Alexis Geddes

Geboren: 1990, Vancouver (Canada)
Opleiding: Canada’s National Ballet School, Toronto; Codarts, Rotterdam
Ervaring: Introdans (sinds augustus 2010)

Danseres Alexis Geddes vindt Nederland heel “karakteristiek” en een fantastisch land om in te werken en te wonen, maar ze mist ook veel van thuis. De bergen bijvoorbeeld, maar ook de zee en vooral haar familie. En prietpraat over kleine dingen. “Ik heb het hier enorm naar mijn zin hoor! Canadezen zijn veel gereserveerder dan Nederlanders. Ik houd erg van de openheid in Nederland. Maar ook van een partijtje kletsen dus. Dát kunnen Canadezen weer beter.”

Geen meisjemeisje

Alexis is geen meisjesmeisje – roze was nooit een favoriete kleur. Toch droomt ze als jong meisje al wel van een tutu en spitzen. “Ik zat vol energie. Mijn ouders hebben me van alles laten doen… schaatsen, paardrijden, zwemmen, tennissen, zingen. Ook volgde ik muzieklessen: drums en basgitaar en – met een beetje dwang – piano.” Dansen is de enige activiteit die is overgebleven. “Omdat ik er gek op ben. Ik heb jazzdans-, hiphop-, moderne dans- en balletlessen gevolgd.” Op school kwam ze regelmatig in aanvaring met docenten. “Vanwege mijn grote mond, althans dat vonden zij. Ik was geen herrieschopper, maar ik zei gewoon wat ik vond.”

100 procent gaan voor haar droom

Dansen doet ze lang samen met haar jongere zus, die inmiddels is afgestudeerd als mijnbouwkundig ingenieur. “We lijken op elkaar maar onze levens verlopen anders. Ik ben hartstikke trots op wat zij doet!” Alexis verkast op haar elfde van Vancouver naar Toronto – op vijf uur vliegen van huis – om aan Canada’s National Ballet School te gaan studeren. “Ik miste mijn familie enorm, maar ik was ook vastbesloten en heb nooit getwijfeld. Op school was ik het populaire meisje, maar ook een nerd met mijn hoge cijfers voor wiskunde. En ik ontdekte dat ik écht honderd procent voor mijn droom wilde gaan.”

Een doel: dansen

Tijdens haar opleiding volgt Alexis een intensieve zomercursus bij Alvin Ailey American Dance Theatre in New York. Dat smaakt naar meer. Na Toronto – ze is dan zeventien – pakt Alexis daarom opnieuw haar koffers en vertrekt naar Europa. Zonder precieze ideeën over haar bestemming en met één doel: dansen. Ze eindigt in Rotterdam waar ze bij Codarts gaat studeren. In haar tweede jaar loopt ze stage bij Introdans waarna Roel (artistiek directeur, red.) haar vraagt te blijven. Timing, geluk en vooruit ook talent, noemt ze als redenen voor die uitnodiging. “Ik was gigantisch onder de indruk van wat Introdans deed en wilde dolgraag deel van het gezelschap uitmaken.” Sinds 2014 heeft ze een vast contract. “Ik vind het nog iedere dag opwindend om hier te werken.”

Sterke doelen

Alexis’ sterrenbeeld is leeuw. “Ik ben best een typische”, lacht ze. “Wat ik in mijn kop heb, heb ik niet in mijn kont. Ik heb sterke doelen en doe er alles aan om ze te realiseren.” Een ander trekje is haar neiging obsessief te zijn als iets haar eenmaal bevalt. Haar plek aan de barre bijvoorbeeld, de derde van voren. Of haar vaste stoel in de bus. Die zijn van háár. Ze kijkt wat beschaamd maar tegelijkertijd onbuigzaam. “Tja. Iedereen weet het. Zelfs de technici houden er rekening mee.”

Nederlandse dingen

“Mijn moeder kwam op dertiende van Santa Lucia naar Canada. Dat heeft haar heel zelfstandig gemaakt en zo heeft ze ons ook opgevoed. Mijn vader is economiedocent en heeft me geleerd te denken. Ze hebben me heel veel meegegeven. Ik zie mezelf daardoor overal ter wereld wel mijn plekje vinden.” Alexis gaat iedere zomer naar huis in Vancouver. Haar ouders zoeken haar ook regelmatig op in Arnhem. “Dan doen we héél veel samen. Ze komen naar voorstellingen en repetities. We doen Nederlandse dingen: stroopwafels, haring en bitterballen eten, we gaan naar de markt en we bezoeken andere steden. Of ik in Nederland blijf? Misschien… het zou zomaar kunnen. Wie weet?”

“Ik voel me een bevoorrecht mens. Ik leef mijn droom. Hoewel ik mezelf wel altijd op een podium zag dansen, had ik geen idee hoever ik zou komen. Dat ik dit nu mag doen, al die prachtige rollen kan dansen en met Introdans over de hele wereld kan reizen, is geweldig!”