Mauro de Candia

Het werk van de Italiaanse choreograaf Mauro de Candia (Barletta, 1981) kenmerkt zich door een geheel eigen stijl. Zijn choreografieën bevatten vaak energieke groepsdelen, maar deze worden bijna altijd afgewisseld met verstilde en poëtische fragmenten. Muziek en dans vormen voor De Candia een onverbrekelijk duo.

Verrassende muziekkeuzes

Soms zijn zijn muziekkeuzes ronduit verrassend, zo combineert hij bijvoorbeeld in Purple Fools – dat in seizoen 2013/2014 zijn Nederlandse première bij Introdans Ensemble voor de Jeugd beleeft – moeiteloos een Mozart-aria, een overbekende tango en een lome popsong. Maar De Candia kan het zich permitteren: door zijn grote muzikaliteit klinken zelfs de meest wonderlijke muziekcollages in zijn werk volkomen logisch.

Danscarrière

De Candia begon al op jonge leeftijd met dansen. Op zijn tiende werd hij tijdens een balletconcours in Verona ontdekt door Marika Besobrasova, oprichtster en directrice van de beroemde Académie de Danse Classique Princesse Grace in Monaco. Zij bood hem een beurs aan en vanaf dat moment volgde De Candia elke zomer lessen in Monte Carlo. Na korte perioden op de school van het balletgezelschap van La Scala in Milaan en de Rudra-school van Maurice Béjart in Lausanne rondde De Candia zijn dansopleiding in 1998 af aan de academie in Monaco. Bij zijn afstuderen ontving hij een John Gilpin Scholarship uit handen van de Monegaskische prinses Antoinette (de zus van prins Rainier). In 2001 trad De Candia als danser in dienst bij het Ballett der Staatsoper Hannover, waar artistiek directeur Stephan Toss hem al na vier maanden tot solist benoemde.

Choreograaf Mauro de Candia

In 2003 werd Candia vaste gastchoreograaf van het gezelschap in Hannover en daarnaast bouwde hij een internationale carrière als freelance choreograaf op. Hij maakte werk voor onder meer het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, het TanzTheater Braunschweig, het Italiaanse MaggioDanza, het Amerikaanse Milwaukee Ballet, het Staatsballett Berlin, het Polish Ballet Opera Nova Bydgoszcz en het Italiaanse Arena di Verona. Sinds 2012 is De Candia artistiek directeur van het dansgezelschap van het Theater Osnabrück in Duitsland.

Levenswerk

Maar al verblijft hij in het buitenland, De Candia voelt zich nog altijd zeer verbonden met zijn vaderland. In 1997 richtte hij in zijn geboorteplaats Barletta de non-profitorganisatie Arte&BallettO op – zijn levenswerk, zoals hij zelf zegt. Deze vereniging spant zich in voor dansonderwijs en voor de promotie en verdere verspreiding van de dans in Italië. Voor zijn verdiensten ontving De Candia diverse prijzen, waaronder de Premio Positano per la Danza, de Premio Giuliana Penzi per la Danza en, in 2009, een zilveren medaille van de Italiaanse overheid, uitgereikt door president Giorgio Napolitano.