeld en complex, maar die uitdaging vind ik juist fijn. Ook werk ik graag met de choreograaf Regina van Berkel en Nils Christe”. In de vele jaren dat Nienke bij Introdans danst, zijn er veel hoogtepunten geweest. Zoals de tournees in het buitenland. In 2015 won Nienke de Aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds, wat haar de bevestiging gaf dat ze op de goede weg was. “Het klinkt misschien cliché, maar eigenlijk voelt mijn hele danscarrière als één groot hoogtepunt. Soms sta ik op toneel en denk ik: Jemig, wat vind ik dit fijn om te doen. Het is zo’n onbeschrijfelijk gevoel, als een verliefdheid”.

Dans op nummer één

Nienke staat bekend als positief, ondernemend en leergierig. Binnen de groep heeft ze vaak een moederlijke rol, zorgzaamheid past echt bij haar. Dans staat voorlopig nog op nummer één in haar leven. Wel vindt Nienke het belangrijk om zich op meerdere gebieden te ontwikkelen. “Ik heb veel verschillende interesses. Ik schrijf momenteel bijvoorbeeld veel, vooral over duurzame mode en lifestyle”. Nienke’s blogs en interviews worden gepubliceerd op soulstores.com. Daarnaast is ze community manager van WEARNHEM. De ontwikkelingen op social media volgt ze op de voet. “Ooit ga ik wat anders doen dan dansen, als ik ‘oud en versleten’ ben. De gedachte dat ik hierna nog allerlei opties heb vind ik zo’n mooie kans. Er is namelijk zo veel wat leuk is om te doen”.

“… een hartstochtelijke Nienke Wind als wanhopig Meisje”

de Volkskrant over Nienk in De dood en het meisje van Ed Wubbe