Brooke Newman

Geboren: 1993, Adelaide (Australia)
Opleiding: Nationale Balletacademie, Amsterdam
Ervaring: Introdans (sinds augustus 2014)

Als Australië voornamelijk doet denken aan koala’s, crocodile dundee en didgeridoos dan is danseres Brooke Newman een verrassing. Ze is eraan gewend dat de meeste mensen in Europa Australiërs niet direct associeren met ballet. “Ons balletsysteem is gestoeld op de Britse school, een fantastische training voor elke danser, maar er zijn niet zo heel veel carrièremogelijkheden in Australië.”

Zes dagen per week balletles

Van veel dansers is bekend dat ze startten op een zeer jonge leeftijd, maar Brooke moet toch wel een uitschieter zijn. Ze is tweeëneenhalf jaar oud als haar moeder haar naar de balletschool brengt. “Mijn moeder heeft ze daar echt moeten overtuigen om me te accepteren voor een klasje, want je moet je voorstellen dat ik toen nog zo kaal was als een biljartbal en er heel jong uitzag..! Uiteraard is het op die leeftijd nog niet echt ‘ballet’ maar een leuke vorm van bewegen voor kinderen.” Tegen de tijd dat Brooke tien jaar oud is, heeft ze echter zes dagen per week les.

“Mijn plezier in dansen heb ik tijdens deze jaren ontwikkeld en ik was bijvoorbeeld ook sterk in het nadoen van de balletjuf. Maar tegen de tijd dat ik dertien ben, weet ik ook dat ik mijn ballet een serieuzere vorm wil geven en dat betekent een andere school vinden die me weer nieuwe uitdagingen kan bieden.”

Internationale balletcompetities

Brooke komt het in Australië vermaarde Prudence Bowen Atelier in aanraking met de wereld van de internationale balletcompetities. “Het is iets waar ik nog nooit een Nederlandse danser ben tegen gekomen, maar in Australië is het niet ongebruikelijk dat je probeert om aan zoveel mogelijk competities mee te doen. Het is toch een mogelijkheid om je in de kijker van een van de grote balletscholen in Europa te dansen.” Brooke danst in Singapore, Londen en Zwitserland. Terwijl ze in Europa is, auditeert ze meteen voor verscheidene dansprogramma’s en -opleidingen. Brooke lacht: “Ja ook in Amsterdam, al had deze stad zeker niet mijn eerste voorkeur.” Brooke is zeventien en voor haar staat Amsterdam op dat moment synoniem aan gevaar. “Maar niets was minder waar. Amsterdam is de eerste stad waarvan ik meteen weet: hier zou ik kunnen leven en wonen. Ook in mijn eentje en ver van huis.” Brooke is dan ook dolgelukkig als ze wordt aangenomen op de Nationale Balletacademie.

De wereld van ballet

“Ik ben heel blij met mijn plekje bij Introdans. Hier zijn zoveel inspirerende dansers en choreografen aan het werk dat ik me elke dag aangemoedigd voel.”