Chantal de Vries

Chantal de Vries (Nijmegen, 1971) studeerde in 1994 af aan de opleiding Theaterdans aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Zij was van 1995 tot 2016 werkzaam bij Muziektheatergroep Zenga als danser, zanger, choreograaf en repetitor. Hier is haar liefde voor theater maken begonnen. De groep reisde met grote producties over de wereld en was van 1995 tot 2010 te zien in de Nederlandse theaters.

Ze danste in diverse producties van Beeldend Danstheater Telder en was als gastdanser te zien in Pulcinella van Introdans. Voor de opening van de Wereld Havendagen maakte zij de voorstelling We zijn er altijd.

Als repetitor en choreograaf voor de bijzondere projecten van Introdans werkt ze samen met jong en oud, van amateur tot professional, in zowel binnen- als buitenland. Binnen Introdans werkt ze veelal samen met Artistiek Coördinator Interactie & Inclusie Adriaan Luteijn met wie ze inmiddels diverse balletten heeft gecreëerd.

Buiten Introdans werkt ze als choreograaf & docent bij Theaterwerkplaats Kazou, voor jongeren met autisme, en is ze werkzaam als Freelance choreograaf/regisseur voor losse projecten.

In 2020 maakte ze voor de Hubclub het ballet Libertad!, samen met Vincenzo Turiano (dansers bij Introdans), Jens Hertog, Marshall Janse (MBO Dans-Rijn IJssel / Studio26) en Nick Ruhe (Theaterwerkplaats Kazou). Een zoektocht naar onze verborgen angsten & verlangens maar bovenal naar vrijheid.

In 2021 en 2022 creëerde ze samen met Adriaan Luteijn de jubileumhit Pink Panther Party met dansers van Introdans, dansers uit de urban, show, funk en hiphop scene en een tiental niet-professionele dansers.

In 2023 maakte Chantal de choreografie voor Paradiso!, een grootschalige jongerenproductie met dans, theater en muziek in coproductie met Theater Oostpool, Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel, en Musis & Stadstheater. De bonte cast van Paradiso! bestond uit 64 dansers, muzikanten en spelers van 15 tot 25 jaar, afkomstig uit alle hoeken van (Oost)-Nederland. Stuk voor stuk getalenteerde jongeren met én zonder ervaring in allerlei disciplines: van amateurtoneel tot interdisciplinaire performancekunst, van hiphop tot klassiek ballet. Van saxofoon tot marimba en van barok tot moderne muziek.

Datzelfde jaar ontwikkelde Chantal een immersieve VR-experience voor Introdans: VRtuoos VRtueel, in samenwerking met Studio VRij. Met behulp van een VR-bril en de virtual reality techniek verbindt deze interactieve experience het lichaam met de digitale (dans)wereld.

Ter ere van het honderdjarig bestaan van de Radboud Universiteit Nijmegen maakte Chantal samen met Adriaan Luteijn in 2023 de choreografie voor Red Bow Club, over het bruisende uitgaansleven in de roaring twenties. Met in de hoofdrollen vierentwintig dansende studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit.

Ook creëerde Chantal in 2023 het ballet Thoughts. Dit maakte ze speciaal voor Cardiac Output, een bijzonder Amsterdams dansgezelschap, waarbij verstandelijk beperkte dansers samenwerken met prof dansers. Thoughts gaat over de 60.000 gedachten die we dagelijks hebben.

Voor Theaterwerkplaats Kazou maakte ze in 2023 ook een eigentijdse bewerking van het bekende kerstverhaal van Dickens: It`s Christmas, Carol!. Een familievoorstelling.

In het voorjaar van 2024 maakte Chantal de choreografie voor een Mini Swan Lake, in het kader van het project Introdans On Stage, met leerlingen van het speciaal basisonderwijs, in samenwerking met docenten van het interactieteam en Introdanser Floris Puts. Dit project organiseert Introdans samen met De Onderwijsspecialisten en volgt op Introdans In da House waarbij leerlingen van het speciaal onderwijs worden ondergedompeld in de wereld van dans. Naast dans en beweging, komen alle facetten van het dans maken en het dansbedrijf aan bod: de danser en de repetitor, de technicus (licht, geluid, techniek), decor en kostuums en haar en make-up. De leerlingen gaan zelf aan de slag en leren hoe mooi en verrijkend dans kan zijn. Want iedereen kan dansen – is het motto van Introdans!