Elisa Rudolf

Geboren: 1993, Madrid (Spanje)
Opleiding: Royal Professional Conservatory of Dance Mariemma Madrid, Nationale Ballet Academie, Amsterdam
Ervaring: Introdans (sinds augustus 2015)

Flamenco & castagnetten of klassiek & spitzen? Geen makkelijke vraag als je dertien bent, in Madrid woont en dol bent op beiden. De Duits-Spaanse Elisa Rudolf Vegas komt er dan ook niet uit. Niet in haar eentje althans. Het wordt klassiek, op advies van haar danslerares en haar moeder. “Dat leek ze beter voor mijn toekomst.” Iets waar ze zelf helemaal niet mee bezig is. “Ik ben altijd druk geweest en vind veel leuk. Ik moet bewegen! Dat was het enige waar ik mee bezig was.”

Met een vriendinnetje mee naar dansles

Elisa is de jongste dochter van een Duitse vertaler en een Spaanse maatschappelijk werkster. Hoewel haar moeder nog altijd verschillende mysterieuze verhalen vertelt over waar ze haar vader heeft leren kennen – en ook haar leeftijd geheim houdt – is zij van meet af aan een stabiele en stevige steun voor haar hyperactieve dochter. Zij stimuleert de achtjarige Elisa om ook te gaan dansen, nadat ze een keer met een vriendinnetje is mee geweest en ziet hoe goed het haar doet. Ze gaat praten met de andere moeder en regelt dat beide meisjes voortaan samen naar het Conservatory of Dance Fortea gaan. “Ze is nog altijd bezig met me. Zo trots op wat ik doe, niet normaal! Ze maakt een ster van me.”

Na de “keuze” voor klassiek switcht Elisa van school en gaat verder aan het Royal Professional Conservatory of Dance Mariemma in Madrid. Na haar afstuderen danst ze drie maanden in Barcelona voor ze besluit haar opleiding in het buitenland te vervolgen. Ze doet auditie bij de Nationale Balletacademie in Amsterdam wat leidt tot een uitnodiging om “zo snel als ze maar kan te komen”.

Een nieuw hoofdstuk in Nederland

“In Nederland begon een compleet nieuw hoofdstuk voor me. Alles was anders dan ik tot dan toe kende en had gedaan. De lessen – klassiek ballet en eigentijds, de omgeving – Amsterdam in plaats van Madrid en ik moest voor mezelf zorgen Ik vond het spannend maar ik genoot er ook van!” Haar zelfvertrouwen groeit, net als haar vermogen om zichzelf te laten zien. “Ik ben sensitief en voel snel de emoties van anderen. Ik heb geleerd dat ik die ook kan gebruiken in het dansen. Introdans kende ik al van voorstellingen en natuurlijk via Brooke (Newman, red.) en Nienke (Wind, red.) van school. Ik besloot auditie te doen voor een stage en mocht komen!”

Van Madrid, naar Amsterdam, naar Arnhem

“Dus nu woon ik in Arnhem. Weer heel anders dan Amsterdam en Madrid. Ik mis de drukte van de grote stad, maar vind het hier wel knus. En… Arnhem is dichterbij mijn zus Alba. Zij is na haar studie diergeneeskunde in Wenen als veterinair in Bochum gaan werken.” Een keer per jaar viert de hele familie – van vaders kant – sowieso een paar weken samen vakantie in Duitsland. “Dat is al een traditie zo lang als ik me kan herinneren. Mijn zus en ik mochten vroeger allebei een boek uitkiezen voor de reis ernaar toe. Spaans of Duits, dat maakte ons niet uit. Tegenwoordig lees ik ook in het Engels. En ik ga beginnen met Nederlands leren.”

Bewegen, dansen, lezen en leren

Lezen en leren zijn – naast bewegen en dansen – steeds terugkerende thema’s in Elisa’s leven. “Ik doe het allemaal ontzettend graag. Ik word onzeker als ik niet leer, dan is het net alsof ik niet vooruit kom. Schrijven heeft dezelfde werking als dansen; het helpt me om dingen los te laten en te relaxen. In Spanje heb ik nog een tijd paard gereden. En ging ik graag met mijn familie de bergen in, boven Madrid. Klimmen, picknicken, genieten van de natuur; de gieren, de wilde geiten.” Veel van die behoeften probeert ze tegenwoordig op een andere manier in te vullen. “Door tripjes met vrienden te organiseren als ik vrij ben, door kerst te vieren met mijn zus in Amsterdam en door héél veel te whatsappen met mijn familie en vrienden.”

“Ik heb een prachtig leven”, resumeert de tengere danseres. “Ik wil heel graag nieuwe dingen leren en niet in mijn comfortzone blijven zitten. Ik ben ervan overtuigd dat dat bij Introdans kan!”